Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova procedura

Umirovljenici pažnja! Mijenja se zakon oko ovrha. Evo koja je novost

Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
07.06.2022.
u 06:59

Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se cijeli postupak prebaci na Finu

Ako je suditi prema novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koji je prije nekoliko dana upućen u proceduru javnog savjetovanja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima. 

Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se čitav postupak prebaci na Finu, piše portal mirovina.hr. 

– Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha. U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu – piše, između ostaloga, u novom Ovršnom zakonu. 

Svi umirovljenici nad kojima HZMO provodi ovrhu, a njih je oko 21 tisuća, nastavit će po “starom” modelu, ali novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla sa Zavodom za mirovinsko osiguranje nego direktno s Finom.

Ključne riječi

Komentara 5

ZA
zagabria7
09:59 07.06.2022.

Ne mogu shvatiti, toliko dugo smo željeli državu i sada se ta naša država prema nama ponaša kao prema strancima. Fina je kao neka strana ustanova u domaćem okruženju, imam lošeg iskustva. Vršena je ovrha bez da se provjeri istinitost osnovnih činjenica i dokumentacije, sa druge strane ovrhe koje sam ja podizao protiv dužnika nikada nisu naplaćene, čak su me tjerali iz Fine da im ne smetam jer sam se raspitivao zašto nije naplaćeno a firme dalje rade. Finu bi pod hitno trebalo ukinuti za dobrobit naroda

GE
geler203
08:31 07.06.2022.

Još jedan uspjeh za hvalu HDZ-a i Plenkovićeve vlade za deranje kože najugroženijima.

MA
markodoncic
09:31 07.06.2022.

Uslugu za ovrhu naplaćuje FINA. Za ovrhu od 10000 do 100000 kuna naknada je 1000 kuna. Na ovrhu od 10000 kuna to je 10% a na 100000 kuna to je 1 %. Može im se jer su monopolisti. Ova uslugaa se sastoji u jednoj ili dvije uplate s računa na račun. Normalna transakcija se naplaćuje obično od 2 do 5 kuna po transakciji. Nitko živ za ovu količinu posla ne naplaćuje 1000 kuna, jer bi ga strpali u ludnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije