Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Bukureštu

I Njemačka želi biti punopravna članica inicijative Tri mora?

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
16.09.2018.
u 08:36

Na plenarnoj sjednici Inicijative predsjednica RH održat će govor “Inicijativa triju mora u izazovnom međunarodnom kontekstu”

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u dvodnevni posjet Bukureštu, gdje će se održati treći summit lidera zemalja inicijative Tri mora koja povezuje 12 članica zemalja EU – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Na sastanku koji će započeti Poslovnim forumom u organizaciji gospodarskih komora država sudionica inicijative, predsjednica Grabar-Kitarović održat će govor na plenarnoj sjednici „Inicijativa Tri mora u izazovnom međunarodnom kontekstu“.

Zajednička izjava

U utorak, drugog dana predsjedničina posjeta, održat će se plenarna sjednica pod nazivom „Inicijativa koja ostvaruje rezultate – ključni projekti iz područja energetike, transporta, digitalne povezanosti. 3SI kao pokretač kohezije i konvergencije EU i jačanja transatlantske veze“, na kojoj je predviđeno usvajanje Zajedničke izjave sa sastanka na vrhu inicijative Tri mora.
Hrvatska je za sastanak u Bukureštu priložila 11 projekata: tri iz područja energetike, jedan iz digitalnih komunikacija te sedam iz područja prometnog povezivanja. Ukupna vrijednost HR projekata je 1,782 milijarde eura.

Tu je LNG terminal na Krku s otpremnim plinovodom ukupne vrijednosti 263 milijuna eura. Zatim Jonsko-jadranski plinovod vrijednosti 600 milijuna eura. Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ona još ne postoji vrijednosti je 101,4 milijuna eura. Među projektima je Luka Rijeka s nadogradnjama infrastrukture, s ukupnom vrijednošću oko 430 milijuna eura, a isto tako i izgradnja drugog kolosijeka te obnova i modernizacija željeznice na dionici Škrljevo – Rijeka – Jurdani, od 305,07 milijuna eura.

Ta tada neformalna platforma pokrenuta je 2015. godine, prvi susret na vrhu bio je u Dubrovniku u kolovozu 2016., a drugi u srpnju 2017. u Varšavi, na kojem je bio američki predsjednik Donald Trump. Tada su članice inicijative pripremile katalog od 150 projekata u vrijednosti više od 45 milijardi eura u području prometne, energetske i digitalne infrastrukture.

Reakcija predsjednika Putina

U Bukurešt će doći i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu te ministar energetike SAD-a Rick Perry. Svakako je zanimljivo, kako smo doznali u Uredu predsjednice RH, da će na skupu u Bukureštu biti i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Navodno je Njemačka zainteresirana da postane punopravna članica inicijative Tri mora.

Iako su neki analitičari tvrdili kako je ta inicijativa antiruska i europska te proamerička, nakon tri godine njena postojanja pokazalo se kako je njezin cilj zapravo jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Za posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Rusiji, nakon što je Putinu prezentirala inicijativu, čak je i predsjednik Rusija kazao da bi se i Rusija mogla uključiti u provedbu nekih projekata.

Pogledajte video: Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

 

 

Komentara 76

SA
samoborka
10:04 16.09.2018.

Samo naprijed Kolinda!! Uzitak je citati ove ogorcene jugoslavenske komentare! Tko vam brani jugosi da se iselite u majcicu Rusiju ili Srbiju?? Sretni vi tamo bez nas,a jos sretniji mi ovdje bez vas!

HR
Hrvatska
09:57 16.09.2018.

Bravo predsjednice!

GU
Gustirna
10:00 16.09.2018.

Zabraniti njemackoj bilo kakav pristup dok je na vlasti stasi merkel...soroseva lutkica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije