Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska dobila podršku 18 zemalja

I antigenski testovi uskoro će biti dokaz preboljenja korone

Brzi covid antigenski test
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
08.02.2022.
u 09:11

Ako se netko boosterirao i nakon toga još prebolio COVID-19, jasno je da mu ne treba i dodatni booster, kazao je Krunoslav Capak

Višemjesečno nastojanje Hrvatske da se nalazi brzih antigenskih testova priznaju pri dijagnosticiranju preboljenja COVID-19, kao što je to slučaj s nalazima PCR testova, urodilo je plodom. Europska komisija ide u izradu delegiranog akta koji će priznati brzo antigensko testiranje, najavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- U više smo navrata pisali EK da je nepravedno da su BAT izuzeti iz postavljanja dijagnoze odnosno priznavanja preboljenja i nakon zadnjeg dopisa otprije mjesec dana, imamo informaciju s Health Security Committee da je provedena anketa među zemaljama EU i prošli tjedan dobili smo podršku osamnaest zemalja da se ide u izradu delegiranog akta EK koji će priznati BAT. Nadamo se da će se to dogoditi što prije - kazao je Capak.

Omikron ruši potvrde

Uskoro bi moglo doći do promjena i u upotrebi COVID potvrda. Pokazalo se, naime, da varijanta omikron zaobilazi imunosni sustav i zaražava i cijepljene i one koji su preboljeli prijašnje varijante koronavirusa pa je korist od COVID potvrda postala upitna, stoga su ih neke zemlje počele djelomično ukidati.

- Danska je, primjerice, odustala od šire upotrebe COVID potvrda, ali ih i dalje koristi u zdravstvu i socijali. I mi razmatramo tu mogućnost jer COVID potvrde gube na važnosti zato što omikron zaobilazi imunološki sustav i često zaražava cijepljene i one koji su COVID preboljeli, a prije tako nije bilo. Do Nove godine imali smo ukupno 10.000 reinfekcija, a od Nove godine do danas više od 40.000. O tome se raspravlja, ali mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost kad odlučimo da bi trebalo ići na odustajanje od nekog dijela COVID potvrda, ali nikada potpuno jer Europa i dalje koristi COVID potvrde pa ćemo ih koristiti i mi - iznio je Capak i dodao: - COVID potvrde imaju više funkcija, jedna je da zbog testiranja necijepljenih otkrivamo velik dio asimptomatskih koje potom uklanjamo iz cirkulacije. Ipak pružaju određenu zaštitu na skupovima i na radnim mjestima u zdravstvu, socijali i javnim službama. Dakako da je ta sigurnost sve manja, ali zato i tražimo da se i dalje nose maske i da se drže epidemiološke mjere - rekao je i naglasio kako i u slučaju djelomičnog ukidanja to nikako ne bi vrijedilo za prelazak granica. Omikronom se zaražava sve više ljudi i nakon boostera, pa se postavlja pitanje trebaju li se oni ponovno cijepiti.

- Nismo izdali takve preporuke, ali jasno je da onome tko se boosterirao pa prebolio COVID ne treba i dodatni booster - jasno je poručio Capak.

Većina testova koji se koriste u Europi, pa i kod nas, detektira više gena jer se baziraju na više antigenskih epitopa, pa tako jednako dobro detektiraju i omikron-varijantu koronavirusa, potvrdio je Capak. Isprva ih nismo imali, ali sada imamo kvalitetne i pouzdane antigenske testove za samotestiranje, a jednako su kvalitetni i testovi koji za uzorak koriste slinu, što se prije osporavalo.

- Nove testove pri kojima se bris uzima sa samog ulaza u nos, a ne mora se štapić gurati duboko u nazofarinks, dakle nisu nimalo invazivni kao kad se bris uzima iz nazofarinksa, može svatko sam koristiti, vrlo su jednostavni i daju prilično dobre rezultate. Ti se testovi brzo razvijaju i postaju sve bolji i vjerojatno će se ubuduće više koristiti - rekao je. Takvi neinvazini testovi nabavljeni su za škole.

Pad broja zaraženih 30%

Već dva tjedna bilježi se i 30-postotni pad broja zaraženih, ali se to još ne vidi na broju hospitaliziranih i umrlih, no vidjet će se naknadno. Capak očekuje da i te brojke počnu padati te se nada da je to završetak ovog petog vala, a onda i da neće biti mutacija i nekih sljedećih valova.

- U bolnici najčešće završavaju osobe koje nisu cijepljene i starije koje imaju komorbiditete. Ono što za sebe najviše možemo napraviti, da ne moramo u bolnicu i ne dobijemo teže oblike bolesti, je cijepiti se booster dozom jer ona pruža znatnu zaštitu od težih oblika bolesti.

Više od 80% turista ljetos u klubovima bilo je cijepljeno

Nakon što je turistička sezona 2020. naprasno prekinuta zbog širenja zaraze, klubovi su se u ljeto 2021. prilagodili i testirali goste. Pokazalo se da u klubove dolaze gosti u dobi od 21-22 do 56 godina, da su u 80% i više slučajeva cijepljeni, 10-ak posto je bilo preboljelih i mali dio nijedno od toga.

- Stranci su već tada prepoznali cijepljenje ponajprije kao zaštitu vlastitog zdravlja, zatim zbog svojih ukućana i okoline i na trećem mjestu je faktor mobilnosti - iznijela je dr. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a. Ustvrdila je i da je nošenje maske jedan od ključnih javnozdravstvenih mjera, da je nošenje bilo koje maske bolje nego ništa, ali da treba birati učinkovite. Maske se mogu ponovno nositi pod uvjetom da ih se sterilizira, ali ne i ako su iščupkane i prljave. FFP2 maske propuštaju do 8% čestica pri udisanju, a FFP3 2% te štite i ljude u okruženju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
13:01 08.02.2022.

"sada imamo kvalitetne i pouzdane antigenske testove za samotestiranje" - to su oni za 7 kn koje ste kupili za učenike???

TE
texviler
09:22 08.02.2022.

ajde gosp.Capak min.Božinović ima zadnju riječ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije