Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu istinite

HSP dr. Ante Starčević demantira izjave šefa pravaša Daniela Srba

pero ćorić
Branimir Bradarić/VLM
30.12.2012.
u 11:18

Pokrenuli su peticiju da se na dvojezičnost u gradu heroju uvede desetogodišnji moratorij

Neistina je da je HSP dr. Ante Starčević s drugim strankama sudjelovao u donošenju određenih akata u Gradu Vukovaru koje su za posljedicu imale uvođenje dvojezičnosti u gradu heroju – demantirao je glavni tajnik ove stranke Pero Ćorić izjave šefa HSP-a Daniela Srba. Srb je, naime, u Osijeku izjavio kako su Statut Grada Vukovara, kojim je uvedena dvojezičnost, izglasali vijećnici HDZ-a, SDSS-a i HSP-a AS. Osnovani su kao stranka, pojašnjava Ćorić, tri mjeseca – kasnije.

- Statut je prihvaćen u srpnju 2009., a HSP AS je upisan u registar političkih stranaka u listopadu iste godine – ističe Ćorić.

Ističe, nadalje, kako jedino Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje dvojezičnost u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Odredbe tog zakona moraju se, pojašnjavaju, unijeti u Statut. Potvrdu toga dobili su, kaže, i iz Ministarstva uprave koncem rujna prošle godine, kada su u ime stranke zatražili mišljenje..

- HSP AS nije politički formalist, ali legalist svakako jeste. Domovinski rat smatramo temeljem moderne hrvatske države. Uvođenje ćirilice danas bilo bi degradacija svega navedenog i cjelokupne žrtve Vukovara i njegovih stanovnika – ističe Ćorić. Na tom tragu je pokrenuto, dodaje, prikupljanje peticije za uvođenje desetgodišnjeg moratorija na dvojezičnost u Vukovaru.

- Očekujemo od nadležnih institucija pozitivno mišljenje o našem prijedlogu i podsjećamo kako je sličan moratorij od deset godina učinjen prilikom mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak RH. Tada je državni vrh oslobodio zatečeno srpsko stanovništvo od služenja Hrvatske vojske u periodu od deset godina – navodi.

Prikupljeno je dosad više od 3000 potpisa stanovnika Vukovara i prigradskih naselja. Među njima su, otkrivam i mnogi poznati i utjecajni Vukovarci. Prikupljeni potpisi bit će uručeni predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki na sjednici Sabora u siječnju.

>>\'Dok se bave homoseksualcima, građani ostaju bez posla\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije