Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put ocjenjivana hrvatska blagajna

Hrvatski proračun za iduću godinu dobio prolaznu ocjenu Europske komisije

Croatia's PM Andrej Plenkovic meets with European Commission President Ursula von der Leyen in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
23.11.2022.
u 12:59

Europska komisija predložila je i ograničenje veleprodajnih cijena plina od 1. siječnja 2023.

Prvi je put Europska komisija ocjenjivala nacrt hrvatskog državnog proračuna za sljedeću godinu, što je postupak kroz koji prolaze sve države članice eurozone, i u utorak je Komisija nacrtu hrvatskog proračuna za 2023. dala pozitivnu ocjenu: "u skladu s fiskalnim smjernicama sadržanim u preporukama Vijeća EU". Tu su ocjenu, osim Hrvatske, dobili još i Cipar, Finska, Irska, Letonija i Malta.

Niz drugih zemalja, među njima Austrija, Slovenija i Njemačka, imaju nacrte proračuna koji su "djelomično" u skladu s preporukama.

U drugoj odluci usvojenoj u utorak na kolegiju europskih povjerenika Komisija je predložila ograničenje veleprodajnih cijena plina od 1. siječnja 2023. i to putem mehanizma koji bi se automatski aktivirao ako cijena na referentnom tržištu TTF-u za plin kupljen mjesec dana unaprijed prelazi 275 eura/MWh i ako je istovremeno ta cijena za 58 eura veća od globalne referentne cijene ukapljenog (LNG) plina u prethodna dva tjedna.

Za usporedbu, krajem kolovoza cijena na TTF-u premašila je 300 eura, a trenutno se kreće oko 115 eura. O prijedlogu Komisije tek se trebaju dogovoriti države članice kroz Vijeće EU, a ministri energetike okupljaju se u srijedu na još jednom izvanrednom sastanku Vijeća EU za energetiku, na kojem se očekuje prva rasprava o prijedlogu s utorka.

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije