Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O NESREĆI

HŽ Infrastruktura: Pokrenute su sve aktivnosti predviđene u takvim situacijama

vlak
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
12.09.2014.
u 13:51

Nakon provjere terena i sanacije pruge, u najkraćem mogućem vremenu bili su stvoreni uvjeti za sigurnu vožnju izvanrednog putničkog vlaka do Splita koji je preuzeo putnike iz vlaka 523, a pomoćniku strojovođe pružena je liječnička pomoć, tvrde u HŽ-u

Iz HŽ Infrastrukture danas su se pismeno očitovali o jučerašnjoj nesreći putničkog vlaka između Labina Dalmatinskog i Kaštel Starog.

Iz HŽ-a ističu da su od trenutka kad je stigla vijest o nesreći pokrenute sve aktivnosti predviđene u takvim situacijama:

-  O nesreći obaviješteni su svi oni koji su to trebali biti po procedurama propisanim u izvanrednim događajima i koji su potom počeli obavljati predviđene aktivnosti.

-  Na mjesto nesreće odmah su došle sve mjerodavne ekipe čiji je dolazak predviđen u takvim situacijama.

-  U najkraćem mogućem roku, odnosno nakon što su prikupljene osnovne informacije, o događaju su obaviješteni mediji te su im omogućene izjave i pristup terenu.

- Zbog dojava na broj DUZS 112 da na pruzi od kolodvora Kaštel Stari do mjesta nesreće ima još odronjenog  kamenja,  procijenjeno je da će prugom prvo proći pomoćni vlak s radnicima koji će provjeriti prugu i otkloniti kamenje. Povod takvoj odluci bila je potreba da se osigura prolaz slobodan i siguran prolazak  vlaka i osoblja koje je trebalo krenuti po putnike. Zbog vremenskih neprilika i mogućih odrona bilo je nužno provjeriti prugu i utvrditi da je ona prohodna, kako bi se sa sigurnošću pustio vlak i osoblje po putnike u zaustavljenom vlaku.

- Cijelo vrijeme nadležni su bili u kontaktu s osobljem na terenu (željezničari i vatrogasno osoblje) od kojih su dobili informaciju da nema ozlijeđenih putnika i da je strojnome osoblju potrebna liječnička pomoć zbog lakših ozljeda, što je potom utvrdila i hitna pomoć iz Kaštela.

- Nakon provjere terena i sanacije pruge, u najkraćem mogućem vremenu bili su stvoreni uvjeti za sigurnu vožnju izvanrednog putničkog vlaka do Splita koji je  preuzeo putnike iz vlaka 523, a pomoćniku strojovođe pružena je liječnička pomoć.

- Osim predviđenih ekipa, na teren su odmah izišli i regionalni direktor iz Splita Slavko Šerić, a iz Zagreba je na mjesto nesreće oko 23.00 sata stigla i predsjednica Uprave Renata Suša u pratnji direktora Građenja Željka Dabića i direktora Održavanja Damira Ćavara, kako bi se osobno uvjerili u stanje na terenu i koordinirali daljnje aktivnosti.

- Sve mjerodavne ekipe i dalje su na terenu. U tijeku je očevid i čim on bude završen  na mjesto nesreće stići će pomoćni vlak s dizalicom i dignuti lokomotivu. Potom će  početi sanacija oštećenog dijela pruge.

-  Na teren je jutros krenuo i član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković koji će oko 14.00 sati na mjestu nesreće biti na raspolaganju za izjave novinarima.

Teretni prijevoz je u prekidu od Perkovića do Splita. Putnike lokalnih putničkih vlakova na relaciji Perković - Split prevoze autobusi, kao i putnike daljinskih vlakova između Splita i  Gračaca i obrnuto, dok od Gračaca prema Zagrebu i obrnuto voze vlakovi.

Komentara 7

Avatar Svećenik
Svećenik
10:36 13.09.2014.

nesreće se događaju u cijelom svijetu. teško je kada je u pitanju željeznica, jer tu su štete velike, ljudske žrtve na žalost, uobičajene. međutim, svaki puta kada se desi neka željeznička nesreća, odmah se javlja taj Mrgan. Interesantno, nećete vidjetii niti policajca, niti suca istrage, niti nekoga iz HŽ-a, nego samopromotivng Mrgana, čija je polazna teza uvijek : "Strojovođa nije kriv!". On nikako da shvati da je struka jedno, a svinjske polovice (kojih više nema drugo. Pa mjesecima nakon Rudina policija (državni organ) nije mogla ispitati strojovoću, jer je bio pod neprestanom paskom sindikata. A svi znamo gdje je strojovođa bio u trenutku izletanja vlaka.

ST
sttipe
22:17 12.09.2014.

pokraj deponija nuklearne šljake grad kaštela je dobio i deponij hž-ovih vozila..onog drugog nisu tribali ni nosit,na istom mistu je iskočija..idući će iskočit jer će pred njega izletit zečica sa mladima..dakle zbog ekologije..da drugog nisu nosili,uštedili bi šta para i imali djelove za popravak jednoga na lice mista..

MX
MXLCLGTG
14:41 12.09.2014.

Iz HZ kazu cim je stigla vijest o nesreci su pokrenute aktivnosti predvidjene u takvim situacijama,to zna i malo dijete da ce se pokrenuti istrage i sve ostalo to meine kao potencijalnog putnika ne interesuje ni naj manje,mene interesuje da li je sa paketom stednje koji je uveden HZ ugrozena moja sigurnost sto po svemu sudeci jeste i ako jeste za to bi neko trebao biti odgovoran,a tu nesigurnost potvrdjuje jos jedna prevrnuta lokomotiva negdje kod Karlovca sto znaci da uopce nije sigurno putovati HZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije