Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA MODELA

Ide novi zakon, tisućama veće mirovine: Tko sve ima pravo na njih?

Danas počinje isplata covid dodatka korisnicima umirovljenicima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.10.2022.
u 11:55

Oko 290 tisuća korisnika obiteljskih mirovina od siječnja iduće godine dobit će 10 do 25 posto veće mirovine. Sabor je u petak jednoglasno prihvatio izmjene mirovinskog zakona kojima Hrvatska dopušta bračnim partnerima da uz svoju primaju i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera. Hrvatska će imati dva modela nasljeđivanja obiteljskih mirovina, prvi je kao i dosadašnje rješenje da bračni partner naslijedi 77 posto mirovine preminulog partnera (a ne 70 posto kao sada)...

Oko 290 tisuća korisnika obiteljskih mirovina od siječnja iduće godine dobit će 10 do 25 posto veće mirovine. Sabor je u petak jednoglasno prihvatio izmjene mirovinskog zakona kojima Hrvatska dopušta bračnim partnerima da uz svoju primaju i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera.

Hrvatska će imati dva modela nasljeđivanja obiteljskih mirovina, prvi je kao i dosadašnje rješenje da bračni partner naslijedi 77 posto mirovine preminulog partnera (a ne 70 posto kao sada), što će uzeti osobe koje nisu radile ili im supružnici imaju jako velika primanja. Njima bi u prosjeku mirovina trebala porasti 250 kuna. Drugo, novo rješenje je da uz vlastitu mirovinu, umirovljenik/ca prima i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera, ali zbrojeno ta dva primanja ne smiju prelaziti vrijednost od 80 AVM-a, što bi trenutačno bilo 6212 kune.

Pojednostavljeno, žena koja prima 4000 kuna vlastite mirovine moći će dobiti najviše 2212 kuna muževljeve mirovine. Ako je njegova mirovina bila 6000 kuna, njoj će pripasti 1200 kuna. Vlada tvrdi da će s ovom dvojnom isplatom korisnici obiteljskih mirovina, a u 90 posto slučajeva to su žene, podebljati svoja primanja za oko 500 kuna. Taj drugi dio mirovine preživjeli će supružnik moći primati tek kad navrši 65 godina i uz uvjet da njegova mirovina trenutačno nije iznad 6212 kuna. Ta granica će se pomicati kako bude rasla vrijednost AVM-a.

Svi koji ostanu raditi nakon propisane dobi za umirovljenje dobit će za svaki mjesec duljeg rada 0,45 posto veću mirovinu, a najviše 27 posto više za pet godina.

Uz ovu promjenu, za tri posto će se povećati i najniža mirovina koju prima oko 280 tisuća umirovljenika, to su uglavnom ljudi čije su plaće bile oko minimalca ili neznatno iznad njega. 

>> POGLEDAJTE I VIDEO EMISIJU Dea Redžić i Mario Kovačević: Hrvatski hit trener pobjegao iz opkoljenog Sarajeva, sad prijeti Hajduku i Dinamu 

Komentara 15

ZV
ZVONE
12:45 08.10.2022.

Oni koji su radili i uplaćivali redovno u mirovinski fond 35 i više godina, dobivaju "muda labudova" a oni koji imaju apartmane i stanove i nisi uplaćivali u mirovnu svoju, dobivaju nagrade i povečanja ,

DU
Deleted user
13:46 08.10.2022.

Kao da živimo u vrijeme komunizma,mazanje očiju uz floskuli o velikom naporu vlade.Jadno da nemože biti jadnije.Govorim to na osnovu računice ako netko ima mirovinu od 2000 kuna i u zoni je siromaštva a njegov partner ima istovjetnu mirovinu aa umre obiteljska mirovina se uvečava za 400 kuna,Stvarno je licemjerno govoriti o nečemu što bi promjenilo život sirotinje koja smrču partnera pada još u dublje siromaštvo.Glavno da su naši dušebrižnici prodaju sirotinji floskule naučene u bivšem režimu.Vama je ljepo ali vi to neznate a sada ovim zakonom biti će vam još ljepše .

Avatar kvasac60
kvasac60
12:50 08.10.2022.

Još jedan zakon po njihovoj mjeri..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije