Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZJZ objavio upute za cijepljenje protiv gripe: Otkrili tko ima pravo na besplatno cjepivo

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, zbog povećanog interesa u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza.
16. listopada 2020. u 10:31 0 komentara 1763 prikaza
Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijepljenje protiv gripe ove godine počinje u ponedjeljak, 19.listopada, a cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Cjepivo Moguća reinfekcija Ponovne zaraze koronavirusom su moguće, trebamo li se zabrinuti?

Kako navode, HZJZ je ove godine naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. 

- Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020/2021 su sljedeći cjepni sojevi:

 • A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09
 • A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)
 • B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i
 • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata) - navodi se u priopćenju. 

HZJZ navodi da je u tijeku distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u ponedjeljak 19. listopada.

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, zbog povećanog interesa u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza.

Cjepivo borba protiv koronavirusa Obećavajući rezultati: Kinesko cjepivo u prvoj i drugoj fazi pokazalo se sigurno

Kako većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine, HZJZ očekuje da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

- Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca. Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu - navode. 

VIDEO: Ministar Božinović: "Maske su izraz naše solidarnosti i poštovanja prema drugima. Ukoliko svi nose maske, onda se bitno smanjuje mogućnost širenja zaraze, tu je poanta nošenja maski."

HZJZ naglašava da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije). Mole građane koji se žele cijepiti da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.

Kafići u Sarajevu ponovno otvoreni ANALIZA Strah od zimskog vala i novog lockdowna: hoće li pravila vezana za covid rastrgati Europu?

HZJZ navodi kako je termin za cijepljenje potrebno telefonskim dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno. 

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:
 

 • osobe životne dobi 65 godina i starije,
 • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
 • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
 • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),
 • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
 • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
 • zdravstveni radnici,
 • trudnice.

Podsjećaju da osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. 

 

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.