Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulažu u znanost

IBR osniva centar u kojem će raditi znanstvena istraživanja tumora

znanost
Pixsell
11.05.2011.
u 16:36

Na Institut stiže mini PET kamera za male laboratorijske životinje vrijedna 400.000 eura, a Centar se osniva u suradnji sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju

Institut Ruđer Bošković (IRB) počeo je osnivanje prvog regionalnog Centra za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u pretkliničkim istraživanjima u kojem će se raditi znanstvena istraživanja u području tumora i neurodegenerativnih bolesti.

– Ovim projektom Institutu će se otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovu boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ovakvih centara ima svega nekoliko – piše u priopćenju IBR-a.

Danas na Institut stiže mini PET kamera za male laboratorijske životinje vrijedna 400.000 eura, koja je kupljena kreditom Svjetske banke u okviru projekta Science & Technology koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Pri otvaranju Centra IBR-u pomaže Švicarski federalni institut za tehnologiju iz Züricha, a koji se smatra jednim od najboljih centara ovakve vrste u Europi.

– Osnivanje ovog Centra logičan je slijed napora IRB-a da se nedavno nabavljeni ciklotron, koji omogućuje komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe dijagnostike PET/CT-om ljudskih tumora u Hrvatskoj, iskoristi za kompetitivna, moderna pretklinička istraživanja koja će otvoriti mogućnosti za uspostavljanje suradnje s vodećim farmaceutskim kućama Europe – navodi se u priopćenju.

Komentara 1

Avatar gradjaninpokorny
gradjaninpokorny
13:09 30.05.2011.

Baš me zanima, koliko je Ivica maznul ovaj puta. Reporteri su trebali malo konstruktivnije provjeriti cijenu bez provizije :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije