Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko nacionalno blago: Knjiga koju mora imati svaka obitelj, svaki profesor, svaki učenik...

O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhart, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek.
23. siječnja 2017. u 00:09 14 komentara 9457 prikaza
Hrvatsko nacionalno blago
Pogledajte galeriju 1/6

Čime sve raspolaže Hrvatska i koja su to prirodna bogatstva od nacionalnog interesa, otkrijte u knjizi Hrvatsko nacionalno blago koju ćete danas dobiti na dar uz tiskano izdanje Večernjeg lista.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti posebnu pozornost posvećuje brizi za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, a njega oblikuju i prirodna bogatstva Hrvatske predstavljena u ovom svesku – piše u uvodniku akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dodaje kako bogatstva Hrvatske nisu samo prekrasni krajolici nego i biljni i životinjski svijet, vode, zemljište, rudna bogatstva i drugi resursi ''koji Hrvatsku mogu učiniti bogatom i prosperitetnom zemljom''.

kornati Popisana sva hrvatska bogatstva Ekskluzivno: Prvi objavljujemo popis nacionalnog blaga!

O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhardt, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek, ali i drugi vodeći profesori i znanstvenici. Ukupno je sudjelovalo 46 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka, a prvi put se donosi popis svih prirodnih bogatstava Hrvatske.

Akademik Mirko Zelić, potpredsjednik Odbora za zaštitu dobara od nacionalnog interesa HAZU-a, u uvodniku navodi kako je područje prirodnih bogatstva od nacionalnog interesa razrađeno i razdijeljeno u osam karakterističnih prirodnih skupina.

Prvo područje su ''Energenti i obnovljivi izvori energije'' u kojem se navode procjene zaliha nafte, plina, ugljena, geotermalne energije kao i vodne snage.

Drugo područje su ''Pitke vode – prirodni izvori'', dok se u području ''Metalne i nemetalne mineralne skupine'' navodi važnost i uloga tih sirovina u razvoju gospodarstva.

Četvrto područje obuhvaća šume i njihov vitalni nacionalni interes, dok je nakon tog područja red na poljoprivredi unutar koje je razrađeno nekoliko područja.

Područje ''Morsko podneblje'' obrađuje otoke i njihov potencijal kao i pomorska i podmorska dobra.

Sedmo područje odnosi se na infrastrukturu, a osmo na ekonomiku gospodarenja prirodnim resursima.

– Ovom edicijom HAZU ispunjava svoju glavnu misiju – usmjeravati društvene procese radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske – napisao je Kusić u uvodniku.

Hrvatsko nacionalno blago | Autor :

>> Nacionalna bogatstva moraju ostati hrvatska ili propadamo

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • mobitel20:

    Dobrodosla knjiga. Da se i normalni Hrvati napokon osvijeste i shvate zasto dusmani stoljecima hoce oteti nasu zemlju i izbrisati Hrvate. U zadnje vrijeme jedan od nacina okupacije je gusenje nade,sirenje defetizma i omalovazavanje svih pojavnosti koje idu k narodnoj ... prikaži još! samosvijesti i drzavnom suverenizmu. Povamp.irene velikosrpske i jugonacionalieticke zmije palacaju s portala...valjda tuziteljstvo i sluzbe to ipak prate, detektiraju...Pa ce nas "iznenaditi" s akcijom privodjenja antidrzavnih trolova i njihovih gazda, kada se i ne nadamo. Defetisti nece uspjeti ubiti vjeru i nadu u Hrvatima. Za sada, zivimo tri puta bolje od velikosrba i jugonacionalista, a sigurno pripadamo medju 20% svjetske populacije koja je najrazvijenija a vrlo brzo zivjeti cemo kao i najboljih 10 %. Necemo cekati Srbiju,BiH itd, jer vise necemo nas novac davati njima da se izvalce iz zaostalosti.

  • Deleted user:

    ej cuj..napises..komentar a udbasi obrisu..

  • Gospon Drug:

    I Hrvatski narodni lopovi spadaju u kategoriju Hrvatsko nacionalno blago kad imaju milijune a nisu u zatvoru..