Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamen razdora

I Most je podijeljen: jedine dvije zastupnice podržat će ratifikaciju?

Ines Strenja Linić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.03.2018.
u 08:50

Iz Mosta poručuju da će njihovi zastupnici kao i uvijek do sada glasovati po savjesti i da u tome nema ničega spornog

Ratifikacija Istanbulske konvencije nije podijelila samo zastupnike HDZ-a, nego i njihova bivšeg partnera, sada opozicijskog Mosta. Iako ističu da se Hrvatska mora snažno boriti protiv nasilja nad ženama, čelnici stranke Božo Petrov i Nikola Grmoja već su se javno usprotivili Konvenciji, u čemu ih je slijedio i Slaven Dobrović, a “rodnu ideologiju” u dokumentu koji je političku scenu doveo do usijanja prepoznaje i Miro Bulj.

Nezgodna podjela

Ostali mostovci uglavnom se ne izjašnjavaju, no čini se da bi se Mostu mogla dogoditi neugodna situacija u kojoj bi dokument punog naziva Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji podržao “ženski dio” njihova kluba, dok mu se muški zastupnici protive.

Ines Strenja Linić
1/22

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić tako je na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava pozvala HDZ i HNS da bojkotiraju rad Sabora dok se ne ratificira Konvencija. Kritičare Konvencije, poput katoličke udruge Vigilare, prozvala je da “rastu pod skutima Amerike i negiraju da je nasilje ukorijenjeno u neravnopravnosti žena i muškaraca”.

Neće pomagati HDZ-u

Moguću pobornicu Istanbulske konvencije neki vide i u drugoj Mostovoj zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić, koja je prepoznata upravo kao pobornica jednakosti žena i muškaraca, pogotovo u svijetu poduzetništva. Mostovka, međutim, još uvijek ne otkriva kako će glasovati.

– Još se nisam javno izjasnila hoću li biti za ili protiv Istanbulske konvencije. Izjasnit ću se tijekom saborske rasprave – uzvratila nam je Ninčević Lesandrić na pitanje hoće li podržati ratifikaciju Konvencije.

Mostu će se tako vrlo vjerojatno dogoditi da se još jednom podijeli u glasovanju oko visokoideologizirane teme, što ih je, ne tako davno, stajalo i znatnijih potresa u stranci koji su rezultirali odlaskom bivšeg ministra Vlahe Orepića.

Unatoč svemu, u vrhu stranke ne strepe da bi se sličan scenarij mogao dogoditi i na pitanju Istanbulske konvencije. Poručuju da će njihovi zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti, kao i u svim drugim pitanjima, i da to ne može podijeliti stranku. Predsjednik stranke Božo Petrov poručuje da je ratifikaciju Istanbulske konvencije inicirao HDZ, što je izazvalo raskol u vodećoj stranci.

– HDZ je inicirao pitanje Istanbulske konvencije. HDZ je odlučio ratificirati Konvenciju baš sada, premda je prijedlog za ratifikaciju u dnevnom redu Sabora već više od godinu dana. I to je izazvalo očigledan raskol u HDZ-u. Most većinom svojih glasova zasigurno neće pomoći HDZ-u da ratificira Konvenciju. Raskoli u HDZ-u njihova su “obiteljska” stvar – poručuje Božo Petrov. Što to znači “većina Mostovih glasova” i koliko će ih doista odbiti pomoći HDZ-u u ratifikaciji dokumenta kojem se protive i hrvatski biskupi, nije objasnio.
Kako će glasovati i što općenito misle o Konvenciji jučer nisu željeli otkriti ni drugi Mostovi zastupnici pa je očito da u klubu postoji dogovor da se za sada šuti o tom pitanju.

Komentara 12

DU
Deleted user
09:22 14.03.2018.

Koje mostovske politicarke ... propagatorice mira konkurirar ce trumpu za nobelovu nagradu za mir....most...hahahaha

Avatar southman
southman
09:19 14.03.2018.

Zar Grmoja i Bauk neće istovjetno glasovati ?? Pa ne mogu vjerovati, zar to nisu isti svjetonazori !?

VO
vorda400
09:38 14.03.2018.

Most bude glasao kontra samo zato da budu protiv HDZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije