Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakovina u Bruxelles

I dalje bez definitivnih odgovora o teranu i prošeku

tihomir jakovina
Screenshot
14.05.2013.
u 18:00

Što će 2. srpnja od terana i prošeka biti na policama? Jakovina: Bit će naše vrhunsko vino

Kako će se, i pod kojim točno nazivom, na hrvatskim policama prodavati teran i prošek 2. srpnja? Ministar Tihomir Jakovina, koji je jučer i danas boravio u Bruxellesu na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva, izbjegava dati konkretan odgovor, ali uvjerava da će oba vina biti na policama i dan nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU.

- Po pitanju terana radimo u više smjerova: od mogućnosti postizanja dogovora sa Slovencima i Talijanima, preko cijele jedne političke platforme prema Komisiji i Vijeću, do poduzimanja pravnih radnji ukoliko se ništa drugo ne realizira. Hoće li se zvati \"istarski teran\" ili slično, to je više stvar tehnike, ali smatramo da, u svakom slučaju, vino koje ima takvu tradiciju, takvu povijest i takvu europsku kvalitetu mora imati mogućnost da se i dalje prodaje na tržištu - rekao je Jakovina o istarskom vinu teran, koje se, prema pravilima EU, a zbog zaštite koju su ishodili Slovenci, ne može prodavati pod tim imenom nakon 1. srpnja.

Što će se dogoditi ako pravna procedura zaštite istarskog terana potraje i dugo nakon 1. srpnja, a pravila EU prisile Hrvatsku da poštuje slovensku zaštitu? Što će biti na policama 2. srpnja?

- Bit će i dalje naše vrhunsko vino - odgovorio je ministar Jakovina. - Naši vinari će napraviti određene pravne radne oko zahtjeva za zaštitu, ali dozvolite mi da sad još ne izlazim sa svim detaljima. Radimo sinhronizirano na nivou udruženja vinara Vinistra, HGK, znanstvene zajednice… Pronaći ćemo najbolje rješenje da poporavimo ono što smo propustili napraviti 2008., 2009. i kasnije - dodao je.

Prošek je sasvim drukčije pitanje jer se znatno razlikuje od talijanskog \"prosecca\", pa Jakovina vjeruje da je tu \"puno čistija situacija\" i da će biti lakše izboriti pravo na nastavak upotrebe imena prošek. Ali također nije jasno odgovorio hoće li se Hrvatska za to izboriti do 1. srpnja ili \"u hodu\", nakon ulaska u članstvo.

Ministar Jakovina u Bruxellesu se susreo i sa slovenskim ministrom poljoprivrede koji na posljednjem sastanku nije pokazao razumjevanje za zajedničko rješavanje pitanja terana. - Reći ću diplomatski: nije bio isključiv, ali ni danas nismo imali gledišta koja su jako bliska. Ali mislim da će tu puno važnije stajalište biti ono koje proizađe iz dogovora koji se paralelno vode između naših i slovenskih vinara. Njihova zajednička aktivnost mogla bi i nama dati mogućnost da stvorimo politički okvir za dobar završetak priče - rekao je Jakovina.

Borba za očuvanje terana i prošeka nakon ulaska u EU očito još nije ni približno gotova i ministar poljoprivrede ni prilikom ovog posjeta Bruxellesu nije imao jasne, konačne odgovore.

 

>>Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije