Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Kompas Zagreb

Britanci bijesni zbog hrvatske agencije koja ih je prevarila

Kompas Zagreb
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
22.10.2018.
u 19:11

Ne postoji pravna osnova da se Kompas Cruiseu inputiraju na teret obveze koje prema partnerima ima Kompas Zagreb, poručuju iz HTZ-a

Krah jedne tvrtke kojoj ostaju dugovi i osnivanje nove, ničim opterećene tvrtke kćeri, praksa je koju hrvatski zakoni toleriraju, ali strancima nije simpatična. Štoviše, predstavnici britanske agencije One Traveller, kojoj je Kompas Zagreb ljetos ostao dužan, osim što poduzimaju sve legalne radnje za naplatu duga, imaju i neugodna pitanja za hrvatske turističke vlasti.

Neshvatljivo im je da će na skoroj velikoj burzi turizma u Londonu u sklopu izložbenog prostora Hrvatske turističke zajednice nastupati Kompas Zagreb Cruise, koji s problematičnim Kompasom Zagreb povezuju vlasnici i, valjda da ne bude zabune, ista adresa.

Dvaput platili hotel

Britanci su se Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici prvi put obratili 14. te ponovno 17. listopada. U prvom pismu objašnjavaju kako su Kompasu Zagreb platili za boravak skupine britanskih gostiju u Cavtatu, ali da taj novac nije proslijeđen hotelu, te da su sami još jednom podmirili račun od 15.000 eura.

Iz One Travellera kažu i kako je Kompas Zagreb mnoge dobavljače ostavio u sličnim problemima (ukupna dugovanja se procjenjuju na milijune, op.a.), te da je Kompas Cruise na papiru nova tvrtka, ali da je posrijedi ista, ‘prerušena’ ekipa. Čude se Hrvatskoj turističkoj zajednici što pristaje s takvom tvrtkom nastupati u Londonu i tolerirati da ona predstavlja tako lijepu zemlju poštenih i vrijednih ljudi”.

Za HTZ, međutim, nema ničeg spornog. Iz Glavnog ureda poručuju da je Kompas Cruise Zagreb prijavnicu uredno ispunio i dostavio u propisnim rokovima. “Također, ne postoji pravna osnova da se tvrtki Kompas Cruise Zagreb d.o.o., kao poslovnom subjektu koji nije povezan s trgovačkim društvom Kompas Zagreb d.d. kao što tu povezanost definiraju propisi o trgovačkim društvima, imputiraju na teret obveze koje prema partnerima ima Kompas Zagreb d.d.” kažu u HTZ-u.

Kad su počele blokade

Forma, očito, puno toga trpi, a njezine je nijanse teško pratiti i hrvatskoj javnosti, kamoli Britancima. Činjenice, međutim, govore da je dotad stabilni Kompas Zagreb prije godinu i pol kupio fond Matka Bolanče Inspire Fusion i da je Bolančino društvo Kreativni sistemi 11. srpnja ove godine s Ronaldom Reicherom osnovalo agenciju Kompas Cruise.

U srpnju su krenule i prve blokade računa matičnog Kompasa, a to je bio i zadnji mjesec u kojem su zaposleni uredno dobili plaću. Zahtjev za pokretanje stečaja Kompasa Zagreb predan je 12. listopada. Taj dan Bolanča je otkrio i da je podnesena kaznena prijava DORH-u protiv bivših vlasnika zbog sumnje na računovodstvenu prijevaru.

Istog dana bivši su se vlasnici oglasili demantijem. U međuvremenu mediji pišu i da je Kompas Zagreb navodno ugovorio samo 300.000 kuna za odštete umjesto zakonskih nekoliko milijuna.

U tom slučaju većina putnika neće uspjeti povratiti svoj novac, o čemu bi pravorijek morala iznijeti i Turistička inspekcija.

>> Pogledajte video kako prodavačica vara kupce na tržnici

 

 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar heyhay
heyhay
20:17 22.10.2018.

Živjela Hrvatska s ivom sanaderom zvanim čača svi za Irsku.

Avatar Snijeg
Snijeg
20:04 22.10.2018.

Niko ne valja samo je kod nas sve dobro!

PR
prajdali100
19:36 22.10.2018.

Tekst je čak i korektan ali ovo " Britanci bijesne" je blago rečeno neukusno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije