Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Iako pravoslavne vjere, mi Kopti iznimno cijenimo Papu

'boutros_nnn_rad_060111'
Foto: ''
1/4
07.01.2011.
u 12:18

- Naš jedini vjerski poglavar kojeg slijedimo je Shenouda III., kaže Edmond Boutros

Svijet je ostao šokiran novogodišnjim terorističkim napadom na egipatske kršćane u kojem je poginulo mnogo civila. Isto tako svi su bili iznenađeni i energičnom rekacijom kršćana koji su masovno izašli na ulice i tukli se s policijom. Kako je danas u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji za Večernjak priča Edmond Boutros, politički lider Kopta.

Nedavni teroristički napad na kršćane u Aleksandriji odnio je mnogo žrtava. Kakve vas emocije preplavljuju dok se suočavate s takvim brutalnim događajima?

- Osjećam se kao i svaki Kopt, tužno i zgroženo. To je najveći zločin koji se ikada dogodio kršćanima i muslimanima u Egiptu. Zašto kažem i jednima i drugima?! Zato što je to napad usmjeren protiv jedinstva kršćana i muslimana u Egiptu. Iako su ga izveli islamski ekstremisti, odnosno Al-Qa'ida, mi smo i te kako svjesni činjenice da taj napad koristi jedino cionistima kojima jedinstvo muslimana i kršćana na Bliskom istoku remeti realizaciju projekta velikog Izraela. Naime, ako bi došlo do izbijanja vjerskog sukoba, tada više nitko ne bi vodio računa o tome što se događa u Svetoj zemlji i svetom gradu Jeruzalemu. No, kada bi se egipatska vlast drukčije postavila prema problemu Kopta u Egiptu, i takvom bi krvoproliću brzo došao kraj.

Znači li to da, unatoč prijetnjama Al-Qa'ide, egipatska vlast ništa ne čini kad je u pitanju zaštita kršćana u Egiptu?

- Ako vam kažem da je počinitelj tog napada pripadnik Al-Qa'ide, musliman, Egipćanin, Afganistanac ili Pakistanac, a da najveća krivnja pada na egipatsku vlast, tada sam vam sve rekao. Egipatska vlast punih 39 godina nije učinila ama baš ništa da zaštiti kršćane u Egiptu. Otkad je 1972. izgorjela crkva u Egiptu do danas izvedeno je čak 160 napada na Kopte koje je egipatska vlast doslovno ignorirala. Dakle, ovo što se dogodilo u Aleksandriji samo je rezultat ignoriranja problema Kopta u Egiptu. Mislim da je napokon došlo vrijeme da egipatska vlast počne rješavati probleme.

Jesu li Kopti u Egiptu potlačena manjina?

- Neću upotrijebiti termin potlačeni, nego ću reći da kršćani u Egiptu ne uživaju sva prava kao i muslimani. Mi ne tražimo ništa posebno za sebe, već samo jednakost i toleranciju u svim segmentima života, pa i u zakonima. Dok se džamija može sagraditi na svakoj lokaciji koja se nekome svidi, za gradnju crkve potrebna je odredba koju mora potpisati predsjednik Hosni Mubarak. Taj zakon, koji osim toga brani da crkva bude sagrađena blizu džamije, u Egiptu postoji još od vremena turske vladavine. I njega treba mijenjati, ne zato da bismo mi kršćani nešto gradili, već zato da bismo, kao i muslimani, imali svoja sveta mjesta na kojima bismo molili i bili bliže Bogu. Uskraćeni smo i u zapošljavanju u državnim institucijama, a ni jedan Kopt ne može biti na visokoj funkciji u vojsci, policiji ili obavještajnoj službi. Što se tiče politike, stvar je tužno očita. U zemlji u kojoj živi 80 milijuna stanovnika, od čega je 12 milijuna kršćana, mi imamo pravo na samo 10 zastupnika u parlamentu koji čini čak 504 zastupnika. To znači da ih je sedam izabrala vlada, a samo tri narod. Govorimo li o ravnopravnosti, mi kršćani trebali bismo imati najmanje 50 ili 75 zastupnika.

Smatrate li da sve žešći napadi na kršćane u Egiptu, kao i oni u Iraku, imaju za cilj protjerati kršćane s Bliskog istoka?

- Nema sumnje da Al-Qa'ida ima takav cilj. Ali upravo smo zato nakon napada na crkvu u Aleksandriji apelirali na vlasti da poduzmu korake i ne upadaju u zamke jer takvi napadi imaju samo jedan cilj, a to je vjerski sukob. Zbog svega toga mi danas u Egiptu moramo biti jedinstveniji nego ikad prije, jer ako, ne dao Bog, dođe do provociranja vjerskog rata, bit će to kraj za sve nas. Unatoč trzavicama, mi živimo u ljubavi i toleranciji zajedno više od 1400 godina i tako mora ostati. Na to nas pozivaju razum, ljubav prema Bogu, domovini, a na to nas pozivaju i vjerski vođe s obiju strana. No, da bismo jednom zauvijek riješili naše probleme, vrijeme je da iskorijenimo problem. A to možemo samo davanjem istih prava kršćanima i muslimanima.

Živite zajedno više od 1400 godina. Je li to dovoljno dugo da se u Egiptu blagoslove brakovi između kršćana i muslimana?

- Nažalost, i jest i nije. U zakonskom, civilnom i vjerskom smislu miješani brakovi u Egiptu nisu zabranjeni jer je Egipat sekularna država u kojoj još vlada francuski zakon prema kojem se takvi brakovi automatizmom upisuju u matične knjige. No, intimno, mnogi Egipćani još imaju problem s time pa mnogi mladi čiji se roditelji protive takvom braku odlaze na Cipar, gdje im ne treba roditeljsko dopuštenje za sklapanje braka.

Žive li koptske žene pod strogim vjerskim pravilima kao i muslimanke ili imaju više slobode?

- Iako su kod Kopta prava žena potpuno jednaka onima na zapadu, ipak postoje iznimke. U malim mjestima gdje je primitivizam i dalje glavni pokretač žene su potpuno podređene muškarcima. No, to je ipak zanemariv broj kršćana.

Kako komentirate napad najvišeg muslimanskog vjerskog autoriteta na papu Ivana Pavla II., koji je tražio zaštitu za kršćane u Egiptu?

- Slažem se da bismo mi Egipćani trebali svoje probleme rješavati unutar svoje domovine, ali, s druge strane, ne treba se čuditi reakcijama izvana jer ovakav teroristički čin nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osim toga, papa Ivan Pavao II. kao vjerski autoritet imao je puno pravo izreći svoje mišljenje, a ako ono smeta islamskim vjerskim poglavarima i egipatskim političarima, tada nas moraju zaštititi i nitko se više neće miješati u naše probleme.

Kako Kopti gledaju na Vatikan i na Papu?

- Iako smo pravoslavne vjere te ne pripadamo ni istočnoj ni Katoličkoj crkvi, mi Kopti iznimno cijenimo Papu i Vatikan. Inače, naš je jedini vjerski poglavar kojeg slijedimo pa Shenouda III., a općenito smo bliže pravoslavnoj nego Katoličkoj crkvi. No, što se tiče Isusa Krista, tu smo svi braća.

Zašto se nazivate Koptima?

- Riječ kopt, iskvareni oblik starogrčke riječi aigyptios, u prijevodu crna zemlja, predstavlja identitet Egipta, tj. naš koptski identitet, jer smo mi Kopti pravi autohtoni Egipćani. Kad su muslimani prije 1400 godina ušli u Egipat, dali su mu ime Masar, koje naši preci nisu htjeli prihvatiti, kao ni odreći se svoje vjere i prijeći na islam, pa su oni ostali egipatski Kopti. Kopt nije vjera nego identitet kršćanskog naroda u Egiptu. Mi nemamo ništa protiv toga što islam jest.

 Al-Qa'ida tvrdi da je napad u Aleksandriji njihova odmazda zbog toga što jedino vi Kopti još čuvate Isusov grob u Jeruzalemu?

- Mi Kopti jedini smo kršćani koji smo ratovali na strani velikog muslimanskog vođe Sultana Salahaldina Al Ayoubija kad su zapadnjaci u 8. i 9. stoljeću pod krinkom križarskog rata poveli osvajački rat protiv muslimana. Ako se svi muslimani u svijetu slažu s time da čuvamo Isusov grob, tada nam ni šačica terorista i ubojica ne može uzeti to pravo.

Komentara 10

DO
domich
11:27 09.01.2011.

sto vas ne ubije to vas ojaca,.samo hrabro i s vjerom u bolje sutra mozete zivjeti..koliko budete napadani i pljuvani to ce te biti Bogu miliji..s vjeromu bolje sutra nista drugo ne mogu reci..

CI
cicibela
15:56 10.01.2011.

Korporativni mediji nisu zabilježili i drugačiju stranu priče jer je njihov cilj pumpanje netrpeljivosti među narodima i vjerama. Srećom, u slobodnim medijima možemo pročitati kako su egipatski Muslimani svojim tijelima kao živim štitom čuvali koptske crkve od terorističkih napada zaza vrijeme božićne mise noseći natpise \"Ili ćemo živjeti zajedno, ili ćemo umrijeti zajedno\" google: Egyptian Muslims Serve As “Human Shields” During Coptic Christmas Services

OB
-obrisani-
15:43 07.01.2011.

07.01.2011. u 15:28h belizar je napisao/la: .................... ------------------- U ljetopisima toga doba spominje se “krv do koljena i nebrojene pobijene nevjernike“ ali to je više “umjetnička sloboda“ nego povijesna činjenica, naime nova povijesna otkriča u arapskim ljetopisima iz tog doba to ne vide tako i to je još jeda od povijesnih mitova koji se udomačio a zapravo je falsifikat, o “nebrojenim žrtvama“ bi se dalo diskutirati ali i normalno je da su bile nebrojene jer sve preko pet je tadašnjim europljanima bilo “nebrojeno“ jer nisu znali brojati. A da je BB bio jedini visokopozicionirani kopt u politici Egipta u posljednjih 100 god nije točno, on je samo javnosti najpoznatiji i zato sam ga naveo kao primjer jer ovi ostali unatoč visokim funkcijama u egipatskoj politici i nisu međunarodno toliko poznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije