Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treće najjače superračunalo na svijetu

Hrvatski znanstvenici koriste najmoćnije superračunalo u Europskoj uniji

storyeditor/2023-12-30/IRB.jpg
IRB
03.01.2024.
u 07:00

Smješteno u Finskoj, superračunalo LUMI čudo je moderne tehnologije, a znanstveni tim koristi ga za sofisticirana istraživanja DNA

Znanstveni tim Sveučilišta u Rijeci i Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković sofisticirana istraživanja DNA radi na najmoćnijem superračunalu u Europi, superračunalu LUMI, javljaju s IRB-a. Pristup ovom moćnom računalu, navodi se, znanstvenici su osigurali u sklopu projekta "Simulacije interakcija kurkuminoidnih spojeva s DNA metiltransferazama" koji se financira europskim sredstvima u okviru druge faze programa europskih nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi, EuroCC2.

Smješteno u EuroHPC centru CSC u Finskoj, superračunalo LUMI čudo je moderne tehnologije. Kao treće najjače superračunalo na svijetu može se pohvaliti izvanrednom snagom od 0,3091 exaflopsa, što zapravo znači da LUMI može izvršiti više od 300 kvadrilijuna izračuna u sekundi. To je kao da svaka osoba na Zemlji rješava milijune matematičkih problema svake sekunde! Ovaj EuroHPC projekt istraživačkom timu dodijelio je vrijednih 876.000 jezgra sati rada na superračunalu LUMI te im tako omogućio potrebne resurse za proučavanje procesa metilacije DNA, ključnog procesa promjena DNA u ljudskom tijelu koji utječe na naše zdravlje.

– Cilj istraživanja je ostati usmjeren na pronalazak novih inhibitora metilacije DNA, a rezultati bi trebali omogućiti razvoj sveatomskih simulacija struktura DNA u vremenskom okviru od 10 i više milisekundi – objašnjava dr. sc. Draško Tomić iz Centra za informatiku i računarstvo IRB-a. Ovakva napredna istraživanja ne samo da doprinose razumijevanju temeljnih mehanizama DNA metilacije već otvaraju i mogućnost razvoja novih terapijskih pristupa. Znanstvenici se posebno nadaju da će njihov trud dovesti do otkrića novih inhibitora metilacije DNA čija bi primjena mogla imati važan utjecaj u liječenju teških bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih složenih patologija.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Posljedice jakog potresa u Japanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije