Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI KAPETAN Ante Randić drugi put ovog ljeta zaslužan za spašavanje unesrećenih

Hrvatski kapetan spašavao u brodolomu: Gazili su po polumrtvima

Kapetan Radić s Dorotom Adrianom Radczyc, trećom časnicom palube
import
05.09.2006.
u 11:02

U 28 godina plovidbe, od čega je 18 proveo kao zapovjednik broda, kapetan Ante Randić iz Kraljevice, zapovjednik broda “Maersk Dampier” koji plovi pod liberijskom zastavom, ovo će ljeto trajno pamtiti. Upravo je on, zajedno sa svojom posadom na koju je iznimno ponosan, sudjelovao prije dva dana u spašavanju unesrećenih izbjeglica iz nevelikog broda 50 milja od Sicilije.

Mahali su s brodice
- Sudbina je htjela da se 20-ak dana nakon akcije spašavanja posade teretnog broda “Amar” u istočnom dijelu Indijskog oceana, ponovo nađemo u situaciji spašavanja ljudskih života, ovaj put blizu Sicilije. Treći časnik palube, gospođica Dorotea Radczyc iz Poljske, primijetila je u 11.23 sata na pučini petmetarsku brodicu i ljude koji mašu. Reagirali smo hitro, usporili stroj i napravili oko čamca krug. Kada smo se približili, vidjeli smo petero, šestero ljudi, koji su bili u relativno dobrom stanju, shvatili smo da su izbjeglice - ispričao nam je kapetan Randić.
- Odmah smo telefonski obavijestili najbliži Centar za spašavanje u Rimu, no oni su odlučili da spašavanje preuzme centar u Cataniji. Čekajući njihov dolazak, uočili smo jednu osobu u moru, na milju od broda. Uspješno smo ga spasili. Nakon 14 sati provedenih u moru, bio je u izrazito teškom stanju, prepun otvorenih rana. U agoniji se bacio u more, objasnio nam je na lošem engleskom jeziku. Cijelo smo vrijeme bili u vezi s Centrom u Cataniji - opisuje nam dramu na moru kapetan Randić.

U teškom stanju
- Rečeno nam je da se još više približimo brodici i prebacimo ostale na naš brod. Kada smo prišli bliže, vidjeli smo da ih je znatno više, njih 18, živi su gazili po polumrtvima. Zahvaljujući mojoj vještoj posadi, uspješno su izvučeni iz brodice, njih šestero bilo je u teškom stanju. Dali smo im hrane, tekućine, voća i šećera. Četiri su dana bili bez vode, 13 dana na putu iz Libije. Krenulo je njih 28, ali ih je 18 ostalo - govori naš kapetan.
- Jako smo ponosni na gospođicu Doroteu, koja se kao treći časnik palube na brod ukrcala 21. kolovoza i 12. dan gvardije, profesionalno, golim okom uočila unesrećene. Neopisiv je to osjećaj - ističe ganuta glasa kapetan Randić.

Suze ponosa
Na našu tvrdnju kako je on kao hrvatski zapovjednik zapravo još jednom potvrdio vještinu i srčanost naših pomoraca, te time nastavio pronositi čast tragom svima poznate hrvatske posade broda “Carpatia”, koja je prva pomogla preživjelim putnicima legendarnog “Titanica”, kapetan Randić reagirao je emotivno. Uzbuđen, gotovo kroza suze, potvdio je kako je ponosan na hrvatske kapetane, osobito kraljevičke, koji dostojno nastavljaju dugu pomoračku tradiciju.


7 brodova nije htjelo pomoći

- Dok je čamac sa 18 izbjeglica bio vezan uz brod, jedan član moje posade koji govori arapski, uspio je doznati od unesrećenih da 13-14 dana plutaju na moru. U tom vremenu približilo im se sedam brodova, no kako su vjerojatno prepoznali da su izbjeglice, nisu se zaustavili da im pruže pomoć - kazao nam je kapetan Randić.


Kapetan Randić kandidat za dodjelu Plave vrpce

Spašavanje 18-ero izbjeglica nije jedini herojski pothvat kapetana Randića i njegove posade. Zaslužni su i za spas posade broda “Amara” 14. kolovoza, nakon što je taj brod, zbog lošeg vremena udario u japanski tanker “Bright Artemis”, na 450 nautičkih milja istočno od Sri Lanke. Dva uzastopna pothvata kapetana Ante Randića i njegove posade svakako zaslužuju i veliko pomoračko prizanje, tradicionalnu nagradu “Plava vrpca”, za osobita djela spašavanja na moru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije