Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSS i HSLS predali zajedničku listu za europarlament

Kandidate smo birali po stručnim, ali i po stranačkim kriterijima, ali birali smo i nezavisne kandidate, kazao je Branko Hrg
18. ožujka 2013. u 12:13 1 komentara 7 prikaza
Branko Hrg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Čelnici HSS-a i HSLS-a predali su Državnom izbornom povjerenstvu danas u 11 sati zajedničku listu za izbor zastupnika RH u Europski parlament. Prvi na listi je Miroslav Rožić (HSS), a slijede ga Goran Bandov (HSLS), Ružica Vukovac (nezavisna), Ivana Pukšec (HSS), Ljubomir Majandžić (HSS), Renata Šeperić Petak (HSLS), Ivan Božikov (HSS), Marija Kukić (HSS), Dijana Pečkaj Vuković (HSLS), Nevenka Cigrovski (HSS), Nela Kovačević (nezavisna) te Slobodan Mikac (HSLS). Predsjednik HSS-a Branko Hrg te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ustvrdili su da imaju najbolju listu s najkvalitetnijim kandidatima, među kojima je najmlađa, 24-godišnja HSS-ova Marija Kukić.

- Kandidate smo birali po stručnim, ali i po stranačkim kriterijima, ali birali smo i nezavisne kandidate. Vjerojatno imamo najmlađu kandidatkinju na listama, imamo pravu predstavnicu hrvatskih seljaka - jednog modernog hrvatskog poljoprivrednika u EU, gospođu koja je diplomirana pravnica, a ima doma 300 grla stoke i žena je k tome. Imamo na listama sedam žena koje su pozicioniralne vrlo dobro, tri su među prvih šest kandidata. Malo smo se splašili da ćemo muške staviti u podređeni položaj. Imamo predstavnicu udruge potrošača, jer nas interesira i taj dio da zaštitimo interese potrošača. Kao i jednog čovjeka koji razumije opću političku situaciju hrvatske – to je gospodin Rožić koji je prvi na listi. U ovom trenutku, naša lista će sigurno zastupati interese hrvatskog čovjeka u EU i nećemo raditi gafove oko slučajnih država, niti građanskih ratova – objašnjava Branko Hrg.

Darinko Kosor je pak komentirao kako je dobro što se, kao na ostalim izborima kada "imamo 50 lista koje ne mogu proći prag i koje ne mogu ostvariti dobar rezultat", nije prijavilo previše listi na ove izbore.

- Meni je žao što su ovi izbori u ovom datumu u kojem jesu, mislim da je to prva veća greška predsjednika Josipovića od kada je predsjednik republike zato što će biti vjerojatno mala izlaznost i većina građana neće moći birati na pravi način svoje predstavnike u EU. Nama kao strankama čak to i pogoduje i ne bunimo se protiv toga jer imamo 75 tisuća članova, a 50-tak tisuća glasova će biti dovoljno da se dobije jednog zastupnika u Europskom parlamentu, ali bi bilo dobro da na prvim europskim izborima većina građana ima pravo glasati za svoje zastupnike – ustvrdio je Kosor.

>> Laburisti na listi za Europski parlament imaju šest žena

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • yocko:

    Od tolikih HSSovaca u Križevcima kako to da nema nijednog za parlament ??