Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo ekonaselje

I mi slijedimo svjetske trendove. U Bariloviću niče kuća od autoguma

kuća od guma (1)
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL
1/3
01.09.2012.
u 21:40

Južna strana bit će otvorena, ostakljena, sa zelenim krovom, vanjski zidovi debeli pola metra osigurat će stabilnost temperature zraka u kući, imat će i vrt

Biste li željeli živjeti u kući napravljenoj od otpadnih autoguma? Iako će se mnogi nasmijati na to pitanje i odgovoriti negativno, u Europi i Sjedinjenim Državama tako se gradi više od četiri desetljeća.

Prirodno i reciklirano

U Njemačkoj se već grade i trokatnice. Riječ je o principu održiva dizajna u sklopu kojeg se koriste ekološki sustavi i materijali. Unutrašnji zidovi grade se takozvanom “earthship” metodom. Ona koristi automobilske gume kao kalupe koji se ispunjavaju nabijenom zemljom i zatim slažu poput opeka.

Na taj su način dobiveni zidovi koji zadržavaju toplinu zimi, a ljeti ih održavaju hladnim. Iako Hrvatska ne priznaje autogume kao građevinski materijal, u Karlovačkoj su županiji odlučili slijediti svjetske trendove.

U općini Barilović, u sklopu volonterskoga kampa, niče upravo jedna takva kuća i služit će kao pokazni primjer jeftinijeg življenja.

– Objekti se prema tom konceptu grade od prirodnih i recikliranih materijala. Najčešće se koriste otpadne gume, limenke, plastične čaše... – objašnjava tajnica Ekološkog društva Pan iz Karlovca Valentina Mesarić.

Drugu godinu zaredom organiziraju volonterski kamp u Bariloviću na kojem se okupljaju mladi iz cijelog svijeta. Lani su u mjestu Šćulac krčili teren da bi se sada počela graditi kuća od guma. Trebala bi biti gotova do kraja godine.

– Želimo pokazati da se takve zgrade mogu graditi i biti kvalitetne. U Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj ima ih već puno – objašnjava Mesarić.

Bolji protok energije

Sve je pokrenuo američki arhitekt Mike Reynolds, nezadovoljan klasičnim načinom gradnje. Danas se on smatra jednim od ekopokretača.

– Kuću gradimo tako da je južna strana otvorena, odnosno ostakljena. Nisko je energetska. Na našoj će se nalaziti zeleni krov, a pripremamo i teren za voćnjak i vrt u obliku spirale, jer se tako omogućuje bolji protok energije. Važno je i to što su vanjski zidovi debeli pola metra, što osigurava stabilnost temperature zraka u kući. Nadalje, vani takve kuće imaju i svoje fotonaponske ćelije – objašnjava Valentina Mesarić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
06:56 03.09.2012.

jeli i to iz proračuna da se podržavaju koje kakove ljenčine neka idu kopati krumpir i brati grah a ne se tu preseravati kažu u njemačkoj a gdije to u njemačkoj kažite pa da mogu da idem pogledati u hrvarskuhrvarsku dolaze kojekakovi jebivjetri i prodaju nam gluposti a mi nasijedamo pljuc pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije