Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 44 DANA

Iako jenjava, epidemija E. coli odnijela 36 života

farma u njemačkoj, e.coli (1)
AFP/PIXSELL
14.06.2011.
u 08:57

Nakon što je otkriveno da krastavci, rajčica i salata nisu uzročnici zaraze, sve prazne police na odjelima povrća i voća u trgovinama diljem Njemačke do petka moraju biti popunjene

Iako je najavljeno da epidemija E. coli jenjava, 44 dana nakon što je u Njemačkoj izbila zaraza EHEC odnijela je 36 života, donosi njemački Bild, a broj zaraženih naveliko je prešao 3000.

Nakon što je otkriveno da krastavci, rajčica i salata nisu uzročnici zaraze, donesena je odluka da sve prazne police na odjelima povrća i voća u trgovinama diljem Njemačke do petka moraju biti popunjene.

Nove vijesti stigle su i s farme klica koja je prozvana kao "leglo" zaraze. Nakon što su liječnici pregledali sve radnike, kod četvero, od ukupno devet, pokazali su se znakovi infekcije EHEC-om. Koliko je za sada poznato, radnici su se zarazili klicama brokule i češnjaka, ali kako klice koje uzgajaju na farmi dolaze iz cijelog svijeta ne zna se jesu li radnici donijeli zarazu sa sobom ili su se zarazili na radnom mjestu.

Ključne riječi

Komentara 6

OD
oltar domovine
10:12 14.06.2011.

jbg sad vise n smijem jesti brokulu i cesnjak a cesnjak svaki dan jedem i u jelo stavljam ....jer je kao nazdraviji i daje ukus jelu ..sad mi ne preostaje nego dvije do 4 rakije ili konjaka prije jela i 1/2 litre do 1litre vina da sve te bakcile ubije hehe i poslije oralna ljubav da bar ona kiselina ubije sve te bakcile hehe

Avatar kobra11
kobra11
11:34 14.06.2011.

\"OPASNOST ZA ČITAVO ČOVEČANSTVO\" Profesor: Nova bakterija stvorena radi genetskog inženjeringa ZAGREB - Novi soj bakterije ešerihije koli, od koje je umrlo 35 pacijenata, a više stotina ima trajno oštećenje bubrega, stvoren je u laboratoriji u svrhe genetskog inženjeringa ii sada je opasnost za čitavo čovečanstvo, rekao je za \"Indeks\" profesor genetike i oplemenjivanja bilja na Visokom univerzitetu u Križevcima Marijan Jošt. \"Činjenica je da je ešerihija koli korišćena u genetskom inženjeringu i da godinama upozoravam šta će se dogoditi ako genetsko inženjerstvo izmakne kontroli naučnika\", rekao je Jošt. On je objasnio i na koji način je stvorena bakterija koja je otporna na sve poznate antiibiotike.

Avatar kobra11
kobra11
11:35 14.06.2011.

nastavak: \"Ovaj soj ešerihije je nastao horizontalnim prenosom gena iz bakterije Šigela. Takvim horizontalnim prenosom došlo je do kombinacije \'nezgodnih gena\', pa je u novoj bakteriji ešerihije koli utvrđeno postojanje gena NDM-1, koji nosi otpornost prema antibioticima\", rekao je Jošt.št. Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan antibiotik koji bi bio jači od tog gena i ukoliko bi se on proširio horizontalnim prenosom, predstavljao bi stvarnu opasnost za ljudski rod. Jošt upozorava da poslednja istraživanja iz Indije govore o dvadesetak bakterija koje nose taj gen. \"Osobina tog gena je da vrlo lako preskače s jedne vrste na drugu. Danas se smatra da bi Svetska zdravstvena organizacija tom pitanju morala da da prioritet. Činjenica je da je nova Ešerihija pobegla iz laboratorije, i da krivac za to nije španska poljoprivreda, kojoj su hteli da podvale\", kaže Jošt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije