Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Putine pomozi'

I istočna Ukrajina traži referendum za priključenje Rusiji

Istočna Ukrajina
Foto: Reuters/ PIXSELL
17.03.2014.
u 07:54

Ruski tenkovi nas moraju zaštititi, bojimo se fašista iz Kijeva”, rekla je Večernjem listu Anastazija Lenet (28), prosvjednica i zaposlenica u lokalnom pozivnom centru

“Putine pomozi! Šalji vojsku Putine!”, uzvikivalo je više od 3000 proruskih građana marširajući središtem Harkiva, grada na istoku Ukrajine, udaljenog 45 kilometara od Rusije. Ohrabreni odcjepljenjem poluotoka Krima zatražili su raspisivanje referenduma koji bi i njima omogućio priključenje Rusiji.

Iako je marš bio zabranjen okupili su se u podnožju spomenika Lenjinu, te se zaputili prema ruskom veleposlanstvu. “Ruski tenkovi nas moraju zaštititi, bojimo se fašista iz Kijeva”, rekla je Večernjem listu Anastazija Lenet (28), prosvjednica i zaposlenica u lokalnom pozivnom centru. “Mi smo Rusi, pripadamo ruskoj kulturi i želimo biti dio Rusije”, ističe. Oko 200 oklopljenih policajca sa štitovima poredalo se ispred zgrade regionalne vlade, no nisu reagirali.

Noseći ruske zastave i vičući “Harkov! Krim! Rusija!” prosvjednici su izviždali poljsku ambasadu pored koje su prošli, a zatim kamenovali zgradu Pravog sektora, desničarske ukrajinske grupacije čiji su članovi optuženi za ubojstvo dvoje ruskih aktivista u petak. “Fašisti nećete proći”, urlali su i razbijali zgradu, iznoseći znakovlje i materijale, dok je policija samo promatrala. “Nema oprosta!” orilo se se ulicom Rimarskaja u centru Harkiva.

Iako se nagađalo da će ukrajinski nacionalisti odgovoriti, njihovog skupa jučer nije bilo.

Burno je bilo i u Donjecku, gdje se prema nekim izvorima okupilo i deset tisuća ljudi. Uz povike “Referendum!” zahtijevaju krimski scenarij za čitavu istočnu Ukrajinu.

Nekoliko stotina građana Luganska, još jednog od gradova na istoku Ukrajine, jučer je blokiralo prolaz vlaku ukrajinske vojske koji je prevozio vojnu opremu prema ruskoj granici. Proruski aktivisti na prugu su nanijeli metalni otpad i formirali živi štit kako bi spriječili prolazak vlaka, u znak otpora protiv politike koju provode nove vlasti u Kijevu. Predsjednik privremene ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk izjavio je jučer da će vlasti te zemlje pronaći i izvesti pred lice pravde sve one koji u Autonomnoj pokrajini Krim “promoviraju separatizam uz pomoć ruskih vojnih jedinica”. “Sve ćemo ih pronaći, makar nam za to trebala godina ili dvije, sudit ćemo im pred ukrajinskim i međunarodnim sudovima”, rekao je Jacenjuk. Istodobno, lider ukrajinskog pokreta “Desni sektor” Dmitro Jaroš zaprijetio je da će dići u zrak plinovod kojim se ruski plin transportira u Europu.

“Vladimir Putin drži da se izražavanje volje stanovnika poluotoka realizira u punoj suglasnosti s normama međunarodnog prava, pa i Povelje UN koja utvrđuje princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda. Rusija će uvažavati izbor žitelja Krima”, priopćio je Kremlj nakon telefonskog razgovora Putina i Angele Merkel.

Putin je izrazio zabrinutost što radikalne grupe uz popustljivost vlasti u Kijevu “podižu napetost u istočnim i jugoistočnim regijama Ukrajine”.

>> Prvi nepotpuni rezultati: Preko 95 posto za pripajanje Krima Rusiji!

Ključne riječi

Komentara 21

ST
stomugromova
09:19 17.03.2014.

Tako je to kad se psihopati iz Washingtona udružuju u Ukrajini sa neonacistima,a u Siriji sa vehabijama.Cilj ne bira sredstvo,a to je pokoriti sve države,koje još nisu pod njihovom kontrolom.Čast,moral,etika u tih fašista ne psotoji i zato jer nemaju nikakvu savjest,spremni su raditi to što rade.

XA
xaron
18:40 17.03.2014.

Mi nismo htjeli YU pa smo se na referendumu odvojili. Svi su bili protiv nas , uključujući US, EU, Rusiju...pa smo ipak nakraju priznati od svih. Volja naroda se mora poštovati. Ako ti sa Krima...hoće da se odvoje- neka idu za svojom sudbinom jer je to jedino ispravno .

ST
strsica
08:05 17.03.2014.

Gledamo YU scenario, samo sam to ocekivala ranije. Tuzno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije