Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK dala zeleno svjetlo za još dva hrvatska proizvoda

Istarski boškarin i samoborska češnjovka zaštićeni na području EU

Vodnjan: Prikupljaju se novci za istarskog boškarina Pipa
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
22.11.2022.
u 08:53

Na visokom smo 7. mjestu u EU po broju zaštićenih proizvoda, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede

Meso istarskog/istrskog goveda boškarina dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a samoborska češnjovka/češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je u ponedjeljak Europska Komisija (EK)

Hrvatska tako sada ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih proizvoda u EU, s čime je na visokom sedmom mjestu među državama članicama, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističu da zaštićene oznake porijekla ili izvornosti potrošaču jamče kupnju autentičnog proizvoda. Sa zaštitom mesa istarskog boškarina, koji je dobio "dvojno" – hrvatsko i slovensko državljanstvo, počelo se u kolovozu 2019., zajedničkom inicijativom Saveza uzgajivača istarskog goveda i Kmetijske zadruge Agraria Koper.

Riječ je o svježem mesu podvrgnutom kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana. Proizvodi se na području istarskog poluotoka, kvarnerskog otočja, na Krasu, Ćićariji i na Podgrajskom podolju s južnim padinama Brkina.

Postupak zaštite naziva samoborske češnjovke počeo je 2020. To je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Posebnost, koja ovisi o vještini majstora, jest i tzv. špajlanje – ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem, za što je potrebno puno iskustva.

U tri mjeseca očinski dopust koristilo gotovo šest tisuća muškaraca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije