Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatsko ne mađarskom kandidatu za vladu EU

Tibor Navracsics mogao bi pasti na saslušanju u EP-u zbog ugrožavanja pravosuđa i slobode medija u Orbanovoj vladi
21. rujna 2014. u 22:30 20 komentara 2312 prikaza
Tibor Navracsics
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Mađarski kandidat za europskog povjerenika Tibor Navracsics mogao bi biti srušen na saslušanju u Europskom parlamentu zbog svoga rada u vladi premijera Viktora Orbana, koju mnogi u EU smatraju štetnom za vladavinu prava i građanske slobode, a i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu najavljuju da imaju dileme o Navracsicsu.

Na tribini organiziranoj u petak u Kući Europe u Zagrebu Biljana Borzan (SDP) rekla je da ima “ozbiljne dileme o mađarskom kandidatu” i da “takva osoba ne bi trebala biti povjerenik”. Tonino Picula (SDP) rekao je kako se već dugo ne slaže s Orbanovom politikom i da će Navracsicsu dati šansu na saslušanju “ali ako ne bude odgovarao na odgovarajući način, dovest će predsjednika EK Jean-Claudea Junckera u nezgodnu poziciju”. Jozo Radoš (HNS) najavio je kako će zauzeti “oštar stav prema mađarskom kandidatu”, Davor Škrlec (ORaH) objasnio je kako su Zeleni “već podigli crvenu zastavicu”, a Marijana Petir (HSS) kaže kako “nikoga ne treba unaprijed eliminirati”.

A dobiva resor građanstva?!

Hrvatski europarlamentarci tako su reagirali potaknuti pismom u kojem su ih predstavnici Platforme za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL, nedavno osnovane mreže 25 udruga koja prati vanjsku politiku RH i politiku EU, upozorili na razloge zbog kojih smatraju da Navracsics ne može biti europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo, što je resor koji mu je povjerio Juncker.

“Taj bivši ministar pravde i javne uprave, kao zamjenik premijera, igrao je važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog Ustava, koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava. Stoga je licemjerno i štetno da se upravo mađarski povjerenik, i to političar Fidesza, brine o zaštiti prava građana EU”, upozorili su predstavnici CROSOL-a. Članica upravnog odbora te mreže udruga Rada Borić upozorila je da su “mađarske vlasti zatvorile udruge za ženska prava i proglasile ih neprijateljicama sustava”.

– Mi se u Hrvatskoj sjećamo diskursa “crvenih, žutih i zelenih” – rekla je Rada Borić aludirajući na govor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o “vragovima” raznih boja.

Orban se divi Rusiji i Turskoj

I europarlamentarci iz drugih država EU već dugo se protive Orbanovoj politici, smatrajući je štetnom za cijelu EU. Nakon niza zakonskih promjena koje su u EU protumačene kao otvoreno uplitanje politike u vladavinu prava, neovisnost pravosuđa i slobodu medija, premijer Orban je i formalno u jednom govoru izrazio želju za okončanjem sustava liberalne demokracije u korist sustava koje prakticiraju Rusija ili Turska.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • tolitol:

  Borzan ima "ozbiljne dileme o mađarskom kandidatu", Picula će dovesti "Junckera u nezgodnu poziciju", a Jozo Radoš će zauzeti "oštar stav". Tri naše političke "uspješnice" koje su samo u Hrvatskoj mogle zauzimati odgovorne funkcije. Isti onaj narod koji ih je ... prikaži još! izabrao da im kroje sudbinu poslao ih je u Bruxelles. Sva sreća po Europu da hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu nema ni 2 posto, a uostalom u svojim političkim skupinama u EP-u nitko od Hrvata ne igra apsolutno nikakvu ulogu. Neće ni izbor povjerenika u Komisiji o njihovom mišljenju ovisiti, a ovaj je članak samo za domaću reklamnu uporabu.

 • Avatar mihic
  mihic:

  Tako je mi smo moralna vertikala od društva u kojem je sve sređeno. koji smo mi licemjeri i pametnjakovici

 • Avatar neurazumljiv
  neurazumljiv:

  Orban jedini ima kraljeznicu, u regionu.