Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

HSLS Jovanoviću: Poštujte Ustav Republike Hrvatske!

Jovanović
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
04.11.2013.
u 17:04

– U svim Vašim javnim nastupima pozivate se na poštovanje zakona i hvalite se uvođenjem reda u, kako Vi kažete „močvaru“, ali nažalost ne vidite ili ne želite vidjeti što Vam se događa ispred nosa – poručuju Jovanoviću iz HSLS-a.

HSLS je poslao otvoreno pismo Ministru znanosti, obrazovanja, i sporta Željku Jovanoviću u kojem tvrdi kako Hrvatska zaklada za znanost krši Ustav zbog činjenice da se natječaji zaklade podnose na engleskom jeziku.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

'U svim Vašim javnim nastupima pozivate se na poštivanje zakona i hvalite se uvođenjem reda u, kako Vi kažete „močvaru“, ali nažalost ne vidite ili ne želite vidjeti što Vam se događa ispred nosa tj. u Hrvatskoj zakladi za znanost kojoj je Vaše ministarstvo proslijedilo milijune za istraživačke projekte iz proračuna RH. Znate li (a trebali biste) kako ta Zaklada provodi otvorene natječaje za projekte koje financiraju građani i građanke Republike Hrvatske?

 U Hrvatskoj zakladi za znanost u tijeku su natječaji za Uspostavne istraživačke projekte i Istraživačke projekte u kojima je propisano sljedeće:

 „Sva prijavna dokumentacija projektnih prijedloga podnosi se na engleskom jeziku. Iznimno, uz obrazloženje za projektne prijedloge iz humanističko-znanstvenog područja moguće je dodatno, uz prijavu na engleskom jeziku, dostaviti i prijavu na hrvatskom jeziku.“

 Time je Hrvatska zaklada za znanost povrijedila članak 5. Ustava RH („Svatko je dužan držati se Ustava i poštovati pravni poredak Republike Hrvatske.“) i članak 12.(„U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.“).

 Svaki građanin jednim klikom na www.hrzz.hr može se uvjeriti da Hrvatska zaklada za znanost krši oba članka Ustava te ste kao ministar, koji je položio prisegu da će se držati Ustava i zakona RH, dužni odmah zatražiti povlačenje natječaja Hrvatske zaklade za znanost koji su u tijeku. Ako to ne učinite, podnijeti ćemo Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu ustavnosti rada Hrvatske zaklade za znanost i natječaja koji su raspisani, a Vas ćemo smatrati ministrom koji se ne drži svoje prisege, poručuju ministru iz HSLS-a.

Komentara 10

CV
crna vrana
21:25 04.11.2013.

Kad je zakonska odredba o uporabi hrvatskog jezika u pitanju , ministar Jovanović se pravi Englez, pa u natječaju traži da se dokumentacija dostavlja na engleskom !

Avatar white socks
white socks
21:23 04.11.2013.

Kad će Yuvanović prestati vrijeđati katoličke biskupe i sve vjernike katolike? Zar on misli da biskupi i svećenici trebaju njega, političkog komesara, pitati što će propovijedati? Zar nije sramotno da on biskupima tumači što je Papa htio reći? Nek see on drži Marksa, Kapitala i vidi kuda to kruži Bauk i kakvu štetu čini!

Avatar puky
puky
21:54 04.11.2013.

... ne treba očekivati od jovanovića poštivanje bilo čega hrvatskoga ... nije on tako ni odgojen niti je ministar zato da poštuje domovinsko ... od Hrvata treba očekivati da si izaberu za vlast one koji će ih poštivati po svim pitanjima - dakle svoje ... samo to treba i ništa drugo ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije