Naslovnica Vijesti Hrvatska

Državni vrh i mnogi sadašnji i bivši političari na komemoraciji Hrvoju Šariniću

"Njegova ostavština, kao i brojnih drugih istaknutih hrvatskih dužnosnika tog vremena, ostat će s vremenskom distancom upamćena kao ključna u trenucima koji su neponovljivi za povijest i život hrvatskog naroda", kazao je Plenković.
25. srpnja 2017. u 13:42 24 komentara 3409 prikaza
Hrvoje Šarinić - komemoracija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na komemoraciji u povodu smrti bivšeg predsjednika hrvatske Vlade Hrvoje Šarinića u zagrebačkom muzeju Mimara brojni prijatelji i suradnici prisjetili su se njegova života i rada, te Šarinićevih aktivnosti kao političara i političkog dužnosnika, a premijer Andrej Plenković posebice je istaknuo Šarinićev osjećaj državnotvnornosti i domoljublja.

hrvoje šarinić U 83. GODINI Preminuo Hrvoje Šarinić - Tuđmanov specijalac za Miloševića

Prisjetivši se životnog puta Hrvoja Šarinića, premijer Plenković kazao je da ga je osim menadžerskih, diplomatskih, upravljačkih  i političkih vještina krasio i osjećaj državotvornosti i domoljublja.  Naglasio je da se posebno istaknuo u ulozi predsjednika Vlade od  kolovoza 1992. do travnja 1993. kada je Hrvatska bila suočena s velikom humanitarnom krizom, ali i u diplomatskim kontaktima s međunarodnom zajednicom, te izrazvnim  kontaktima s tadašnjim predstavnicima Jugoslavije, Srbije i Republike Srpske

Hrvoje Šarinić - komemoracija
1 / 18
Hrvoje Šarinić - komemoracija

"Sjajan organizator, još bolji pregovarač, uvijek strpljiv, diskretan, pravi Hrvat"

"Njegova ostavština, kao i brojnih drugih istaknutih hrvatskih dužnosnika tog vremena, ostat će s vremenskom distancom upamćena kao ključna u trenucima koji su neponovljivi za povijest i život hrvatskog naroda", kazao je Plenković. Ocijenio je i kako Šarinić nije bio samo akter, nego i simbol prijelomnog vremena 90-ih godina. Na komemoraciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i upisao se u knjigu žalosti.

Franjo Tuđman Davor Ivanković Tuđman je pazio na ravnotežu ‘lijevih’ i ‘desnih’ u HDZ-u

O životu i radu Hrvoja Šarinića govorili su: državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, savjetnica prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana Vesna Škare Ožbolt te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić.

Vesna Škare Ožbolt kazala je da je Šarinić bio aktivni sudionik svih zbivanja u povijesno vrijeme stvaranja i obrane države Hrvatske i jedan od ključnih faktora hrvatske unutarnje i vanjske politike. "Bio je sjajan organizator, još bolji pregovarač, uvijek strpljiv, diskretan, pravi Hrvat", rekla je Škare Ožbolt, prisjetivši se njegovih tajnih pregovora sa Slobodanom Miloševićem

Istinski hrvatski domoljub

Mate Granić podsjetio je da je Šarinić bio jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te da će posebno ostati upamćen po svojim pregovorima oko Erdutskog sporazuma čime je počela mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, ali i zalaganju da se u Hrvatsku dovedu najbolji liječnici onkolozi koji su značajno produljili život Franji Tuđmanu. "Umro je  istinski hrvatski domoljub, odani prijatelj i odani suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana,  istinski europejac, finih manira, prvi gospodin", rekao je Granić.

Vladimir Šeks 25. lipnja Šeks: Tuđman je znao da je to ta, jedina prilika za neovisnost

Zdravka Bušić kazala je da je Šarinić svoje ogromno upravljačko i organizacijsko, te životno iskustvo, te poznanstva stečena tijekom rada u Francuskoj stavio na raspolaganje predsjedniku Tuđman u u vrijeme kada je predsjednik grozničavo tražio kompetentne i odane ljude, te da se baš u tom postupku ogleda predanost i odanost Šarinića ideji hrvatske misli i hrvatske slobode. Posljednji ispraćaj Hrvoja Šarinića bit će u srijedu, 26. srpnja, u 13.35 na zagrebačkom krematoriju.  

Milanović Linić Nepoznati Linić (5) Milanović mu je bio 'nužno zlo', druge je još manje podnosio Hrvoje Šarinić preteča kune H. Šarinić: S Tuđmanom sam dva sata gledao kako se tiska naš dinar \'za unutrasnju........03.08.2004............zagreb .... image......hrvatska..... oluja 1995..............oslobodjeni knin........6.8.1995 rojs, krsticevic, korade, tudjman,susak, gotovina, ademi, kot ROMANO BOLKOVIĆ 'Oluja i Bljesak više su Tuđmanove političke nego vojne pobjede'
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar __MAX__
  __MAX__:

  Cijeli drzavni vrh treba sto prije poci putem Sarinica. Oslobodite nas vaseg lopovluka.

 • franjo:

  Jeli i Stevo Burduš tu?

 • kamenjar47:

  Velika vam hvala gospodine Sarinicu za sve sto ste ucinili za lijepu nasu. Pocivao u miru !