Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar o povećanju

Pogledajte u kojim županijama su mirovine najveće, a u kojima najmanje! Marić otkrio odličnu vijest

Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
25.05.2022.
u 08:57

Ministar financija Zdravko Marić u emisiji "A sada Vlada" komentirao i pitanje mirovina. Prema sadašnjoj indeksaciji, mirovine će, kaže, biti povećane u rujnu.

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj 2022. godine iznosi skoro tri tisuće kuna. Točnije, kako navodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina, bez onih koje isplaćujemo u inozemstvo, iznosi 2964 kune i 93 lipe. 

Od sveukupno 20 županija i Grada Zagreba, samo se u tri hrvatske županije i Gradu Zagrebu isplaćuju mirovine koje su iznadprosječne neto mirovine za travanj, prenosi portal Mirovina.hr. Naime, kako navodi HZMO u svojem izvješću, najviša prosječna mirovina isplaćuje se u Gradu Zagrebu te ona iznosi 3582 kune. Najniža, koja je za više od tisuću kuna niža od najviše prosječne u Hrvatskoj te za 532 kune niža od sveukupne prosječne, isplaćuje se u Međimurskoj županiji te iznosi 2432 kune.

Mirovine veće od prosječne hrvatske isplaćuju se u zapadnim i južnim dijelovima Hrvatske, uz iznimku Grada Zagreba koji ima i najveći broj korisnika mirovina, njih 189.804. Nakon Zagrepčana slijedi Primorsko-goranska županija s prosječnom mirovinom od 3291 kune te Istarska županija s prosjekom od 3166 kuna. Za njima slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s prosječnom neto mirovinom od 3048 kuna.

26.11.2020., Osijek - Hrvatske kune. Photo: Dubravka Petric/PIXSELLr
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Županije u unutrašnjosti Hrvatske prednjače u nižim mirovinama od prosjeka. Izdvaja se Međimurska županija koja bilježi najnižu prosječnu mirovinu od svih hrvatskih županija od 2432 kune. Nakon Međimurske slijedi Ličko-senjska županija s prosječnom mirovinom od 2469. No, njih u stopu slijede dvije slavonske županije, a to su Virovitičko-podravska županija s mirovinom od 2484 kune te Požeško-slavonska koja bilježi iznos od 2485 kuna, prenosi Mirovina.hr.

Marić: Mirovine će biti povećane u rujnu

Inače, danas je ministar financija Zdravko Marić u emisiji "A sada Vlada" komentirao i pitanje mirovina. Prema sadašnjoj indeksaciji, mirovine će biti povećane u rujnu, javlja HRT.

– Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Ako i bude indeksacija iznad nekih očekivanja i ako možda proračunski sredstva nisu osigurana, ona će biti na kraju osigurana – ističe, dodajući da možda neće biti potreban još jedan rebalans proračuna. 

Komentara 15

ZA
zarko815
09:59 25.05.2022.

U Međimurskoj županiji najniže mirovine, a poznato je da su Međimurci najmarljiviji narod u Hrvata, a razlog je tome što je ta županija od 1945. pa do danas u rukama komunjara na čelu sa kriminalcima kao što su posavec ii slični. Problem je što je ta mafija nedodorljiva jer su pod kišobranom UDBE.

TM
trade_mark
09:49 25.05.2022.

najviše penzije tamo gdje hadeze nikad nije bio na vlasti. indikativno?

TI
tico123
08:33 26.05.2022.

bit će uvećane većini umirovljenika 20 kuna jer oni uvijek imaju razloga da ne podižu malim umirovljenicima malo više novaca za životni spas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije