Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

I ljubimcima je vruće, pomozite im da prežive ljeto

Ne ostavljajte ih na suncu, prilagodite prehranu, na vrijeme uočite sumnjivo ponašanje
22. srpnja 2017. u 07:44 1 komentara 3348 prikaza
Žedni psi
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Kad sunce zagrije, zatvorite se u kuću, upalite klimu, uzmete hladno piće i odmarate se. I kućnim ljubimcima je vruće, kako im pomoći, na što paziti? Odgovore na ta pitanja dala nam je Valentina Šilić, dr. vet. med. iz Veterinarske klinike Kreszinger.

Isušeno jezero u Garešnici NEDOSTATAK PADALINA Dugotrajna suša isušila jezero kod Garešnice

– Naši ljubimci, bili oni dlakavi ili pernati, imaju drukčiji način hlađenja tijela pa toplije vrijeme podnose nešto teže i skloniji su toplinskim udarima. Bez obzira na to je li riječ o psima, mačkama, pticama, kunićima, zamorčićima, hrčcima, pitomim vreticama, svima je potrebna voda za piće i ne smijete ih ostaviti na suncu – kaže dr. Šilić. Dlakavim ljubimcima, ističe, dlaka je zaštita i od vrućine. Linjanjem se dlaka mijenja, no vrlo često dogodi se da stara dlaka ne otpadne pa time stvara dodatnu toplinu .

– Čestim češljanjem možemo skinuti dodatnu dlaku. Ne preporučuje se šišanje dugodlakih pasmina pasa jer se time uklanja zaštita kože pa mogu nastati i opekline. Pse i mace koji nemaju dlaku treba posebno paziti i zaštititi od sunca ljeti – objašnjava V. Šilić.

Opekline od vrućeg asfalta

Kavezi i akvariji trebaju biti na mjestima koja nisu direktno izložena suncu ili klima-uređaju. Protok zraka u stanu možete održavati i ventilatorom, a kavez možete rashladiti ledenim blokovima koje ste zamotali u ručnik i stavili ih na dno.

Teška odluka Donosimo vodič kako na ljetovanje s kućnim ljubimcem

– Fizičke aktivnosti prilagodite vrućim i sparnim danima, ograničite ih na jutarnje ili večernje sate, kad su temperature niže. Zagrijani vrući kamen ili asfalt mogu izazvati opekline mekuši, ali i kože skrotuma, o čemu morate voditi računa kad izvodite ljubimce u šetnju. Ne vodite ih sa sobom na plažu ili na planinarenja ako nemate primjeren zaklon od sunca. Ako tijekom dana ostaju sami, opskrbite ih dovoljnom količinom vode. Bilo bi dobro da imaju i više zdjelica, u slučaju da se jedna prolije. Ako borave u klimatiziranom prostoru, neka razlika s obzirom na vanjsku temperaturu bude umjerena i nikada ih naglo ne izvodite. Klima ne smije puhati direktno u njih – napominje veterinarka. Brahiocefalične pasmine pasa (bokser, mops, buldog) uvijek imaju veći rizik od toplinskog udara.

Ako pas voli vodu, preporučljivo je kupanje ili prskanje vodom. Možete im tijekom dana šape rashladiti u vodi.

– Uvijek kontrolirajte igre u vodi. Na moru nemojte psu oduzimati radost kupanja. Pronađite mjesta gdje se smiju kupati, ali ne odlazite na plažu u najtoplijem dijelu dana. Psa koji se boji vode nemojte siliti da ulazi u nju. Nakon kupanja isperite psa zbog moguće iritacije kože. Posebnu pozornost obratite na to da pas ne pije vodu, neovisno o kupanju u slanoj ili slatkoj vodi, i to zbog mogućeg trovanja. Pojavi li se iritacija kože s prisutnim jakim češanjem, mogući je razlog alergijska reakcija na alergen iz okoline, zato bi bilo dobro svaki dan isprati psa kako biste skinuli alergene s površine tijela. Ako primijetite rane na koži psa, čim prije potražite pomoć – savjetuje dr. Šilić. Starije životinje i one koje imaju kronične kardiovaskularne bolesti uvijek puno teže podnose topliji dio godine. Budite posebno oprezni i nastojite imati čim manje aktivnosti za toplijeg dijela dana.

Žedni psi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Mace ćete teže rashladiti pa uvijek moraju imati mogućnost da se same zaklone od sunca. U klimatiziranim prostorima ne dajte im da se odmaraju ispod klime. Mokar ručnik ili hladni oblog zamotan u ručnik može biti dobro rješenje.

– Kunići su vrlo osjetljivi na visoke temperature i često podliježu toplinskom udaru. Ako su vani, nastojte da imaju mogućnost zaklona i kopanja rupa u podu. Ne preporučuje se da su na otvorenom za najvećih vrućina. Možete ih rashladiti močenjem unutarnje strane uški, vrata i bedara ili ih zamotati u mokar ručnik. No, nikako ga nemojte cijelog i naglo okupati u hladnoj vodi. Isti savjeti vrijede i za hrčke i zamorčiće. Posumnjate li na toplinski udar (teško i brzo diše, ne reagira na dodir, leži na boku, trči ukrug ili gubi ravnotežu) potražite odmah pomoć veterinara. Za bolju hidriranost uvijek im možete dati umjerenu količinu sezonskog voća ili povrća. Sve promjene trebaju biti postupne, a sijeno stalno prisutno – savjetuje veterinarka.

Kad je riječ o pticama, one nemaju znojne žlijezde, hlade se isključivo dahtanjem i vrlo su osjetljive na temperaturne razlike.

– Ako ptice držite vani, kavez mora biti u hladovini, moraju imati dovoljno čiste vode, a mijenjajte je nekoliko puta dnevno. Neka budu na mjestu dovoljnog protoka zraka. Ako se vole kupati, dodajte im posudu s vodom i redovito je mijenjajte. Ako su u klimatiziranom prostoru, budite vrlo oprezni. Preporučuje se tijekom ljeta smanjiti unos hrane, osim ako je sezona parenja. Dodajte im sezonsko voće i povrće – kaže V. Šilić.

Pregrijavanje vode u akvarijima jedan je od najčešćih problema tijekom ljeta. Ovisno o vrsti riba koje imate, namjestite temperaturu vode. Idealna je između 18 i 23° C. Akvarij bi trebao biti u klimatiziranom prostoru u kojem je temperatura oko 25°C. Nikako ne smije biti na suncu. I još jedan savjet – redovito provjeravajte opremu akvarija.

munja,grmljavina STIŽE SPARINA Meteoalarm izdao upozorenje: Temperature se penju do 37 stupnjeva! Mogući pljuskovi

Prilagodba nakon puta

Prije nego što krenete s kućnim ljubimcem na godišnji odmor, pripremite se da biste spriječili sve što vam ga može pokvariti.

– Psi nešto lakše podnose putovanja i promjenu okoline, dok je macama, kunićima, zamorčićima, hrčcima i pticama to dodatni stres s kojim se najčešće ne nose najbolje. Možda je bolje u tom slučaju potražiti odgovornu tetu čuvalicu ili smjestiti ljubimca u hotel. Neovisno o trajanju putovanja, svakako ga isplanirajte, raspitajte se o najbližem veterinaru s obzirom na mjesto boravka, a ako vaš ljubimac ima zdravstvenih problema, svakako nosite lijekove i svu potrebnu dokumentaciju (povijest bolesti) sa sobom. Nikako ne krećite na put prije nego što provjerite klima-uređaj u autu. Ako prelazite granicu, provjerite imate li sva potrebna cijepljenja i dokumentaciju za boravak u stranoj zemlji – savjetuje dr. Šilić. Ističe i pravila koja se nikako ne smiju prekršiti putujete li za visokih temperatura.

Djevojke na plaži PAKLENE VRUĆINE Ovo su najviše temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj

– Nikako nemojte ostavljati ljubimce na suncu, nemojte ih hraniti netom prije putovanja, nudite im vode više puta tijekom putovanja, posebno ako ono traje i nekoliko sati, pustite ih da protegnu noge svakih nekoliko sati, transporter u kojem je životinja mora biti dovoljno velik. Ne stavljajte u isti transporter životinje koje nisu naučene biti zajedno u tako malom prostoru. Ako ste već imali loše iskustvo na putovanju, obratite se veterinaru koji će životinji dati neko sredstvo za sedaciju – dodaje V. Šilić. Česte su nuspojave putovanja kod pasa i mačaka uplašenost, nevoljkost, povraćanje, proljev, agresivnost, ubrzano disanje. Važno je razlikovati ovu prilagodbu od početka neke bolesti.

Držite se navika šetnji i hranjenja kako biste mogli uočiti razliku. Ako se simptomi nisu povukli u 24 sata nakon putovanja, potražite veterinara. No, ako životinja cijeli dan odbija vodu, stalno povraća i ima proljev, odmah potražite pomoć.

tunel Korisni savjeti Vožnja u tunelu: evo na što trebate paziti Psić TUŽNO Na aerodromu pronašli psića i poruku koja će vas rasplakati odmorište Sandra Mikulčić Putovanje je dio odmora - naučite uživati u vožnji

Oprez u prirodi

 | Autor : Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Za boravak u prirodi Valentina Šilić, dr. vet. med., savjetuje:

Većina ljubimaca ljeti provodi više vremena u prirodi, budite posebice oprezni na trave (strano tijelo), insekte, pauke i zmije. Najčešće stradaju psi i mačke. U kontinentalnom dijelu Hrvatske i na Jadranu žive zmije otrovnice - poskok, planinski žutorog i riđovka. Staništa crne udovice, koja spada među najotrovnije pauke Europe, su u Istri, Primorju i Dalmaciji. Najaktivniji su tijekom ljeta, u srpnju i kolovozu, kada im je i sezona parenja. Daleko najbrojniji su otrovni insekti, od pčela, osa, stršljena, do borovog prelca. Svi razvojni oblici borovog prelca su vrlo opasni. Obitavaju u borovim šumama na drveću smreke, jele i čempresa.
Najbolja pomoć vašem ljubimcu, ukoliko je imao blizak kontakt s ovim životinjicama, je da se odmah uputite najbližem veterinaru. Alergijske reakcije (anafilaktična reakcija) na otrov su najteže, ali i najčešće posljedice. Od blažih simptoma najčešće se javljaju otekline, povraćanje, pretjerano slinjenje, crvenilo, otežano disanje. Prva pomoć, ako vam do veterinara treba nekoliko sati, svakako su hladni oblozi. Izvadite žalac ako ga vidite, nemojte pustiti da liže ili grize mjesto uboda/ugriza, ako je životinja bez svijesti pokušajte joj izvadite jezik iz usta.

Tijekom ljeta koristite sredstva za zaštitu koja imaju i repelentno djelovanje. Iako nam se čine bezazleni, komarci i papatači su prenosioci mnogih bolesti. Opasnost od krpelja vreba tijekom cijele godine, no njihova je aktivnost od proljeća do jeseni povećana. Prenosioci su mnogih hematofagnih bolesti: babezioze, anaplazmoze, erlihioze i borelioze.

Psa svakako zaštitite repelentim sredstvom ukoliko putujete u Srednju i Južnu Dalmaciju, papatači su prenosioci lišmanijoze. Bolest je doživotna, zahvaća više organskih sustava i smrtonosna je. U Primorju i Istri komarci su često zaraženi srčanim crvom koji može nanijeti velike štete vašem čupavcu. Preventivno, nakon završetka godišnjeg odmora, možete koristiti sredstvo protiv endoparazita i na taj način spriječiti čim prije moguće posljedice neželjenih cimera.
 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Avatar maxist
    maxist:

    Svaki iole odgovoran vlasnik to sve mora znati jer bez njih je lako ostati zbog nekog razloga. Psima je teško jer s istom bundom se valjaju po snijegu i na 40 u hladu,pa je zato važno četkanje i hlađenje sa ... prikaži još! spužvom i hladnom vodom a šetanje po hladu i paziti na šape i gorući asfalt.....