Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Većina birača svih stranaka za trajnu zabranu rada nedjeljom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
09.05.2020.
u 19:16

Kao najčešći odgovor na pitanje zašto su za neradnu nedjelju navode zbog samih radnika

Uoči druge neradne nedjelje, kao posljedica mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, agencija Promocije plus istražila je što hrvatski građani misle o toj zabrani. 

Prema rezultatima istraživanja koje ekskluzivno donosi RTL, kada su u pitanju razlozi donošenja ove odluke najviše ispitanika (43,4 posto) smatra da se radi o o predizbornom dodvoravanju Crkvi i konzervativnim udrugama. Nešto iznad 38 posto vjeruje da se radi isključivo o epidemiološkim razlozima, a da su trgovine nedjeljom zatvorene kao kombinacija ovih dvaju faktora stav je 8,3 posto ispitanika. Pri tome znatno veći postotak birača gotovo svih stranaka oporbe očekivano češće iščitava zabranu isključivo kao izborno dodvoravanje, dok se HDZ-ovi birači češće pozivaju samo na epidemiologiju (62,8 posto). 

Foto: RTL

Da je to izborno dodvoravanje smatra 64,8 posto birača SDP-a, 41,9 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore, 58,6 posto birača Mosta i 56,3 posto birača HSS-a. Među strankama gdje preteže opcija da su razlozi epidemiološki su i BM 365 (45,5 posto) i Hrvatski suverenisti (66,7 posto).

No neradnoj nedjelji pričalo se i prije pandemije, a više od 60 posto smatra da treba ozakoniti trajnu zabranu rada trgovina nedjeljom i kada pandemija završi!  Pri tome je za ovu opciju najveći postotak birača svih vodećih stranaka, pa i onih oporbenih. Manje od 20 posto priželjkuje da trgovine ne rade samo dok traje pandemija, dok nešto iznad 15 posto ispitanika želi da se mjera ukine odmah i da trgovine ponovno rade nedjeljom. 

Foto: RTL

Kao najčešći odgovor na pitanje zašto su za neradnu nedjelju navode zbog samih radnika. Gotovo polovina ispitanika poručuje da radnicima u trgovinama treba jedan dan odmora i da je nedjelja za to najbolja. Nešto preko 34 posto misle da trgovine tada ne trebaju raditi jer je to dan za obiteljsko okupljanje. Kao treći razlog ispitanici navode da je nedjelja sveti dan, dan za odlazak na svetu misu, 11 posto, a gotovo 5 posto poziva se na druge države koje drže do kršćanskih vrijednosti, a također ne rade nedjeljom.

Među onima koji su za ukidanje zabrane rada nedjeljom najviše ih se poziva na ekonomsku krizu zbog koje ljudi trebaju raditi, a ne da im se brani rad. Nešto iznad 18 posto smatra da će otvaranje rada trgovina nedjeljom smanjiti pritisak na trgovine subotom. Dio ispitanika navodi da je to njihov općeniti stav, a dio se zabrani protivi jer ju vidi kao HDZ-ovu izbornu odluku. Ima i onih koji zabranu žele ukinuti jer smatraju da se Crkva umiješala gdje joj nije mjesto.

Foto: RTL

Od svih podataka znakovito je da preko 60 posto ispitanika, koji pokrivaju cijeli politički spektar, zaziva trajno neradno nedjelju. No zakonska procedura je jasna, takva odluka mora proći Vladu i Sabor, a dosadašnja dva pokušaja rušio je Ustavni sud.

Ključne riječi

Komentara 32

GE
gemist
21:46 09.05.2020.

Ja sam se u ovoj krizi naviknuo da su trgovine zatvorene u nedelju.Meni je svejedno,da li bude nedjelja neradna ili ne, jer sam se organizirao da sve što mi treba nabavim do subote,naravno da svatko može nekaj zaboraviti,ali niš bitnog.U nedjelju sam otišao po novine na Tisak (koji usput sutra radi do 22h,maloprije sam pital prodavačicu :)),eventualno po malo friškog kruha,pekarnice su radile,a i da nisu,nema veze,dobar bude i onaj od jučer,a i može se doma ispeči..Jedino bi me zasmetalo,da ak se proglasi neradna nedelja,da recimo poslodavac u mom omiljenom centru i u kojem poznam svo osoblje,da nakon određenog vremena odluči da ima viška 10-15% radnika.Istina je da ak ja npr.trošim mjesečno x kuna na špeceraj,nebitno jer budem to potrošio u nedjelju,više budem potrošio u subotu i ponedeljak.E sad ne znam,kak su plačali osoblje nedeljom,da li bude osoblje imalo manjka sati.Recimo KTC ne radi nedjeljom od N.godine,pitao sam prodavačice,a jel vam se kaj pogoršala plaća i prije krize,a vele da ne,zasad.

Avatar Kalladin
Kalladin
00:00 10.05.2020.

Trajna zabrana rada nedjeljom i bez izvlačenja na "plaćenu nedjelju" jer poslodavci lažu i naštimavaju satnicu.

Avatar Asterix
Asterix
01:50 10.05.2020.

Neka stave u zakon 50% više za rad nedjeljom a može i 100%. Ono što se često zaboravlja u ovim raspravama je to da bi radnici trebali imati 2 dana slobodna u tjednu ako rade 5 dana po 8 sati. Neki idu toliko daleko da kažu da bi radnici trebali imati bar nedjelju slobodnu po čemu ispada ne nemaju niti jedan dan slobodan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije