Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČIK-pauza

Idete pušiti dok ste na poslu? OK, ali ostat ćete duže na poslu

pusenje-test
Arhiva VL-a
05.10.2011.
u 17:30

Zaposleni u javnim službama u Valoniji od kolovoza se moraju registrirati pri svakom odlasku i dolasku s pušenja

Vlasti u južnoj belgijskoj pokrajini Valoniji osmislile su način kako nadoknaditi izgubljeno radno vrijeme koje radnici iskoriste za pušenje.

Puše skrivajući se

Svi zaposlenici u javnim službama, a ima ih 18.000 u ovoj regiji, koji žele pušiti za vrijeme radnog vremena morat će se registrirati prilikom svakog odlaska i povratka s čik-pauze kako bi im na kraju poslodavac zaračunao koliko vremena toga dana moraju duže ostati na poslu kako bi nadoknadili izgubljeno.

– Šokiran sam, od kolovoza moramo pravdati izlazak na nekoliko minuta i prijaviti da smo izišli radi pušenja. Svi su šokirani, čak i moji kolege nepušači. Neki su počeli pušiti skrivajući se – kazao je jedan radnik u razgovoru za dnevnik Le Soir.

Valonci smatraju da to nije pravi put i pitaju se hoće li se sutra početi kažnjavati nekoga tko uzme nekoliko minuta da popije kavu ili ode na zahod. Upozoravaju da ta odluka diskriminira pušače.

– To je stigmatizacija pušača i nije najbolji način za borbu protiv pušenja – kazao je predstavnik sindikata Xavier Lorent.

Ugrožena sloboda

Ova se odluka može smatrati diskiminirajućom ako se u obzir uzmu radnici koji rade na otvorenom i uvijek mogu zapaliti cigaretu.

– Oni koji rade na otvorenom, poput ljudi zaduženih za održavanje cesta ili onih koji paze na šume, mogu pušiti kad im se prohtije. Pušenje spada u osobne slobode i ništa ne dokazuje da je netko manje produktivan ako puši – ističe Lorent.

Komentara 17

BI
bikkembergs
18:18 05.10.2011.

baš me zanima koliko novca stave u blagajnu zahvaljujući PUŠAČIMA ili je to njihova napokon izabrana vlada zauzela stav

LO
loza
18:36 05.10.2011.

imao sam priliku raditi u okruženju gdje se svaki odmor mora registrirati osim odlaska na wc i događa se sljedeće. Većina, normalno ne svi jer nema tog pravila kojeg će se svi držati, pušača se \"registrira\" dok zapali dok nepušaći kad su na pauzi se ne \"registriraju\". Na kraju dođe se do toga da paljenje cigarete smatra pauzom a onaj tko ju ne zapali taj nije na pauzi. Zvući glupo ali tako je. Pušaći skoro svaki jedan sat okine pauzu, dok ovi drugi rade cijeli dan da se ne dignu sa stolice. Iako ove druge osobe manje koriste pauze, koriste je no njihovim odmorima se gleda kroz prste.

RO
rotten
18:10 05.10.2011.

sasvim u redu potez iako su trebali uvesti dodatak za radnike na otvorenom jer stvarno nije isto ako radiš u kancelariji ili si za mješalicom gdje mos ciburiti cijeli dan i lopatati...a za upitati je tko je tu diskriminiran jer ajmo okrenuti pilu naopako pa reći dok jedan pušać ode popušiti 2-3 cigarete to je 10-12min X 5 dana to je 1 radni sat koji nepušać za to vrijeme radi...tko je diskriminiran?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije