Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tuđman je pazio na ravnotežu ‘lijevih’ i ‘desnih’ u HDZ-u

Menadžerima je prepuštao vođenje vlada, a ideološke pozicije davao je “državotvorcima”. Nije proizvodio disidente.
10. svibnja 2017. u 19:20 5 komentara 3086 prikaza
Franjo Tuđman
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ravnoteža između stranačkih struja bila je temelj s pomoću kojega je Franjo Tuđman uspješno upravljao glomaznim narodnim pokretom kakav je 90-ih bio HDZ. Njegova moć proizlazila je najviše iz njegove karizme, autoriteta koji kao lider nije trebao nametati, nego je on postojao kao takav i bio uvažavan.

Daniel Ivin Daniel Ivin Dramatična sjećanja - 'Kreačić mi je odgovorio: Vođa HSS-a bio je u Moskvi prije Tita i svih nas'

Tuđman je u HDZ-u pažljivo postizao to ravnovjesje između “lijevih” i “desnih” tako što im je davao pojedine “teritorije” na autonomno upravljanje, koje je on onda i nadzirao kao središnji autoritet. Upadljivo je da je vođenje vlada prepuštao menadžerima, ili “tehnomenadžerima”, poput Šarinića, Gregurića, Valentića, poslije rata Mateši.

Tuđman nije "proizvodio" disidente

Njihov posao nije bio bavljenje ideološkim pitanjima pa bi ih sada bilo pogrešno tako i svrstavati na lijevu ili desnu stranu. Ideološke je pozicije davao “državotvorcima”, tada utjecajnom hercegovačkom klanu Šušak-Pašalić, s time da je Šušak bio mjerodavan i za vojno-sigurnosna pitanja. Tuđman nije “proizvodio” disidente i težio je tome da oni, ako je moguće, ne napuštaju stranku. Kada je došlo do raskida s Manolićem i Mesićem, kažu svjedoci, Tuđman im je ponudio kao ideju da porazgovaraju o legalizaciji njihove “frakcije”, koja bi ostala u sastavu HDZ-a.

02.11.1995., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tudjman sastao se s clanovima vlade RH. photo: Davor Visnjic/ PIXSELL TRANSKRIPTI BURNE SJEDNICE VONS-a Valentić Tuđmanu 5. srpnja 1993.: Predsjedniče, je li istina da me prisluškuju?

Je li to bio stvaran ili tek potez kojim je želio izmanevrirati opasnost od disidentskog dvojca, ostaje za raspravu. Činjenica je, međutim, da je provodio politiku koja bi, primjerice, sada rezultirala situacijom da bi u vrhu HDZ-a bilo mjesta i za Karamarka, J. Kosor, Plenkovića, Glasnovića, Hasanbegovića. Stiera istodobno... Tuđman je stranku deklarirao kao “općenarodnu, demokršćanskog opredjeljenja, no nikako pod klerikalnim utjecajem”.

Smjestio je HDZ u politički centar, što sada odgovara poziciji desnog centra, gdje ga smješta i Plenković kao dio europskog desnog centra (EPP). U svom programu za šefa stranke Plenković je napisao da želi osnažiti poziciju Središnjeg odbora, razviti institut unutarstranačkog referenduma. Kao i to da će HDZ koalirati sa svjetonazorski i programski kompatibilnim strankama.

Franjo Tuđman Što je tuđmanizam? 'HDZ je centar. I dok sam živ, neću dopustiti klerikalizaciju' Tuđmanovi transkripti Ekskluzivno: Tuđmanovi transkripti Lord Owen tražio je za Srbe Prevlaku, a za Bošnjake luku Ploče MILAN IVKOŠIĆ Za kaos je glavni krivac Plenković, jer je znao što je Most i tko su mostovci    
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • Pol_pol:

    A i ti Ivankoviću nisi najpametniji iako ti je brat "uvršten" u tajne službe...kako to da nitko od običnih ljudi nije mogao blizu nigdje?,,,kažem nigdje?...zašto se za vrijeme rata govorilo da moraš biti dva puta ranjen u borbi da bi ... prikaži još! uopće došao u uži izbor za išta u državnoj hijerahriji kada sada vidimo da nitko iz političke vrhuške nije bio blizu fronta, a i niti njihove obitelji???...a tvoj brat je???...kaži golube...

  • jadrmatic:

    Tuđman nije pazio na nikakvu ravnotežu jednih i drugih, nego je računao na državotvorne Hrvate, a ne na jugoslovene, profesionalne antifašiste, udbaše i kompaniju, kojih se riješio već 1993., i od onda nam je tek krenulo s oslobađanjem okupiranih teritorija.

  • Deleted user:

    nebitne su podjele desno lijevo to su samo izgovori za prikrivanje stvarnog stanja evo primjera lijevo je bila zamjenica ministra obrane sad je desno drzavna tajnica drugi primjer lijevo je bila pomocnica ministra obrane i sada je desno opet pomocnica ... prikaži još! ministra obrane.hvala