Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroža kontrola

Hrvatski povrćari: Naše je povrće zdravo. To vam jamčimo!

povrće
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
Autori: Jolanda Rak Šajn, Sonja Hoffman
02.06.2011.
u 19:26

U Njemačkoj su isključili krastavce kao izvor zaraze, ali ne znaju odakle je opasna bakterija stigla

Hrvatsko je povrće zdravo! Jamčimo za svaki proizvedeni kilogram – tvrde hrvatski povrćari, za koje je danas garantirao i sam potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković ističući kako domaći proizvođači poštuju baš sve mjere vezane za povrće. Ono je i pod stručnim nadzorom i kontrolom, te nema nikakve bojazni od njegova konzumiranja.

Stroža kontrola pri uvozu

Činjenici da domaće krastavce ovih dana potrošači neće ni badava te je prodaja, prema riječima predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatka Zagorca, pala čak 100 posto, ministar Čobanković i povrćari već će sutra doskočiti promocijom i degustacijama domaće kvalitete u Svetoj Nedelji, Varaždinu, Virovitici...

Čobanković kaže kako se u potpunosti prati i situacija u Europi. Pojačan nadzor i kontrola uvoza ostaju na snazi do daljnjega, a u slučaju potrebe, bit će uvedene i dodatne mjere.

Na sastanku s povrćarima, nekim većim trgovcima i organizatorima proizvodnje danas je pak odlučeno kako će se domaće više isticati i u trgovinama te pojačati kontrola deklaracija na proizvodima, s obzirom na to da je zbog neinformiranosti građana i straha od E.coli, koje se epidemija i dalje širi Europom, dio domaćih, ali i uvoznih krastavaca, jer im je kratak rok trajanja od 3-4 dana, već završio u smeću.

Radi se nova studija

– U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj dijareje uzrokovane enterohemoragijskom bakterijom E. coli – rekao je prof. Ilija Kuzman sa zagrebačke Klinike za zarazne bolesti. Ipak, Hrvati se boje jer od ove je bakterije u Njemačkoj i Švedskoj umrlo već 17 ljudi, više od 1500 ih je zaraženo. Stručnjaci upozoravaju na to da su pravilna termička obrada hrane i pranje povrća jedina preventiva.

– Svi su oboljeli zaraženi u Njemačkoj, no unatoč prvoj studiji, koja je napravljena u Hamburgu i koja je upozoravala na to da je riječ o krastavcima, sada se radi nova. Naime, stručnjaci su isključili krastavce kao izvor zaraze, a činjenica je da opasna bakterija može biti u mesu, mlijeku, čak i u vodi zagađenoj životinjskim izmetom – rekla je prof. Ira Gjenero Margan iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

– Ta vrsta E. coli živi u životinjskome crijevu i jako je patogena, a posebno je opasna kad prijeđe na čovjeka jer je otporna na većinu antibiotika – objasnila je i dodala da se oboljele uglavnom liječi simptomatski, a ako je potrebno, i antibioticima.

>>Rusija zabranila uvoz povrća iz svih zemalja Europske unije

Komentara 36

KA
kajinx
19:53 02.06.2011.

Zamislite, pored naše bogate Slavonije, mi uvozimo svinje ! EU će nas otrovati.

DK
dkatica2
21:00 02.06.2011.

Opet Ameri zakuhali!

BR
brkica2
02:11 03.06.2011.

Kako ptičja gripa nije \"uspjela\" netko se sjetio i ubacio nešto u hranu.Za mjesec dva će \"pronaći\" cjepivo i plasirati ga na tržište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije