Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darovanje tvrtke

Dao je SVE - u zakladi imovina vrijedna više od 100 milijuna eura

'27.09.2011., Cabar - Biznismen Marijan Filipovic na svojem imanju u Gorskom kotaru u sumi u blizini Trsca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
02.12.2012.
u 20:00

Marijan Filipović ima nevjerojatan instinkt za biznis, kažu u drvnoj industriji, radi nove stvari, hrabar je, galantan, a sad i velikodušan

Potez Marijana Filipovića, koji je u maniri Billa Gatesa većinu svog bogatstva prepisao zakladi, u javnosti i među kolegama u sektoru izazvao je dijelom divljenje, a dijelom otvorio prostor za nagađanja nije li iza velikodušnog poteza samo puka snalažljivost poduzetnika da spasi vlastiti biznis.

Što je Filipović i kome ostavio? Prema podacima na Zagrebačkoj burzi, Filipović je tijekom ljeta razdvojio Finvest Corp na Hotele Njivice i Finvest Rijeku. Dakle ostala je tvrtka u Čabru čija je osnovna djelatnost drvna industrija i taj je dio poslovanja prebačen na zakladu. Sam Filipović objasnio je za Večernji list način na koji će izgledati poslovanje čabarske tvrtke u budućnosti. Njome će upravljati zaklada, a tom zakladom on. Razlika će biti u tome da je zaklada neprofitna organizacija koja novac koji ima na raspolaganju mora trošiti u ispunjenje svojih ciljeva, a to je, u slučaju Filipovićeve dobrotvorne organizacije, pomaganje potrebitih. Mogli bi zaključiti, dakle, da će Filipović voditi svoju tvornicu, ali će zaradu raspodijeliti siromašnima u njegovu kraju.

 Carstvo u čistilištu

 – Marijan Filipović svojim je radom znatno zadužio drvnu industriju, permanentno je u nju ulagao, radio nove stvari i uvodio kvalitetu na hrvatsku poslovnu scenu. To što je tvrtku prepustio zakladi hrabar je i galantan potez nakon kojega će se ljudi zamisliti i struka to pozdravlja, no odluka o tome sigurno je uvjetovana i trenutačno neodrživom situacijom drvne industrije na tržištu koja je u velikim teškoćama, ali joj Hrvatske šume najavljuju još više cijene sirovine i do 15 posto – komentira Marijan Kavran, direktor Drvnog klastera.

Ne može se, naime, poreći da je i Filipovićev ”core“ biznis u teškoćama. Na kraju krajeva, čuje se u drvoprerađivačkim krugovima, Filipović je prije nekoliko mjeseci s čelne pozicije tvrtke smijenio vlastitog sina Marina, kojega je, među ostalim, vidio kao glavnog krivca što je tvrtka zapala u teškoće, što je Marijan Filipović u početku demantirao. Na to je mjesto postavio čabarskog gradonačelnika Željka Erenta, što struka prepoznaje kao vrhunski potez, jer tko će se za radna mjesta u toj industriji, u kojoj je posljednjih godina posao izgubilo više od 8000 radnika, boriti ako neće čovjek koji im je i gradonačelnik.

Dok već nekoliko dana kruže priče što je to sve Marijan Filipović darovao svojim radnicima ili zakladi, što ni on sam nije jasno precizirao, Zvonimir Tudorović, generalni direktor Hotela Njivice i njegova desna ruka u zakladi koju je osnovao prije 10-ak godina, kazao je sinoć za HRT kako je Marijan Filipović u zakladu prebacio apsolutno svu imovinu – desetak drvoprerađivačkih tvornica u Hrvatskoj i BiH (tvornice peleta, namještaja te pilane) te turističku tvrtku Hotele Njivice. S obzirom da je samo u Gorskom kotaru pet tvornica, i samo je u Čabru zaposleno 400 radnika, to najbolje govori što Finvest Corp znači za taj nerazvijeni kraj, šest mjeseci u godini pod snijegom. K tome, naš izvor tvrdi kako je Filipović do 2006. bio i najveći ulagaču BiH. Iako nitko, pa ni Filipović, nije precizirao o kolikoj je ukupnoj imovini riječ, govori se od više od 100 milijuna eura vrijednoj imovini koja je prebačena na zakladu, kojoj je Filipović doživotni predsjednik. Tudorović je rekao kako je, unatočspekulacijama koje su krenule o zaduženosti Finvest Corpa, ukupna imovina tvrtke puno veća od ukupnih potraživanja prema tvrtki. Zaklada će funkcionirati tako da će se sva zarada od Filipovićevih tvrtki u njih dalje ulagati, kazao je Tudorović, dok je dosad na njezinu računu bilo milijun eura, kojima su se stipendirali studenti čabarskog kraja.

 - Filipović je najlucidniji poslovnjak u hrvatskom biznisu koji ima urođenu crtu za preživljavanje – kažu o Filipoviću u drvnoj industriji, tumačeći njegov čin kao poruku vladi da bude osvještenija prema drvnoj industriji, koja jedina zapošljava u ruralnim i nerazvijenim područjima. ,

 Vrdoljak oduševljen

Unatočkritikama rezultati poslovanja Finvest Corp, objavljeni na Zagrebačkoj burzi, pokazuju da Filipović ipak ne daje mačka u vreći. Njegova tvrtka ostvaruje neto dobit. U prvih devet mjeseci 2012. Finvest Corp. iz Čabra ostvario je 3,4 milijuna kuna neto dobiti. Istina je da tvrtka bilježi padajući trend prihoda, ali se rashodi prilagođavaju tom trendu. Bilanca otkriva jednak omjer kratkoročnih i dugoročnih obveza, oko 96 milijuna kuna na svakoj stavci. Priča o sukobu između oca i sina vrti se u javnosti od ljeta, kada je Marijan smijenio sina Marina s čelne pozicije u tvrtki. Marin Filipović nije bio vješt u vođenju poslovanja, ali se i razigrao te usmjerio poslovanje u turizam, a odmaknuo se od osnovnog posla s drvom koji je otac godinama gradio. Očito je ljubav posve pukla kada je HPB objavio prodaju dionica Marijana Filipovića koje banka drži na skrbničkom računu, zbog uzetog margin-kredita, te prodaju njegovih dionica Industrogradnje. Izvor iz banke kazao je tada da je Marijan znao za teškoće, a zbog razloga koji više i nije tajna – prevelike izloženosti tvrtke koju je proizveo njegov sin.

Filipovićev potez jučer je komentirao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak: – Fenomenalan čovjek! Puno sam dobra čuo o njemu. Bio je prijatelj Stjepana Mesića. Bez ičega je došao u Čabar iz Bosne, a stekao je jako puno, osigurao svoju obitelj i sad odlučio dati svoj društveni doprinos. Zahvaljujem mu na tome. Društvu je to poruka da nije lijepo nabijati svakoga na kolac, bolje je da svatko čini što može i radi svoj posao.

Komentara 34

Avatar abakus
abakus
21:38 02.12.2012.

Tko misli da su radnici u bivšoj državi zaista upravljali tvornicama, taj je najblaže rečeno vrlo naivan. Ovo je potez za svaku pohvalu. Svaka čast i neka bude što više takvih ljudi.

MA
malena27
07:07 03.12.2012.

Osnivanje razno raznih zaklada od strane velikih kompanija, stara je metoda izbjegavanja placanja poreza. Valjda je svima jasno da zaklade ne placaju porez .

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:32 03.12.2012.

Sram ga bilo. Sigurno je komunist. Pametan član HDZa ne poklanja već uzima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije