Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUP poručio ministarstvu: Ukinite stanku za dezinfekciju i omogućite rad nedjeljom

Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini zbog smanjenog fonda sati, poručuju
16. svibnja 2020. u 10:53 4 komentara 371 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) priopćili su u subotu kako smatraju da odluka o neradnoj nedjelji nije primjerena protuepidemijska mjera te su od ministarstva zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima te ukine stanka za dezinfekciju.

MINISTAR ZDRAVSTVA Beroš o zabrani rada nedjeljom: 'Kad virus bude iza nas vraćamo se u normalu'

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova, HUP Udruga trgovine zatražila je "hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane covidom-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo".

Smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

"Ako se takav tip zabrane želi planirati i donositi, ona bi se trebala odnositi jednako na sve subjekte bez izuzetaka te uzeti u obzir kompletan dobavljački lanac povezan s trgovinom s obzirom da je svaka druga odluka koja jedne subjekte izdvaja od drugih potencijalno protuustavna i narušava poduzetničke slobode na tržištu maloprodaje", navode, među ostalim, HUP Udruga trgovine.

VIDEO Ministar Darko Horvat o radu nedjeljom

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Većina birača svih stranaka za trajnu zabranu rada nedjeljom

Poručili su da je tema reguliranja rada trgovina područje koje se može i treba regulirati isključivo kroz Zakon o trgovini te drže da to nije tema kojom se treba baviti tijela iz sustava civilne zaštite, kao što su Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati. Što se tiče pauze za dezinfekciju, ona kod kupaca stvara negativne reakcije jer čekanjem u redu stvaraju se nepotrebne gužve kupaca, prije i poslije predmetne pauze ", navodi se, među ostalim, u priopćenju.

HUP Udruga trgovine navela je i da ostali subjekti (osobne usluge, ugostiteljstvo) koji imaju direktni kontakt i manje radne prostore u kojima je bliža interakcija ljudi nemaju propisanu obvezu pauze za dezinfekciju pa poziva da se isti uvjeti rada omoguće i gospodarskim subjektima u trgovini.

Inače, Sindikat trgovine Hrvatske pozdravio je odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite da za vrijeme epidemije trgovine neće raditi nedjeljom i blagdanima. Članovi sindikata očekuju i da nedjelja bude dan tjednog odmora u trgovini u Hrvatskoj, jer smatraju da trgovina nije djelatnost koja treba raditi nedjeljom, 

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera Udruge upozorile 'Neradna nedjelja donosi pad prihoda, doći će do otpuštanja'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je početkom svibnja da je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od Vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno pošalje izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora.

Odgovorio je i na najave o otkazima u trgovini. SSSH ističe da zbog slobodne nedjelje neće biti 15.000 radnika viška u trgovini, nego da ih namjanje toliko nedostaje kada bi radnici radili u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima. Dodaju da bi se poslodavcima, kada bi povećano plaćali rad nedjeljom, taj rad ne bi isplatio.

Naglasio je i da sindikalni prijedlog nije apsolutna zabrana rada nedjeljom, nego regulacija u okviru radnog vremena u trgovini, u kojoj bi poslodavac mogao odabrati određeni broj radnih nedjelja, ovisno o njegovu interesu i potrebama okruženja.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • stefj:

    Eh da, Hrvatska... Čim se sindikati nisu htjeli odreći ničega, odjednom je preko noći korona nestala. Samo da se slučajno nekom u državnim i javnim službama ne smanji koje pravo ili naknada... S druge strane, pad BDP-a i broja radnih ... prikaži još! mjesta radi zabrane rada nedjeljom stavit će se pod tu istu koronu. Interesantno...

  • stric2:

    ....otvorimo sve cijeli tjedan ..... i poreznu , mirovinski, administraciju u policiji , sudove , vrtiće , škole , sve državne , županijske , gradske i općinske administracije i uživajmo u "slobodi" .....

  • PH:

    A da pustite ljude da u nedjelju zasluženo odmaraju??