Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD U TEKSASU

Iako je planirao, napadač tinejdžer iz Santa Fea nije počinio samoubojstvo

Srednja škola Santa Fe
Foto: Screenshot
20.05.2018.
u 11:14

Ništa nije odavalo to da bi Pagourtzis mogao počiniti napad, nije bio samotnjak, igrao je nogomet i plesao u grčkoj plesnoj skupini

Prije krvavog pohoda tinejdžer Dimitrios Pagourtzis na svojem je profilu na Facebooku objavio fotografiju košulje s natpisom “Rođen da ubije”, nakon čega je otišao u teksašku srednju školu i ustrijelio desetero ljudi, devetero učenika i jednog profesora.

Pucnjava u srednjoj školi u Santa Feu u Teksasu u petak ponovno upućuje na problem posjedovanja vatrenog oružja u SAD-u i njegove dostupnosti Amerikancima, dok Donald Trump još uvijek traži, kako tvrdi, “najbolje načine da se zaštite djeca širom zemlje”. Pokolj u Teksasu najnoviji je slučaj u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama, nakon što je slučaj 17 ubijenih učenika i profesora 14. veljače u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ponovno potaknuo dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja.

Planirao pristupiti marincima

Iako Pagourtzisa prijatelji opisuju kao tihog i povučenog sportaša koji je, kako kažu, izražavao želju da posjeduje oružje, ali nikad nije govorio o ubijanju ljudi ni pokazivao znakove koje bi upućivali na to da bi mogao počiniti pokolj te je čak planirao iduće godine ući u američki Marinski korpus, on je planove za napad opisivao u svojim privatnim dnevnicima, uključujući i samoubojstvo.

Prijatelji iz njegova razreda kažu da je bio ljubitelj videoigara te da je obično u školu dolazio u crnom kaputu i crnim čizmama. Igrao je nogomet za juniorski školski tim i bio član plesne grupe lokalne grčke Pravoslavne crkve. Svi koji ga poznaju kažu da su šokirani saznanjem da je on počinio pokolj. Ne samo što je, kako je pisao u svojem dnevniku, želio izvesti napad iz vatrenog oružja, nego je nakon pucnjave želio počiniti samoubojstvo, ali nije imao hrabrosti sebi oduzeti život pa se nakon pokolja predao policiji.

Šerif okruga Henry Tocheset kazao je da se Pagourtzis nalazi u pritvoru i potpuno surađuje s policijom, kojoj je priznao da je točno ciljao koga će ubiti te da je “poštedio ljude koji mu se sviđaju”. Za pucanje u 20 ljudi, od kojih je njih desetero poginulo, Dimitrios Pagourtzis upotrijebio je oružje koje je legalno posjedovao njegov otac: revolver i pušku, sačmaricu. Pagourtzis nije imao kriminalnu prošlost ni ikakvih problema sa zakonom.

Osim Pagourtzisa u pritvoru je još jedna osoba koju se sumnjiči da bi mogla biti pomagač. Naime, nije jasno koji su mu planovi bili s eksplozivnim napravama koje su nađene u kući i automobilu, kao i u okolini škole s obzirom na to da je Pagourtzis cijelo vrijeme planirao svoje samoubojstvo nakon pokolja.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott više je naglašavao potrebu borbe protiv problema s mentalnim zdravljem i oružane zaštite škola nego potrebu za ograničenjem posjedovanja smrtonosnog oružja. Dodao je i da u slučaju ovog napada nije bilo upozoravajućih znakova kao ni u slučajevima pucnjava u školi na Floridi u veljači i u crkvi kod San Antonija u studenom.

Reakcija Bijele kuće

Velika konzervativna savezna država na jugu SAD-a ima najblaže zakone po tom pitanju u zemlji koji su još više ublaženi 2015. Nikakva se posebna dozvola ne zahtijeva za kupnju vatrenog oružja već s 18 godina, uključujući poluautomatsku pušku, ali treba navršiti 21 godinu da bi se kupilo ručno oružje. Zakon dopušta nošenje puške ili karabina na vidljiv način, osim na mjestima gdje se to izričito zabranjuje. Nošenje ručnog oružja zahtijeva dozvolu koju je dobilo već više od milijun Teksašana.

U Teksasu je National Rifle Association, prvi američki lobi za oružje, održao godišnju konvenciju početkom mjeseca i ugostio predsjednika Donalda Trumpa koji je iznio svoju podršku organizaciji nakon što je ona financijski podržala njegovu predsjedničku kampanju 2016.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je nakon masakra u srednjoj školi u Santa Feu da administracija nastavlja s traženjem “najboljih načina da se zaštite djeca širom zemlje”. Među ostalim Sanders je kazala da je “aktivirano” povjerenstvo za sigurnost u školama koje je Trump osnovao nakon pucnjave u srednjoj školi u Parklandu na Floridi u veljači te da će se članovi povjerenstva sastati idući tjedan.

Srednja škola Santa Fe
1/5

Komentara 1

TT
TTjac
02:17 21.05.2018.

Nitko ga nije mogao spriječiti, a svi naoružani do zuba. Doktrina naoružanog naroda je glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije