Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I Bjelorusi navijaju za susret pape i patrijarha

22.04.2009.
u 20:26

VATIKAN _ Uoči posjeta Aleksandra Lukašenka Vatikanu potkraj ovog mjeseca, nagađa se da bi bjeloruski predsjednik papu Bendikta XVI. mogao pozvati u svoju zemlji i upriličiti mu susret s Kirilom, patrijarhom Ruske pravoslavne crkve. No, to što će Lukašenko pozvati Benedikta XVI. u Bjelorusiju ipak ne znači ništa za eventualni susret dvojice poglavara.

Uvjet, vezan uz ukinuće katoličkih biskupija u Rusiji, još nije ispunjen. Moskovski je patrijarhat još u veljači gotovo nemogućim ocijenio sastanak pape Benedikta XVI. i patrijarha Kirila u 2009. I vatikanski krugovi smatraju gotovo nemogućim takav susret u ovoj godini. Patrijarhat Ruske pravoslavne crkve drži kako je takav susret još nemoguć jer “pravoslavni vjernici izražavaju bol i zabrinutost zbog aktivnosti Katoličke crkve” na prostorima koje Pravoslavna crkva smatra svojima. “Patrijarh, kao i papa, na prvo mesto stavlja zaštitu vjere, jedinstvo i mir u Crkvi”, priopćio je Moskovski patrijarhat.

Kiril zapravo mora voditi računa o mišljenju svojih vjernika i klera, drži Patrijarhat, a to znači da se Katolička crkva ne smije širiti u Rusiji. No, i dalje se inzistira na mogućem sastanku njih dvojice. Stječe se dojam kako bi Lukašenko htio sebe promaknuti izjavama o mogućem dolasku pape u Bjelorusiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije