Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTNI VLAK

I Angelina Jolie se upisala u povijest Orient Expressa

Foto: Abaca/Pixsell
1/3
07.08.2021.
u 06:20

Diva, u pratnji petnaestogodišnje kćeri Shiloh, putovala je slavnim vlakom od Pariza do Venecije te na društvenim mrežama objavila detalje luksuznih vagona

U trenutku kada je krenuo na svoje prvo putovanje, a bilo je to 4. listopada 1883. godine kada je put vodio od Pariza do Varne u Bugarskoj, taj je vlak bio sinonim za luksuz.

Zbog njega, i njegovih gostiju koje od 1889. vlak vozi sve do Istanbula, 1925. godine je u Zagrebu otvoren luksuzni Hotel Esplanade, a baš u njega Agatha Christie smjestila je priču jednog od svojih najpoznatijih krimića. Riječ je, naravno, o Orient Expressu, vlaku koji i danas nosi titulu jednog od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice.

Foto: REUTERS
Ta slavna povijest upravo je dobila svoje najnovije poglavlje, koje je napisala hollywoodska diva Angelina Jolie. Ona je, zajedno s petnaestogodišnjom kćeri Shiloh, Orient Expressom putovala na relaciji od Pariza do Venecije, a oduševljena vlakom i cijelim putovanjem, sve je detalje objavljivala na društvenim mrežama.

Nakon putovanja na vidjelo su izašle i neke vrlo zanimljive brojke. Glumica je, naime, proputovala tek jednu dionicu i to onu koja iznosi 1100 kilometara, a na kojoj vlak, vozeći prosječnom brzinom od 120 kilometara na sat, prolazi kroz: Francusku, Švicarku, Austriju i Italiju. To je putovanje koje traje 24 sata, a Jolie ga je provela u najvećem i najluksuznijem apartmanu vlaka.

Taj Grand apartman, površine 11 četvornih metara, uređen je krajnje raskošno i to u art déco stilu, a u njemu je i luksuzna spavaća soba (na slici gore), ali i još luksuznija kupaonica u kojoj je, primjerice, umivaonik izrađen od murano stakla.

Foto: Abaca/Pixsell

Cijena je (prava sitnica?!) od 9850 eura po osobi. U tu je cijenu uključena i vrhunska večera koja je sastoji od četiri slijeda koja su pripremili neki od najboljih kuhara svijeta, a isti takav je i izbor vina koja se poslužuju uz svaki slijed. U raskošnu blagovaonicu vlaka, jedan od najpoznatijih vagona svakako je plavi vagon u kojem putnici najradije borave, a u kojem se poslužuju kokteli. Cijena svakog koktela je 22 eura, a zanimljiva su i njihova imena. Uz koktele koji se poslužuju u cijelom svijetu samo u Orient Expressu putnicima mogu popiti koktele “12 krivaca” i “Agatha Christie”.

Podsjetnik je to na činjenicu da se upravo u tom vlaku u cijelosti događa priča jednog od najuzbudljivijih i najpopularnijih romana britanske kraljice krimića “Ubojstva u Orient Expressu”, koji je objavljen u veljači 1934. godine. Podsjetimo: priča romana počinje kada se Hercule Poirot u Istanbulu ukrcava u Orient Express, a u vlaku se dogodi krvavo ubojstvo. Bogati američki biznismen Ratchett pronađen je mrtav u svojoj kabini, a obdukcija otkriva da je 12 puta uboden nožem. Istražujući slučaj, Poirot prvo otkriva lažni identitet i kriminalnu prošlost žrtve, da bi do kraja putovanja razotkrio i što se zapravo dogodilo.

Foto: imdb.com

Ovaj roman Agathe Christie poseban je ne samo po tome što ga je autorica izgradila koristeći motive stvarnog slučaja otmice djeteta pilota Charlesa Lindbergha, već i po tome što je to jedini slučaj u kojem Hercule Poirot, krivce ne predaje u ruke pravde, iako ima grižnju savjesti zbog toga. A baš kao izmaštana povijest vlaka uzbudljiva je i ona stvarna. Vlak u svojim najslavnijim danima prolazi čak 13 državnih granica te je tako bio na meti špijuna brojnih zemalja.

Zabilježeno je tako da je njime putovao britanski tajni agent Robert Baden-Powell. Predstavljao se kao istraživač leptira, a zapravo je crtao utvrde na dalmatinskoj obali. No, uzbudljivija od toga je činjenica da je u vagonu Orient Expressa, koji su saveznici koristili kao svoj pokretni stožer, potpisan kraj 1. svjetskog rata, kao i to da je Hitler, nakon pada Francuske, natjerao Francuze da u istom vagonu potpišu predaju, da bi ga poslije dao razoriti kako se ne bi ponovila ista scena njemačke kapitulacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije