Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski sezonci na čekanju: Da nema korone, njih više od 30 tisuća sada bi pakiralo kofere

Ove godine mnogi su imali plan za zimske sezone posušiti minuse što ih je koronavirus ostavio tijekom ljeta, ali i skratio lanjski angažman u Alpama. No, planove im je pokvarila - korona
10. studenoga 2020. u 18:13 8 komentara 1254 prikaza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Drugi lockdown u Austriji poremetio je planove 30 tisuća sezonskih radnika iz Hrvatske koji su prijašnjih godina u ovo doba već bili spremni za novu sezonu.

Austrija otvorila dio trgovina KORONAKRIZA Dramatično u Austriji: Nakon policijskog sata stiglo i novo pravilo za trgovine

Ove godine mnogi su imali plan za zimske sezone posušiti minuse što ih je koronavirus ostavio tijekom ljeta, ali i skratio lanjski angažman u Alpama.

- Planovi su im pokvareni u toj mjeri, da će se početak sezone pomjeriti za nekih desetak dana. Ali da zimske sezone i skijanja u Austriji neće biti, to ne dolazi u obzir - pojasnila je Aleksandra Bertelt, istarska vlasnica privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju, za Slobodnu Dalmaciju.

 Da je bilo kako je planirano, puno naših sezonaca bilo bi na poslu već u posljednjem tjednu studenoga ili prvom tjednu u prosincu.

- Sve je na nekoj vrsti čekanja. Ljetna sezona u Alpama i općenito u Austriji bila je neočekivano dobra. Domaći su većinom ostajali na odmoru u svoj zemlji, dok su Nijemci zbog izostanka sezone kruzing putovanja mijenjali planove i putovali u prvo južno susjedstvo. Ljetna sezona trajala je do kraja rujna ili početka listopada, da bi potom došlo do zatišja u potražnji za radnom snagom. Naši sezonci uglavnom su se vratili doma, pa i oni s cjelogodišnjim poslovima, jer koriste godišnji odmor ili su na 'kurzarbeitu', gdje im poslodavac isplaćuje 60 posto plaće, koje mu kasnije refundira država – pojašnjava Bertelt i konstatira da je u listopadu i prvim danima studenoga u odnosu na lani dosta manji broj upita.

ALMA ZADIĆ Austrijski mediji sumnjaju da se ministrica porijeklom iz BiH zarazila koronom u visokom stupnju trudnoće

- I hotelijeri kalkuliraju, što je razumljivo s obzirom na situaciju. Jedni rade na način da uzimaju broj rezervacija što ih imaju u ovom trenutku za udarne mjesece i shodno tome prilagođavaju broj radnika, dok drugi angažiraju isti broj kao lani. Ja se, vođena iskustvom s Jadrana ove godine, kada su gosti rezervirali dva ili tri dana prije dolaska, usudim prognozirati da će prvi imati problema odmah nakon otvaranja u prosincu. Tada ćemo i mi imati "tsunami", jer ćemo u kratkom vremenu biti zatrpani potražnjom za svim profilima radnika - dodaje Bertelt koja je uvjerena da će se sigurno opet posve približiti brojkama od lani.

Inače, Hrvatima od ove godine više nije potrebna radna dozvola za rad u Austriji jer je ta zemlja početkom srpnja potpuno otvorila svoje tržište rada za naše državljane.

ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar JPlesi
  JPlesi:

  sve ovo čeka i nas koji radimo lako moguće....no ljudi ne kuže i dalje igru koja se radi ...no sve jedno kužili ili ne kužili prekasno je za sve pa taman i da kuže nema svrhe jer se više ne ... prikaži još! može ništa...počelo sve zbivati i naum je već debelo u akciji....kontrola nad svima nama je već uspostavljena jer ako i promislimo malo bolje omreženi jesmo i samo još da ta cjepiva podjele svima tek onda smo svi robovi mreže i onoga što će poželjeti raditi od nas....kao npr.daljinski upravljać budemo uskoro svi i kao oni roboti kojima se igramo na daljinu to ćemo i mi postati ...samo da ta cjepiva podjele i da nam ih uvaljaju ..no ne isplati se više ljudima pojašnjavati jer su i onako svi previše pametni pa znaju ...biti će kako bude i kako smo si sami odredili...

 • vzzzbx:

  Ne umanjujte brojke....

 • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
  Hrvatski Idol i Vođa:

  Hrvatski sezonci na čekanju: Da nema korone, njih više od 30 tisuća sada bi pakiralo kofere i tražilo svoj kruh, svoju zaradu, svoju spašenje i svoje veselje vanka domačeg balkana.