Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatskoj ne treba jezični “lex Vukovar”

Nedopustivo je da “europski standardi” nakon više od desetljeća urušavaju hrvatske standarde
17. studenoga 2013. u 12:00 16 komentara 2309 prikaza
hrvatski jezik
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Zakonodavni referendum, koji inicira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, cilja na to da kriterij za ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina bude povišen s najmanje trećine na 50 posto stanovnika. Kriterij “trećine“ u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina već je 11 godina te smo s njim ušli u EU. Već zbog toga ne treba nam jezični “lex Vukovar”.

Stožer se 11 godina prekasno poziva na “europske standarde” u 19 zemalja. I to nakon što kriterij “trećine” do Vukovara nije predstavljao problem. Neprihvatljivo je da izdvojeni slučaj, pa bilo to i mjesto od posebnog pijeteta i osjetljivosti, bude povod bilo za retrogradno bilo za buduće sužavanje stečenih prava manjina u cijeloj Hrvatskoj.

Nedopustivo je da “europski standardi” nakon više od desetljeća urušavaju hrvatske standarde. Svi međunarodni dokumenti, pa i Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina te Povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima, sadrže ogradu da ne mogu utjecati na stečena prava manjina, pa to ne mogu ni “europski standardi”. U nadzoru provedbe Okvirne konvencije, tijela EU već su i kriterij “trećine stanovništva” smatrala visokim, a u slučaju BiH, kriterij 50 posto nerazumnim. Sve više se inzistira na tomu da se pravo na manjinski jezik ostvaruje gdje god postoji interes i potreba.

>>Poznato referendumsko pitanje Stožera

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Ovaj članak zaista ne valja uzeti za ozbiljno. Šteti čak i iole malom ugledu ovih novina. Zakoni se Jurasiću donose i mijenjaju. Kako to da onda po tvojoj "logici" ima zakona koji su doneseni i ne smije se više mijenjati? ... prikaži još! Cijela Europa ima standard od 50%. To što je Račanova vlada, ničim izazvana, jednostavno taj standard srušila na 33% - danas je razlog za sva zla koja se dogašaju, o kojima se piše i sva zla da se napisano onda od onih koji se s tim ne slažu i obriše. Više je nego potrebno Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vratiti na prvobitnih 50%. Time se nikoga neće zakonuti - ali će se spriječiti da prevarama i malverzacijama jedna manjina ostvaruje prava na koja u biti nema pravo. Nema danas ni 33, nego 28% srba u Vukovaru, a vlasti to znaju pa su i iz toga razloga sudjelovale u prevari i manipulaciji kod popisa stanovništva 2011. godine. Nitko ne želi nekome ukinuti prava. Ali ta pravo b e z u v j e t n o m o r a j u počivati na istinitim, stvarnim i ne izmanipuliranim podacima. Dakle Ustavni zakon se mora mijenjati jer se od ovog koji je na snazi radi prava jednostrana lakrdija.

 • sestrićna:

  znači lex perković može ali lex hr jezik ne?

 • H99:

  Stožerova inicijativa nije ni malo retrogadna. Neuzimanje u obzir strašnih zločina koje su Srbi počinili nad Vukovarom bazdušno je i krajnje nehumano.