Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanja u zdravstvu

HUBOL zavladao zdravstvom, na redu je HZZO...

Dario Nakić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
30.03.2016.
u 07:01

I ministar Nakić član je udruge koja sad dominira u Ministarstvu

Za pomoćnicu za primarnu zdravstvenu zaštitu ministar zdravlja dr. Dario Nakić odabrao je dr. Delfu Radić Krišto, liječnicu iz KB-a Merkur, čime je nakon dva mjeseca konačno popunjena i ova pozicija, često nazivana ključnom. Ključnom, ako ni zbog čega, onda jer se vlast konstantno poziva na nužnost reforme primarne zbog čega ministrov izbor bolničke liječnice nije ostao bez reakcija. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Ines Balint ovakav potez naziva žalosnim jer, kaže, pokazuje da nitko od obiteljskih liječnika, ginekologa i pedijatara nije dovoljno sposoban.

Čija šapa na 23 mlrd. kuna?

Ministar Nakić, formirajući svoj tim, i dosad je birao bolničke liječnike pa je tako dr. Ivan Bekavac zamjenik, a dr. Ružica Palić Kramarić pomoćnica, no u tim imenovanjima nije bila sporna titula, nego činjenica da je zaobišao HDZ-ove liječnike i u najuži tim postavio dopredsjednika i članicu Izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Ministar je također član te udruge koja sada dominira na Ksaveru. Njezina predsjednica dr. Ada Barić ističe da je riječ o udruzi, a ne političkoj stranci te da su njezini članovi na funkcijama prvenstveno zbog stručnosti. Ipak, ta su imenovanja političko pitanje, što potvrđuje i ministar zdravlja.

– Vodili smo računa da bude zastupljena struka, ali i teritorijalna te politička pripadnost – kaže ministar Nakić dodajući da je za svaku poziciju razgovarao s više kandidata, među kojima je odabrao najstručnije za pojedina područja zdravstva. Tako stoji i iza posljednjeg imenovanja. No ministru zdravlja slijedi još delikatniji kadrovski potez – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Uz bolničke minuse, okrnjena prava pacijenata, najavu nastavka odlaska liječnika ova tema dominira. Jer upravo će taj “držati šapu” na blagajni s oko 23 milijarde kuna. Od imena kojima se barata otprilike ne cirkulira samo još Severina... Gotovo svi sugovornici, baš kao i u vrijeme izbora za ministra, uvjeravaju u sigurnost svojih informacija pa bi bilo čisto nagađanje objaviti ijedno od tih imena. Nitko, dakako, neće istupiti i označiti se prvim izborom ministra Nakića, a zapravo nije ni sigurno kako je u ovom izboru njegova zadnja. Jer je ova pozicija zapravo najvažnija u zdravstvenom sustavu, a može se čuti i da konsenzusa među vladajućima oko čelnog čovjeka Zavoda trenutačno – nema.

Prenđa Trupec stručna

Valja podsjetiti da Zavodom i dalje upravlja Tatjana Prenđa Trupec čiji mandat formalno traje do siječnja 2019. Na oba računa Zavoda manjka novca, no za ovo se mjesto vodi rovovska bitka u kojoj će ministar Nakić barem jednu utjecajnu skupinu učiniti “nesretnom”. I liječnici iz HDZ-a nedavno su ga, neslužbeno doznajemo, upitali tko će upravljati HZZO-om. Nisu dobili odgovor. Tim imenovanjem ministar će si, među ostalim, zacrtati položaj unutar Odbora i stranke. Ako se i u slučaju HZZO-a bude vodio onom “biramo stručnjake”, tada bi najlogičniji izbor bio ostanak Prenđe Trupec jer je riječ o nestranačkoj stručnoj osobi koja je pokrenula reforme, što su uvjeti na koje se vladajući pozivaju.

>> Nakić predlaže novi pravilnik o radu liječnika. Drlje: To je zadnji čavao zabijen u javno solidarno zdravstvo 

>> Liječnici će moći raditi u fušu uz dozvolu ravnatelja

Komentara 74

DU
Deleted user
07:30 30.03.2016.

U čemu i po čemu je gospođa Prenđa Trupec stručna? Kaže novinarka da je ona pokrenula reforme! Čega? Koje? Informatizaciju zdravstvenog sustava (e-recepti, e- uputnice) je pokrenuo MIlinović kada su se svi (novinari, dežurni analitičari) rugali da toga nema ni u Švedskoj! Zar i šefica HZZO i bivši ministar nisu govorili da će ima blagajna biti puna kada iziđu iz riznice? Od kuda sada prazna?

DO
doktorica
07:39 30.03.2016.

glavno da se obiteljske liječnike kažnjava novčano za svaku administrativnu grešku i stalno ih se "reformira"dok je bolnička organizacija neefikasna,neorganizirana,nedostupna,sve uz blagoslov HZZO-a i gđe Trupec koja manjak u zdr.blagajni opravdava uspješnošću.

OP
opcija
07:37 30.03.2016.

Najnovija vijest...ministar unutrašnjih poslova najavio da policajci mogu osnivati dektetivske agencije...što nestignu popodne stigniti ćete popodne u agenciji....zgodno..šala naravno ali zašto nebi i drugima dali istu mogućnost i kud nas to vodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije