Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh našeg znanstvenika

Hrvoje Tkalčić primljen u Australsku akademiju znanosti

23.05.2024.
u 06:12

Vrhunska znanstvena institucija prepoznala je Tkalčićev rad i primila ga u cijenjeno društvo u koje se uzima samo jednog ili dva znanstvenika svake godine iz pojedine znanstvene grane

Prof. Hrvoje Tkalčić, hrvatski geofizičar s australskom adresom dobio je još jedno iznimno vrijedno priznanje. Primljen je u punopravno članstvo Australian Academy of Science, australske akademije znanosti. Riječ je o doista velikom dostignuću jer se godišnje iz svakog znanstvenog područja u članstvo bira jedan ili dva vrhunska znanstvenika. U razlozima zašto je naš znanstvenik ostvario primanje u Australsku akademiju znanosti stoji kako je 'Hrvoje Tkalčić dao temeljne doprinose proučavanju Zemljine unutrašnjosti, posebno kada se govori o unutarnjoj jezgri s inovativnim pristupom proučavanu detektiranja širenja posmičnih valova i tako pokazao čvrstoću najdubljeg dijela Zemlje'.

- Njegov revolucionarni rad u razumijevanju valnog polja seizmičke korelacije otvorio je put globalnoj i planetarnoj seizmologiji za osvjetljavanje unutrašnjosti Zemlje i drugih planeta. Također je dao značajan doprinos proučavanju seizmičkih izvora, uključujući tektonske i vulkanske potrese, eksplozije i marsotrese, te razvoju učinkovitih tehnika analize seizmograma i prilagođavanja opažanja i teoretskih podataka, kao i rigoroznom tretmanu neodređenosti u geofizičkim inverznim problemima, kaže se u pojašnjenju ove cijenjene znanstvene ustanove. Nesporno je također kako je Hrvoje Tkalčić koji na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri ima titulu redovitog profesora i voditelja Geofizike učinio iznimno puno za popularizaciju znanosti i u Hrvatskoj. U to spada i izniman napor u vrijeme potresa u Petrinji i Zagrebu gdje su njegova znanja doprinijela boljem razumijevanju tog intenzivnog događaja. Također je prof. Tkalčić objavio i neke izuzetno vrijedne i popularne znanstvene knjige poput 'Potresi – divovi koji se ponekad bude' a u svjetske je medije, naravno, dospio revolucionarnim radovima o Zemljinoj jezgri koji su doveli do sasvim novih shvaćanja o njezinoj građi.

- Raduje me izbor u nacionalnu akademiju znanosti, koji je veliko priznanje za moj dosadašnji rad i doprinos australskoj i svjetskoj znanstvenoj zajednici. Svakako je ohrabrujuće i motivirajuće za daljnji rad to što sam izabran za prodorne radove i prijelomna otkrića iz temeljnih prirodnih znanosti o Zemlji. Jedno od njih je dokaz da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju, a u citatu se spominju i prodorni radovi na temu korelacijskog polja koji otvaraju nove mogućnosti u globalnoj i planetarnoj seizmologiji. Od ostalih doprinosa navode se radovi o prirodi tektonskih i vulkanskih potresa, eksplozija i marsotresa. Očekujem od izbora da će mi obogatiti akademski život u Australiji, a osim mene, ovo je priznanje i za cijelu moju znanstvenu grupu, moje Sveučilište, te hrvatsku školu geofizike gdje sam naučio prve korake, rekao nam je prof. Tkalčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije