Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a ne po paušalu

HZZO će privatnike od sljedeće godine plaćati po pacijentu

'obzor Zagreb , slavonska  , 04.11.2008. Ilustracija, zdravstvena iskaznica, hzzo Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
Autor
Sonja Hoffman
18.07.2012.
u 08:00

Novosti će biti i u ugovorima koje će HZZO ponuditi bolnicama jer će se odvojiti stacionarni dio poslovanja od specijalističko-konzilijarnog, čime će se izbjeći da je isti liječnik prijavljen da radi na dva radna mjesta

Ugovori koje će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sklapati s privatnim zdravstvenim ustanovama, kažu iz Zavoda, sljedeće godine više neće privatnicima osiguravati mjesečne paušale već će oni biti plaćeni po pacijentu.

Novost će, najavljuju, biti i cijene zdravstvenih usluga koje će se povećati, ali u HZZO-u ističu da će svojim osiguranicima i dalje plaćati niže cijene koje planiraju ugovoriti rabatima, a Zavod priprema i okvirni sporazum koji će poliklinikama ponuditi nakon što provede pilot-projekt u koji će biti uključeno nekoliko ustanova. Dosadašnji ugovori vrijedit će, kažu, do kraja godine. Naime, i sadašnje cijene, tvrde, HZZO može platiti, ali u praksi se pokazalo da zbog toga Zavod trpi štetu kada su u pitanju strani državljani koji se liječe u Hrvatskoj, jer su cijene zdravstvenih usluga u Hrvatskoj daleko niže od onih u susjednim zemljama. Broj takvih pacijenata značajno bi, očekuju u Zavodu, mogao porast s ulaskom u EU.

Novosti će, kažu, biti i u ugovorima koje će HZZO ponuditi bolnicama jer će se odvojit stacionarni dio poslovanja od specijalističko-konzilijarnog, čime će se izbjeći da je isti liječnik prijavljen da radi na dva radna mjesta – na odjelu i u ambulanti. Time se planira dobiti čistu kadrovsku sliku tih ustanova, ali i uštedjeti 300 milijuna kuna jer će bolnice na na ime jednog liječnika naplaćivati osam umjesto 16 sati rada.

Komentara 3

DR
drhouse
09:25 18.07.2012.

dakle, još će nas manje imati.. a radit će više i biti plaćen manje (ovaj u bolnici).?

DU
Deleted user
09:27 18.07.2012.

Ako se za ovakav članak dobiva i plaća, onda je lako biti novinar. Iz članka je evidentno totalno nepoznavanje problematike. U Hrvatskoj postoje dvije vrste privatnika: 1. Privatne zdravstvene ustanove (zakonom dozvoljeni oblici), kolokvijalno 'čisti privatnici' -Uglavnom svoje usluge naplaćuju od pacijenata, vrlo rijetko imaju ugovor s HZZO-om za obavljanje nekih dijagnostičkih postupaka 1. Privatnici u zakupu (zakonom ne definiran oblik, oslovanje je po modelu obrta), kolokvijalno 'zakupci' a. Primarna zdravstvena zaštita Liječnici obiteljske medicine Pedijatri Ginekolozi ... b.Specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita Speclisti oftalmolologije ... Jedini privatnici koji su plaćeni po glavi (po broj pacijenata koji su ih odabrali za svog liječnika) su oni pod 1.a. svi ostali plaćeni su po obavljenom pregledu a vrste pregleda i cijenu rada oduvijek je određivao HZZO i to na način da su recimo bolnički specijalisti za isti pregled osjetno bolje plaćeni od specijaliste privatnika u zakupu. Što je očita diskriminacija a vjerujem i kršenje zakona pa čaki i ustava RH a o tome nitko ništa.

IN
InfoMan
12:11 18.07.2012.

Mirovinsko i zdrastveno su najobicniji reket. Najpostenije da se odredi minimum koji svatko mora platit, a ostatak ako zeli i kome zeli. Zasto da svi placamo HZZOu? Privatne klinike bi za iste novce pruzile puno bolju uslugu sto bi natjeralolo HZZO, tj drzavne klinike, na konkurentnije poslovanje. Sada ravnatelji, kao i svi politicari, nisu nikome odgovorni. Mirovine isto tako. Puno vise uplatite nego sto se dobije nazad. Netko ce reci socjalni aspekt ali ima i druga strana. Zasto da ja placam za nekoga tko visi po bolovanjima bez razloga (obradjuje polje npr)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije