Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo kod nas

HSS-u i dalje Hrvatski dom, iako ne ispunjava ugovorne obveze

hrvatski_PXL_kar_121024_750
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
26.01.2013.
u 17:24

HSS-u dobio koncesiju da obnovi Hrvatski. Tu obvezu preuzeo davatelj koncesije

Osim stečaja Toplane, iz koalicijske "programske" kuhinje HDZ-a i HSS-a proizašao je i vrlo neobičan status Hrvatskog doma.

Privesti zgradu svrsi

HSS već gotovo 20 godina upravlja Hrvatskim domom kao koncesionar. No, nakon što je Gradsko vijeće usvojilo prijedlog proračuna za ovu godinu ostalo je nejasno zašto se će Grad s 1,100.000 kuna financirati obnovu zgrade. ‘Pročešljali’smo preslike svih ugovora s HSS-om ne bismo li dokučili zašto u obnovu ne ulaže koncesionar. No, po uvidu u ugovore počela su se nametati dodatna pitanja. Prvi ugovor o obnovi i korištenju Hrvatskog doma potpisali su 1994. godine, temeljem zaključka Izvršnog vijeća Skupštine Općine Karlovac, tadašnji gradonačelnik Ivan Benić (HDZ) i tadašnja predsjednica Gradske organizacije HSS-a Jelka Pavlić-Rusan. Ugovor kaže da Grad na 99 godina HSS-u daje na besplatno korištenje zgradu u kojoj su naraštaji Karlovčana proveli mladost na plesnjacima, koncertima i ostalim događajima. Također se navodi da će HSS zgradu koristiti za obavljanje kulturnih, sportskih, humanitarnih, zabavnih, gospodarskih i drugih poslovnih djelatnosti te za političke aktivnosti, ali je obavezan o svom trošku obnoviti zgradu. HSS-u je dopušteno dio prostora davati u zakup, ali zakupnina mora biti uložena u obnovu. Krajem 2008. iz nekog razloga trenutačni gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) i Josip Friščić tada predsjednik HSS-a, HDZ-u partnerske stranke u Karlovcu, sklapaju ugovor istovjetan onome iz 1994. Opet na 99 godina, opet je HSS dužan obnoviti zgradu i staviti je u funkciju i zakupninu ulagati u obnovu, no nigdje ne stoji da se prethodan ugovor stavlja van snage. Tri godine nakon toga dvojac sklapa dodatak ugovoru u kojem stoji kako HSS ne može samostalno obnoviti Hrvatski dom i staviti ga u fukciju, pa će Grad to financirati.

Logično se onda nameće pitanje zašto se nije raskinuo ugovor, kada koncesionar ne može ispunjavati svoje obveze? Međutim, umjesto da se zgrada da u koncesiju nekome tko će je obnoviti ili da Grad samostalno to učini, potpisan je dodatak ugovoru po kojem davatelj koncesije preuzima obveze koncesionara!

– Razmišljali smo na način da je bolje da je netko unutra. Ranije je Hrvatski dom izgledao lošije no što izgleda danas – odgovara Jelić, koji nam je obećao podrobniji odgovor.

"Ne šteti nikome"

Dogradonačelnici i šefici HSS-a Karlovac Marini Kolaković ništa nije sporno.

– Ovo rješenje ne šteti nikome. Odrekli smo se dijela zgrade u koji ulazi Grad. S 1,1 milijun kuna osigurat će minimalne tehičke uvjete za Malu scenu i minimalnu ugostiteljsku djelatnost – kaže Kolaković.

Proveli smo kratku anketu kod najistaknutijih političkih stranaka u Karlovcu, jedino nismo uspjeli kontaktirati nikoga od laburista. HDZ, SDP, HSLS, HSU, HSP, HSP Ante Starčević i HNS plaćaju najam za stranačke prostorije. Jedina stranka koja ne plaća nikakav zakup za svoje prostore jest – HSS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije