Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORE SE ZA ŽIVOT

HŽ objavio važno upozorenje nakon nesreće u kojoj je teško ozlijeđen dječak

Zagreb: Radovi na pruzi između Zapadnog i Glavnog kolodvora
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
09.04.2023.
u 18:08

"U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!", posebno naglašavaju.

U Slavonskom Brodu sinoć oko 19 sati maloljetnik se na željezničkom kolodvoru penjao na vagon te od strujnog udara dobio teške tjelesne ozljede i opekline. Liječnici u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti bore se za njegov život. HŽ Infrastruktura je povodom ovog nesretnog događaja poslala priopćenje u kojem izražava žaljenje, ali i informacije, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu kako bi educirali i osvijestili građane

Kažu da su se prošle godine dogodila tri izvanredna događaja zbog udara struje visokog napona, od kojih su dvije osobe smrtno stradale. "U posljednjih šest godina (2017. – 2022.) dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Jedna smrtno stradala osoba i osam teško ozlijeđenih osoba bile su u dobi do 18 godina", stoji u propćenju HŽ-a. 

Dodaju da su takvi podaci zabrinjavajući te da zahtijevaju širu društvenu akciju škola, roditelja i ostalih društvenih čimbenika poput policije. "U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!", posebno naglašavaju.

Za usporedbu iz HŽ-a uzimaju neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka." Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25 000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu." U željezničkome prometu električna energija se, objašnjavaju, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama.

Apeliraju na građane, a posebno na mlađu populaciju, da se kreću samo označenim prijelazima preko pruge. Cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka, zaključuju. Maloljetnik iz Slavonskog Broda je i dalje kritično, rekao je za HRT ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić. - Takve ozljede su vrlo ozbiljne i životno ugrožavajuće. 50 posto je teško i duboko opečeno. Radi se o drugom i trećem stupnju opeklina uz mogućnost ozlijede i drugih organskih sustava. Radi se sve i naravno da je još uvijek ozbiljno zdravstveno stanje - rekao je Roić. 

Komentara 9

Avatar Asterix
Asterix
23:24 09.04.2023.

Kladim se da ova priopćenja i upozorenja čitaju uglavnom oni koji su ionako upučeni u problematiku. Oni kojima je upozorenje upučeno vise po Tik Toku, Instagramu i sličnim prosvjetiteljskim platformama... ove tričarije nisu im zanimljive.

PU
paul-umpe
18:52 09.04.2023.

sjecam se 1994 godine kao ucenik 4 godine med.skole isti slucaj ,djecak je lezao na odjelu za opekline u Draskovicevoj.Kasnije sam citao u novinama da je bio u Kanadi na transplataciji koze.Svako dobro.Drzi se sve je moguce.

DU
Deleted user
21:32 09.04.2023.

Ja mislim da umjesto kontaktnog voda treba razvuć izolirane kablove da se klinci mogu bezbrižno penjat. Ovako će nam željeznica potuć pola mladih jednog po jednog. Trebali bi ukinut i promet vlakova prugama i kolodvorima da mogu bezbrižno prelazit i šetat prugom bez obaziranja i sa slušalicama u ušima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije