Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni anđeli

'Humanitarne akcije podržavamo, ali imovinu ne dajemo'

'27.09.2011., Cabar - Biznismen Marijan Filipovic na svojem imanju u Gorskom kotaru u sumi u blizini Trsca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Goran Kovačić/Pixsell
04.12.2012.
u 12:00

Domaći poduzetnici hvale potez Marijana Filipovića, ali ga nisu spremni slijediti u stopu

Zakladi, koju je osnovao prije 10 godina i u nju već tada uložio prvih milijun eura, iz koje se stipendiralo više od 40 studenata, čabarski poduzetnik Marijan Filipović darovao je sve, osim manjih tvrtki Finvest Rijeka d.o.o. i Agrocetin d.o.o., koja se bavi proizvodnjom voća – kazao je za Večernji Zvonimir Tudorović, predsjednik uprave Njivice Hotels & Camp Resorta te Filipovićeva desna ruka u zakladi.

Filipović je na zakladu prebacio 91,5% svog udjela u dioničkom društvu Finvestcorp d.d. te Hotele Njivice. Nagađa se da je darovana vrijednost veća od 100 mil. eura, ali Tudorović ne želi o tome govoriti dok se ne napravi detaljna inventura.

Poanta je jasna

No, puno se toga može zaključiti i iz činjenice da samo Hoteli Njivice imaju tržišnu vrijednost oko 35 mil. eura, rekao je. Predsjednik zaklade Marijan Filipović s generiranom će dobiti iz imovine zaklade upravljati zajedno sa zakladnim vijećem. Cilj je sačuvati sva radna mjesta na čabarskom području u Finvestcorpu, a nakon konsolidacije poslovanja društava te uključivanja partnera u pojedine segmente radi olakšanog daljnjeg investiranja, vrijeme će pokazati treba li otvarati nove pogone u drvnoj industriji ili dalje ulagati u turizam i bioenergiju.

– Poanta je da se ni jedna kuna ne izvuče iz zaklade radi nečijeg bogaćenja, već za održavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Tudorović. Usto će se i dalje stipendirati studenti i daroviti mladi ljudi te osmisliti i nagrada za kolektiv i pojedinca koji budu najviše doprinosili dobrobiti čabarskog kraja.

Kad budem stariji

Iako svi hvale potez Filipovića, domaći poduzetnici nisu baš spremni ponoviti taj čin. Većina ne razmišlja ni o povlačenju iz posla pa tako ni o tome kome bi ostavili tvrtku. Ako im je to i prošlo kroz glavu, za nasljednike uglavnom vide svoju djecu.

– Čestitam Filipoviću, ali ja o tome nisam razmišljao. Pomažem na svoj način ljudima kojima pomoć treba, a tvrtku će naslijediti moja djeca i moji unuci – jasan je Tomislav Antunović, koji ističe da ima veliku obitelj na koju se njegova tvrtka i on kao poduzetnik oslanjaju. Kćeri su već godinama dio poslovnog carstva Jake Andabaka, pa je on siguran da će one naslijediti njegovo bogatstvo.

– Sudjelujem u humanitarnim projektima, ali bih tvrtku prepustio drugome samo ako bi to bilo društveno korisno – kaže Andabak. Drži da najveću društvenu vrijednost može postići reinvestiranjem i stvaranjem dodatne vrijednosti kroz svoju tvrtku. Slično misli i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a. Kaže kako je premlad da bi razmišljao o tome kome će ostaviti svoj imetak.

– Možda ću u 70-ima razmišljati kao Filipović, a zasad doniramo u humanitarnim akcijama – kaže Pripuz, čija je tvrtka ove godine donirala 2 mil. kuna.

Vlasnik Školske knjige Ante Žužul hvali čabarskog poduzetnika ponajviše zbog cilja njegove zaklade, odnosno usmjerenosti na obrazovanje.

– Svi su nakladnici veliki donatori jer tiskanjem neprofitabilnih naslova, među kojima su leksikoni i rječnici, zadržavaju hrvatsku kulturu uz bok europskoj – kaže on.

Jedini sugovornik koji je pokazao spremnost da prepusti dio bogatstva nekome izvan obitelji poslovni je anđeo Hrvoje Prpić, koji objašnjava da je u američkoj ekonomiji uobičajeno da se prepusti 25% kompanije radnicima koji su je stvarali.

– Manji je problem dati, a veći naučiti radnike u RH da je udio u tvrtki vredniji od plaće – zaključuje Prpić.

>>Dao je SVE - u zakladi imovina vrijedna više od 100 milijuna eura

Komentara 1

PR
prepri43
12:10 04.12.2012.

Imamo primjera da neki veliki »bogataši« ustvari to nisu. Njihova imovina je često pod hipotekom i kad se napravi bilanca stanja oni su u minusu. Kad bi oni poklonili svoju imovinu, poklonili bi samo dugove,zato jih ne treba nagovarati da to učine. Gospodin Filipović svakako nije jedan od njih,njegova tvrtka posluje pozitivno bez hipoteke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije