Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Hrvatskoj ne treba jezični “lex Vukovar”

Nedopustivo je da “europski standardi” nakon više od desetljeća urušavaju hrvatske standarde

Komentari 16

DU
Deleted user
14:05 17.11.2013.

Ovaj članak zaista ne valja uzeti za ozbiljno. Šteti čak i iole malom ugledu ovih novina. Zakoni se Jurasiću donose i mijenjaju. Kako to da onda po tvojoj "logici" ima zakona koji su doneseni i ne smije se više mijenjati? Cijela Europa ima standard od 50%. To što je Račanova vlada, ničim izazvana, jednostavno taj standard srušila na 33% - danas je razlog za sva zla koja se dogašaju, o kojima se piše i sva zla da se napisano onda od onih koji se s tim ne slažu i obriše. Više je nego potrebno Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vratiti na prvobitnih 50%. Time se nikoga neće zakonuti - ali će se spriječiti da prevarama i malverzacijama jedna manjina ostvaruje prava na koja u biti nema pravo. Nema danas ni 33, nego 28% srba u Vukovaru, a vlasti to znaju pa su i iz toga razloga sudjelovale u prevari i manipulaciji kod popisa stanovništva 2011. godine. Nitko ne želi nekome ukinuti prava. Ali ta pravo b e z u v j e t n o m o r a j u počivati na istinitim, stvarnim i ne izmanipuliranim podacima. Dakle Ustavni zakon se mora mijenjati jer se od ovog koji je na snazi radi prava jednostrana lakrdija.

VL
SE
sestrićna
14:34 17.11.2013.

znači lex perković može ali lex hr jezik ne?

VL
H9
H99
13:05 17.11.2013.

Stožerova inicijativa nije ni malo retrogadna. Neuzimanje u obzir strašnih zločina koje su Srbi počinili nad Vukovarom bazdušno je i krajnje nehumano.

VL
DU
Deleted user
12:31 17.11.2013.

Gospodine Marinko, sve pet. Rekli ste svoj stav i vi ste PROTIV. Moj stav je suprotan i ja sam ZA. Eto to je prava demokracija. Vidite kako se brzo i kulturno možemo dogovoriti, bez vrijeđanja i etiketa. Uglavnom, većina vašihih kolega novinara, nas koji smo ZA ,tituliraju, kao talibani, klerofašisti, i.t.d.

VL
Avatar La_Piaf
La_Piaf
14:22 17.11.2013.

Ja ne znam. Suosjećam s Vukovarcima i mislim da nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru. Ne na način kako je to vlada "udarnički" izvela. Mislim da su vukovarci ipak trebali ići s Ustavnom tužbom jer postavljanje tabli krši Ustav - - tamo gdje on govori da se stavljaju jedino ako doprinose miru i suživotu. Kakvo god rješenje da se nađe - ono mora biti nađeno u miru i za mir. Za budućnost. Mislim da se može pomoći Vukovaru (i hrvatima i srbima) da nađe svoj mir i bez referenduma. Problem je naravno opet u našoj političkoj eliti koja parazitira na podjelama i sukobima

VL
DU
Deleted user
13:01 17.11.2013.

Hrvatska bi i sa kriterijumom "polovine" u ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina ušla u EU. Poznato je da se naši političari vole frajerisati po europi kako Hrvatska ima najliberalniji zakon o pravima manjina nerazmišljajući pritom o osjećajima većinskoga naroda. I zato je potrebno što prije promijeniti zakon o manjinama u korist većinskog hrvatskog naroda tako da bi se dvojezične ploče postavljale ako manjine imaju nadpolovičnu većinu u nekom mjestu. Podsjetimo da je HDZ taj loši zakon po Hrvate donio jer je bio ucijenjen od svoga koalicionog partnera srpske stranke a cilj je bio uz pomoć srba ostati na vlasti i dalje krasti. Već iz tog razloga bi ustavni sud trebao poništiti sve zakone o pravima manjina donešene za vrijeme HDZ-ove vladavine a kojima se sada vladajući SKH besramno koristi.

VL
Avatar uussuu
uussuu
18:30 17.11.2013.

Gospodine Jurasiću, samim tim što Hrvatsku na neki način dovodite u kontekst dvojezičnosti sa BiH jasno dajete do znanja da nemate pojma o pojmu i da ste duboko zabrazdili. Prvo se obrazujte da možete shvatiti neke stvari. Bosna i Hercegovina je složena država, dakle, vratite se u osnovnu školu pa onda polako proučite Hrvatski ustav, hrvatsku povijest i tako redom... onda će te vjerojatno shvatiti da je Hrvatska država Hrvatskog naroda a ne nacionalnih manjina, ili bi htjeli da se Hrvatska vrati u komunističku hrvatsku pa nda bude država svih narodnosti.

VL
DU
Deleted user
13:25 17.11.2013.

Što se tiče kriterija 50 posto BiH i Hrvatska se nemogu uspoređivati. U Francuskoj pokrajini Elsass, koja je nakon 2.sv. rata pripala toj zemlji živi više Nijemaca nego Francuza i svejedno su prve dvojezične ploče postavljene tek 1991 god., 45 godina nakon rata, i to ne zato što je to Pariz htio već su to odlučile mjesne zajednice u toj pokrajini.

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
19:10 17.11.2013.

Evo europskog kriterija koji se zove "trećina stanovništva" (33%) na hrvatski način. Novigrad - Cittanova 10,30% Poreč - Parenzo 3,23% Pula - Pola 4,43% Rovinj - Rovigno 11,25% Itd. Nije bitno o kojoj nacionalnoj manjini je riječ već o tome riječ već o tome da ta nacionalna manjina NE ispunjava zakonski kriterij "trećine stanovništva". Netko će reći kako je onda moguće da se dvojezične ploče u tim mjestima ne skidaju iako se vrlo jasno krši zakon na kojega se svakodnevno puno europejaca tako rado poziva? I sad će netko reći gle ovaj širi mržnju jer mrzi nacionalne manjine. Ne možemo inzistirati na tome da se u Vukovaru nametne dvojezičnost u ime "trećine stanovništva" a kojega isto vrijeme kršimo na drugih milijun mjesta na kojemu taj kriterij "trećine stanovništa" nije uopće bitan. Dosta licemjerja...

VL
NO
novahrvatska
16:59 17.11.2013.

Kriminalac Račan je proizveo ovo stanje, na njega se nadovezao izdajnik Sanader a sada sve operativno provodi jugoboljševik Milanović! Cenzus od 50 % za dvojezičnost treba uvesti u cijeloj Hrvatskoj, bez iznimke, od Istre do Baranje, od Čakovca do Dubrovnika!a! Dosta je bilo terora manjine nad većinom!

VL
AT
atomised
13:58 17.11.2013.

O kakvim tu "europskim standardima" govori ovaj novinar? Prije godinu dana je u Latviji održan referendum o uvođenju ruskog jezika kao službenog jezika u zemlji. Referendum je odbačen iako 40 posto stanovništva te zemlje čine Rusi. I što ćemo sad? U Francuskoj nema manjina, nema manjinskih jezika, nema dvojezičnih ploča iako, primjerice, u toj zemlji žive milijuni Arapa. Isto vrijedi za Njemačku i njezinih 4 milijuna Turaka. No u Hrvatskoj se, poradi 3 posto stanovništva, čitava Istarska županija može pretvoriti u dvojezičnu, nešto što ne postoji nigdje drugdje u Europi. Radi političke trgovine, a nikakvih "europskih standarda", događa nam se ovo. Ako već 11 godina traje ova pogreška, ne znači da mora vječno trajati. Mijenjajte zakon, ustav, što god. Ako je Račan mijenjao ustav dva puta u dva mjeseca, može se i ovaj neprirodni zakon mijenjati.

VL
BO
bobo123
17:54 17.11.2013.

Dakle, kod brakova pozivate se na Europu, iako ta Europa ima više zemalja koje su proglasile brak zajednicom žene i muškarca nego onih koje su legalizirale homo brakove. Nijedna legalizacija nije došla referendumom, tako da tu nije bilo trunka demokracije. Ali kod ćirilice vam ista Europa smeta, iako opet idemo prema većini, jer ovakva prava manjina sigurno ne postoje nigdje u Europi. Dvije manjine koje kod nas koriste pravo jezika, Talijani i Srbi, nama ne daju praktički nikakva prava! Naravno, za Talijane se nitko ne buni, jer situacija jednostavno nije ista kao s Vukovarom i ćirilicom. Neće se za talijanski nitko buniti ni poslije, jer i sada je njih puno manje od trećine, pa su tal. ploče ostale. Dakle, ovaj referendum služi isključivo za "spašavanje" Vukovara, a kasnije eventualno i Škabrnje ili bilo kojeg drugog mjesta gdje je ćirilica jednostavno neprikladna i uvredljiva. U krajnjoj liniji to su mjesta gdje ni Srbi nisu tražili ćirilicu, nego to radi stranka koja je vječito ugrožena, iako ima hrpu privilegija koje nikada nije zaslužila i iako u toj stranci ima ljudi koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku!

VL
Avatar prnajter
prnajter
21:30 17.11.2013.

E moj gospon Marinko, nemojte reci prije - hop- negosto ste skocili. Hrvatska je drzava Hrvata (rijeci su od istomisljenika uussuu) i nikog drugog. Bilo je to nekada u staroj Jugi, na primjer, Srbija republika srba, dok je Hrvatska bila republika Hrvata i Srba. Gospon Marinko, to vrijeme je proslo, prosla je umjetna Juga od koje se je ocistila i osamostalila krvlju natopljena nasa Hrvatska po kojoj,mogu reci, pljujete. Ako imate tu namjeru neka vas bude sram.

VL
HO
homofob
17:14 17.11.2013.

Pa hajde Marinko! Budi "napredan" pa sugeriraj da dvojezicnost daje privilegiju natpisa na jeziku manjine i tamo gdje ih ima vise od 1% u nekoj ulici!

VL
MI
milemile
21:28 17.11.2013.

hrvatska je ionako stvorena na komunistickim granicama prava se proteze na citav zagrebacko zagorski jezicnogovorni prostor

VL
Avatar kerZagreb
kerZagreb
13:29 17.11.2013.

Kad bude srba preko 50% onda nebude latinice ..ha ha ha

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.