Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HV ponovno otvara Središte za kaljenje supervojnika

Centar neće biti u Šepurinama, još se traži nova adresa
20. kolovoza 2018. u 08:18 167 komentara 29317 prikaza
Ante Jović pobjednik je natjecanja za najspremnijeg hrvatskog vojnika
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U 2019. Hrvatska vojska opet dobiva posebno središte za obuku “najboljih od najboljih”, mjesto za čeličenje na kojemu se stvaraju superratnici.

HV Hrvatski proizvod HV testira radio koji javlja položaj i stanje vojnika na terenu

MORH tako ispravlja još jednu pogrešku neambicioznih vlada Hrvatske koje su 2000. ukinule znamenito središte za komandosku obuku dočasnika u bazi u Šepurinama pokraj Zadra, gdje je u godinu dana, od travnja 1994. do pred pokretanje operacije “Bljesak”, na višetjednim ili višemjesečnim treninzima “proizvedeno” oko 1000 supervojnika, dočasnika i časnika koji su potom u završnim operacijama Domovinskog rata “činili razliku” i najviše pridonijeli pobjedi nad staromodno organiziranim i na taktici JNA vođenim vojskama pobunjenih Srba u Hrvatskoj i kasnije u BiH.

Turistička namjena

”Nove” Šepurine neće više biti moguće oformiti na istom mjestu, koje će dobiti turističku, a ne vojnu namjenu, tako da u MORH-u još uvijek dvoje oko toga hoće li “Središte za borbenog vođu”, kako će se zvati novi obučni centar, staviti na Slunj, Gašince, Udbinu ili negdje drugdje. Udbina zbog postojeće infrastrukture i avionske piste prema ocjeni mnogih najviše bi sličila na Šepurine, gdje su u nekoliko mjeseci vojni građevinci 1994. napravili pistu od 2 km koja još uvijek postoji. U Udbini se već nalaze postrojbe specijalaca, a našu infrastrukturu za uvježbavanje povremeno koriste i specijalci nekih savezničkih zemalja, posebice SAD-a.

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu Uoči obilježavanja Oluje Avioni F-16 Barak prvi put sletjeli na Pleso: 'Hvala našim prijateljima iz Izraela'

U Središte za borbenog vođu dolazili bi na razne specijalističke tečajeve koji bi, ovisno o vrsti, trajali nekoliko tjedana ili mjeseci. Godišnje bi na posebnu obuku dolazili deseci najbolji dočasnika iz postrojbi Hrvatske vojske, ali nešto skraćeni tečaj prolazili bi i časnici koji bi morali prolaziti ono što prolaze njihovi dočasnici, kako bi se svi bolje “shvatili”.

Ante Jović pobjednik je natjecanja za najspremnijeg hrvatskog vojnika
1 / 40
Dan OSRH na Jarunu

U uvjetima modernog ratovanja oni koji donose prevagu na terenu i od kojih ovisi efikasnost vojnika upravo su – dočasnici. Ministar obrane Damir Krstičević kaže da će Središte za obuku nositi ime Marka Babića, junaka HV-a koji je dokazano u Vukovaru uništio najviše protivničkih tenkova. Gardijsko središte za obuku dočasnika u Šepurinama nosilo je ime po junaku rata na Velebitu, Damiru Tomljanoviću Gavranu. Časnički namjesnik Dalibor Dumbović iz 2. mehanizirane bojne Gmbr., bivši polaznik centra u Šepurinama, podsjeća kako je centar nastao nakon što je zapovjednik general Ante Gotovina, poslije operacije Maslenica uvidio kako našim snagama nedostaju kvalitetni dočasnici, pa naše postrojbe na razini desetine ili voda nisu imale dobar manevar. Tada su nam u susret izišli Francuzi, pa je Gotovina organizirao dolazak 15 najboljih vojnih instruktora iz Legije stranaca, a ostalo je filmska priča.

Damir Krstičević Damir Krstičević Ne utrkujemo se sa Srbijom u naoružavanju. No, bi li došlo do rata da smo imali F16?

Prvi je zapovjednik baze bio legionar, znameniti Werner Ilić iz 4. Gbr. A u centru su vojnici dovedeni do drila, odnosno automatizma, što je upravo i potrebno za postrojbe na tim razinama. Krstičević u obnovi ovakvog centra vidi prilagodbu našeg sustava sigurnosti novim sigurnosnim izazovima, od terorizma nadalje, a Središte za borbenog vođu modernizirat će zapovijedanje i vođenje postrojbi na terenu.

Duh pobjednika

Zapovjednik kopnene vojske (HKoV), general-bojnik Siniša Jurković smatra da će Središte za obuku borbenih vođa naslijediti duh pobjednika, tradiciju, snagu i pogled na budućnost modernog HV-a, da će promicati izvrsnost vođa i razvijati natjecateljski duh među njima. – Kao zapovjednik HkoV-a, uvjeravam vas da će Središte za borbene vođe biti jamac izvrsnosti naših dočasnika i časnika te predstavljati mjesto razvoja najboljih i najspremnijih Vođa – siguran je Jurković. U novom Središtu za obuku stjecat će se i više raznih specijalističkih vještina i znanja u odnosu na Šepurine (snajperisti, padobranci, izvidnici, instruktori pješadije i sl.).

Krstičević i HRM MORH Krstičević obznanio: Ovo su vojni prioriteti Hrvatske u 2018. godini

Program je nadograđen novim sadržajima kao što su Preživljavanje, Izbjegavanje, Otpor, Izvlačenje (S.E.R.E.), Padobranska obuka i Obuka borbenog plivača te je proširen u područjima Zaštita i prva pomoć te Samoobrana. Novi obučni centar za supervojnike i vođe bit će otvoren i za pripadnike vojski partnerskih i savezničkih država. General Gotovina vrlo je zadovoljan što će njegov suborac Krstičević uskrsnuti Središte koje je on organizirao 1994. – Časnici jesu kralježnica, ali provedbu jamči dočasnik pa će njihova specifična obuka na taktičkoj i operativnoj razini jamčiti da Hrvatska vojska ide u dobrom smjeru – komentira Gotovina najavu da će 2019. HV imati svoje nove “Šepurine”, mjesto gdje je iskaljena vojska pobjednika.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Obuka u Šepurinama završavala je maršem commando od 250 km

U Središtu za obuku u Šepurinama provođena je i temeljna i specijalistička vojna padobranska obuka za snajperiste, za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESID) i obuka commando. Završavala je pješačkom hodnjom, maršem commando od 250 kilometara, od vojarne Šepurine do Oltara domovine na Medvedgradu. Primjerice, završni marš u Legiji stranaca iznosi 170 km. Tradiciju Središta nastavila je Bojna za specijalna djelovanja nastala spajanjem sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica i 1. hrvatskog gardijskog zdruga.

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • koraknaprijed: Premium korisnik

  Tko ne hrani svoju vojsku hraniti će tuđu!

 • sokol5:

  Završio Tečaj u Šepurinama 1997.godine. Najveće iskustvo u cijeloj vojnoj karijeri a aktivni vojnik sam od 91 do danas. Taktička hodnja od Ćilipa do Omiša. 258 km pod punom opremom u 5 dana tj. od 08.-13.07.1997. Pozdravljam ovu odluku. Živjeli!

 • Avatar navijač
  navijač:

  Bolje nije mogao napraviti, čestitam , osobno sam bio u Šepurinama i mogu reći da samo onaj tko je to vidio może razumjeti koliko može napraviti onaj tko je to završio. Bolje nemoże, ćestitam Krstićeviću za sloganom iz Śepurina. "Znoj štedi krv'!