Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DALMATINA Otvaranje dionice Šestanovac - Ravča Hercegovinu još približilo Zagrebu

I Hercegovina dobila svoju autocestu

22.12.2008.
u 23:00

Zagreb nikada nije bio bliže Hercegovini, ni Hercegovina Zagrebu. Zbog otvaranja nove 40 kilometara duge dionice autoceste A1 Šestanovac-Zagvozd-Ravča, današnji dan za Dalmatinsku zagoru proglašen je povijesnim, baš kao i za Hercegovinu.

Od Ljubuškog preko graničnog prijelaza Crveni grm do Ravče, gdje je uključenje na autocestu udaljenost je samo dvadesetak kilometara. Raspored odmora za božićne blagdane u Hercegovini i ovom dijelu Dalmacije prilagođavao se prema otvaranju ove dionice.

- Mislio sam ići kući, u Ljubuški, dan ranije, ali sam u Zagrebu ostao dok se ne otvori autocesta do Ravče. Autocesta mi je došla skoro do pred kuću, govori nam jedan Ljubušak ne krijući svoje oduševljenje brzinom kojom je došao iz Zagreba, najavljujući kako će njegovi dolasci od sada biti češći. Iz Ljubuškog do Ravče ima još jedan pravac koji ide iz Vitine preko graničnog prijelaza Orahovlje do Ravče. Prema autocesti postoji još jedan pravac za Hercegovinu i dio Bosne.

Dionica preko Imotskog do Zagvozda. Od graničnog prijelaza Vinjani Donji do Zagvozda udaljenost je svega 25 kilometara. Novih 40 kilometara autoceste otvorio je premijer RH dr. Ivo Sanader, koji je istaknuo kako je otvorenje te prometnice prekretnica za ovaj dio Hrvatske jer će se njome otvoriti nove perspektive za razvoj turizma i gospodarskih zona.

Novosagrađenu dionicu Šestanovac-Ravča blagoslovio je nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, koji je rekao da ona treba biti simbol u prevladavanju nesuglasja i simbol odnosa naše sadašnjosti s našom budućnosti. Barišić je, kao i premijer Sanader, istaknuo da će tom prometnicom biti zaustavljen višestoljetan odlazak Hrvata u inozemstvo radi osiguranja egzistencije.

Pelješki će most biti izgrađen za nekoliko godina, ocijenio je Sanader, dodavši da taj most nije problem za Bosnu i Hercegovinu te da će njime Hrvatska spojiti svoj teritorij i otvoriti nove perspektive za razvoj svojega južnog dijela. Autocesta je konačno došla do Hercegovine i mnogi su zbog toga odahnuli. Sada je i tunel kroz Biokovo u drugom planu među hercegovačkim razgovorima.


Zagreb više nije tako zabačen

Još se prepričava anegdota kada su u Zagreb vozili bolesnu staricu koja je svakih sat vremena pitala: Je li ovo Zagreb? Cijelim putem dobivala je negativan odgovor. Kada su došli u Zagreb starica je kazala: Lijep je u Zagreb, samo zabačen. Danas se šale kako Zagreb više nije tako zabačen.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije