Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika konkurencija

Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Grand Prix Chimique 2023. predstavljaju dvojica 19-godišnjaka

Zagreb: Međunarodno natjecanje za kemijske tehničare
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
25.09.2023.
u 13:39

Konkurencija je velika. Ponajprije zato što je većina natjecatelja starija od naše dvojice predstavnika, a dolaze i iz drugih obrazovnih sustava sa znatno većim praktičnim iskustvom u kemijskim tvrtkama za vrijeme školovanja. Naši učenici nemaj mnogo takvih prilika.

Mladi kemičari iz deset zemalja svoje će praktično znanje odmjeriti na međunarodnom natjecanju Grand Prix Chimique 2023. kojem je ove godine domaćin zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. U dva dana, koliko će službeno trajati natjecanje koje počinje sutra, snage će odmjeriti mladi koji su se u kemiji, unatoč mladosti, već dokazali na brojnim državnim natjecanjima zbog čijih su uspješnih plasmana i osigurali svoju pozivnicu na spomenuto natjecanje koje se održava svake dvije godine.

Hrvatsku tako predstavljaju dva 19-godišnjaka – Luka Lončar i Bartol Kadić, oboje dojučerašnji učenici, kemijski tehničari Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, danas brucoši studija Kemije koji tek očekuju početak akademskog života. Obojica imaju izuzetne uspjehe na natjecanjima.

Luka je u svibnju ove godine osvojio prvo mjesto na državnoj razini natjecanja EKO LABORATORIJ, i već je sudjelovao na Grand Prixu, a Bartol je na državnim natjecanjima osvajao četvrto i sedmo mjesto. Iako predstavljaju Hrvatsku, ova dvojica mladića na natjecanju bore se individualno.

Konkurencija je velika. Ponajprije zato što je većina natjecatelja starija od naše dvojice predstavnika, a dolaze i iz drugih obrazovnih sustava sa znatno većim praktičnim iskustvom u kemijskim tvrtkama za vrijeme školovanja. Naši učenici nemaj mnogo takvih prilika. Natjecanje traje po dva dana punih osam sati. Ocjenjuje se tehnika rada, dobri rezultati, čistoća sintetiziranog spoja, ma baš svaki detalj u dva zadatka koja ih očekuju.

– Očekujem dobre rezultate, ali nisam njima opterećen. Škola mi je dala dobre temelje, ali samo sudjelovanje na natjecanjima pomoglo mi je znatno više – kazao nam je Luka Lončar. Iako je natjecanje tek pred njim, kaže da se najviše raduje predavanjima na Prirodoslovno matematičkom fakultetu.

VEZANI ČLANCI:

– Od fakulteta očekujem da će mi proširiti znanje, ali i da ću tamo testirati svoju odlučnost odnosno koliko sam spreman dati sve od sebe da fakultet dovedem do kraja i karijeru usmjerim u istraživačkom smjeru – kaže Luka. 

Velika očekivanja od dvojice naših kandidata ima i ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zlatko Stić.

– Vjerujem u naše učenike iako na natjecanjima imamo i kandidate kojima su 22 godine. Mnogi od njih poslije škole imaju praksu, a našim je učenicima tek preko ljetnih praznika organiziran praktičan rad, što nije dovoljno. Jednostavno je premalo praktičnog rada – kazao je Stić. Rezultati međunarodnog natjecanja bit će poznati u četvrtak, a mladi kemijski tehničari iz deset zemalja u Zagrebu će boraviti do petka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije