Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U rukama FBI-a

Uhićen mladić osumnjičen za širenje Pentagonovih tajnih dokumenata

Jack Teixeira
Foto: screenshot/Facebook
13.04.2023.
u 21:11

Dokumenti, prvo objavljenih na društvenoj platformi Discord, sadrže procijene stanja u ukrajinskom ratu i informacije obavještajnih službi o državama diljem svijeta, uključujući saveznice SAD-a

Američki službenici otkrili su ime osumnjičenika za curenje tajnih obrambenih i obavještajnih podataka. Zove se Jack Teixeira, a prema izvještavanju The New York Times-a vodio je chat grupu gdje su se isprva podaci pojavili. Navode i kako ima 21 godinu te da je član obavještajnog ogranka nacionalne garde savezne države Massachusetts. Američki list kontaktirao je i druge članove online grupe, a jedan od njih izjavio kako poznaje osobu koja širi tajne dokumente već najmanje tri godine. Na društvenoj platformi Discord objavljeno je barem 50, a možda i više od 100 tajnih dokumenata.

U njima su procijene stanja u ukrajinskom ratu i informacije obavještajnih službi o državama diljem svijeta, uključujući saveznice SAD-a. Washington Post je u srijedu objavio intervju s jednim od članova chata gdje su se dokumenti prvo pojavili. Osobu koja je širila informacije opisao je kao mladog i karizmatičnog zaljubljenika u oružje, starog između 20 i 25 godina, zaposlenog u vojnoj bazi. Utvrđeno je i kako je vodio chat sa 20-ak članova, u kojem su se šalili i pričali. Članovi su bili osobe iz Rusije, Ukrajine i drugih Europskih te Azijskih i Južno Američkih zemalja piše BBC.

Isprva, dokumenti su ostali unutar grupe, ali početkom ožujka članovi su ih počeli objavljivati na drugim Discord serverima. Od tamo su dospjeli na 4Chan i Telegram, a osobitu su pažnju zadobili na pro-ruskim kanalima, gdje su ponekad izmijenjeni kako bi prikazivali veće gubitke na ukrajinskoj strani. Tijekom svog posjeta Irskoj, predsjednik Joe Biden rekao je kako su istražitelji blizu pronalaska osobe koja je u javnost pustila tajne dokumente. 

VIDEO: Požar u Radićevoj ulici u Zagrebu

Komentara 4

XA
xaron
22:04 13.04.2023.

To su bile neke velike tajne dok su bile dostupne nekom mladom članu neke provincijske nacionalne garde. Nigdje ne piše da su ga zamolili da te “ tajne “ objavi, ali mu ga dodje na isto.

AI
airbender
14:46 14.04.2023.

Žrtveni janjac?

Avatar Foton
Foton
06:23 14.04.2023.

Nadam se da ce odgovarati generali koji su omogućili idiotski sistem! Gdje neki klinac ima pristup osjetljivim informacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije