Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSS na prekretnici: Ne znaju broj članova, nemaju smjer, a ratuju suspenzijama

– Riječ je o tome da Beljak eliminira konkurenciju tako što suspendira one koji su najavili kandidaturu – tvrdi Marijana Petir
20. rujna 2016. u 13:17 65 komentara 10158 prikaza
14.09.2016., Zagreb - Predsjednik Hrvatske seljacke stranke Kreso Beljak u prostorijama stranke u Zvonimirovoj 17 odrzao je konferenciju za novinare.  Photo:
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Marijana Petir nije HSS, tvrdi predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Beljak nije HSS, uzvraća europarlamentarka Marijana Petir koja se planira kandidirati za šeficu HSS-a. Dok pljušte optužbe, kakvo je raspoloženje među članstvom na terenu? Suštinski problem HSS-a, na koji upozorava Beljak, umjetno je napumpan broj članova te stranke. U HSS-u se ne plaća članarina, a o broju članova ogranaka ovisio je broj delegata na izbornim skupštinama pa su neki ogranci fiktivno upisivali nepostojeće članove kako bi imali više delegata i veći utjecaj. To se, kažu izvori bliski Beljaku, događalo i za vrijeme Zlatka Tomčića i za vrijeme Josipa Friščića i tome se sada želi stati na kraj.

Jedina platforma – parola

– To nije točno, ne postoje fiktivni članovi, nego je riječ o tome da Beljak pokušava eliminirati konkurenciju tako što suspendira one koji su najavili kandidaturu i suspendira delegate – odgovara na te tvrdnje Marijana Petir.

– Beljak je očigledno poslan u HSS da ga rastoči i da ga uništi i ja mu to kao dugogodišnja članica HSS-a neću dopustiti – dodala je Petir.

Dubrovački HSS-ovac Vido Bogdanović, bivši gradonačelnik Dubrovnika i odnedavno povjerenik HSS-ove gradske organizacije, jedan je od onih koji nemaju glas u tijelima stranke i promatraju “iz gledališta”, ali imaju jasan stav koji je više na liniji Beljakova odmicanja stranke od konzervativnih prema progresivnim snagama u politici.

– Radić je bio čovjek ispred svog vremena, a čovjek ispred svog vremena ne može biti konzervativan, nego progresivan – kaže Bogdanović.

– Neka Marijana okuša svoju sreću, ali ja nisam klerikalac, ona jest. Ja nisam ekstremni nacionalist, a ona se čini kao da jest. Beljak će uspjeti profilirati stranku i stvoriti jasnu političku platformu jer od obnove HSS-a mi nemamo jasnu platformu, nego se sve samo svodi na parolu “Vjera u Boga i seljačka sloga” – dodaje. S druge strane, struja koja je suprotstavljena Kreši Beljaku izvela je kontraudarac Beljakovoj odluci o suspenziji stotinjak stranačkih dužnosnika.

Marijana Petir NASTAVLJA NAPADATI Petir: Beljak se ponaša kao da je u Sjevernoj Koreji ff Davor Ivo Stier: 'U interesu nam je da HSS ostane na liniji kršćanske demokracije'

Suspenzija na suspenziju

Predsjedništvo koprivničko-križevačkog ogranka, predvođeno suspendiranim Darkom Korenom, u nedjelju je na telefonskoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka suspenzije Mladena Mađera, načelnika Općine Novigrad Podravski i budućega saborskog zastupnika koji stoji uza šefa stranke. To je svojevrsna suspenzija na suspenziju, a Beljak to komentirao riječima “nice try” (engleski: zgodan pokušaj). Suspendirani predsjednik šibensko-kninskog HSS-a Zoran Smolić progovorio je jučer protiv Beljaka.

– Stranka je izgubila izbore i otišla u oporbu, što je neuspjeh Kreše Beljaka. “Prošlepao” se kroz trgovinu sa SDP-om i glumi pobjednika umjesto da prizna da je izborni gubitnik – rekao je Smolić za portal Šibenik.in.

>> Beljak: Lošiji rezultat nosio je bankrot i propast HSS-a. Mi smo spasili stranku

‘Ugrozit ćemo Beljaka’

– Gospodin Mađer skupljao je potpise članova županijskog odbora s namjerom da sazove izvanrednu sjednicu kako bi me smijenio. Usto mi je poslao poruku da će putem županijskih vijećnika koje kontrolira srušiti moj proračun. Na to sam morao reagirati – izjavio je Darko Koren, suspendirani šef koprivničko-križevačkog HSS-a, koji je suspendirao Mladena Mađera.

Imamo kandidata za predsjednika koji nije suspendiran i koji će ugroziti poziciju Kreše Beljaka. Neću vam otkriti njegovo ime kako ga predsjednik ne bi suspendirao, ali uvjeravam vas da je riječ o poznatoj osobi koju će prihvatiti članstvo od Vukovara do Dubrovnika – izjavio je jučer za Šibenik.in suspendirani predsjednik HSS-a Šibensko-kninske županije Zoran Smolić.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • hrvatska91:

    Riješiti se "druga pajsera", i sve će biti u redu... ;)

  • zeze12:

    beljo kao minimum treba omogućiti svima koji žele da se kandidiraju pa tko pobjedi neka donosi daljnje odluke, a ne na ovakav staljinistički način suspenzijama onemogućavati protukandidate na izborima!!! taj čovjek postaje pravi diktator koji će sve napraviti da sačuva svoju fotelju!!!

  • stefj:

    Beljak je nakon karijere zbrinjavanja krenuo u političku karijeru. Dođe otprilike na isto... No u svemu tome nije smio ovako naprasno rješavati se neistomišljenika, već je trebao na skupštini argumentirano ukazati na neuspjeh, opstrukciju ili što već. Ovo su stvarno ... prikaži još! komunističke metode osvajanja vlasti i čišćenja stranke... Nek se ugleda na svog idola Milanovića, taj je u par godina potpuno očistio SDP, ne samo od neistomišljenika, već kompletno od struke i inteligencije...