Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u kanadi

Hrvatski kapetan s posadom zatočen na brodu. Ponestaje im hrane

Navi-Wind
Foto: Screenshot
14.12.2013.
u 22:11

Pero Metković na brodu Navi-Wind u kanadskoj luci Argentia vratio se nakon nevremena 4. prosinca, koje je brod jedva izdržao. Plovilo je oštećeno, posadi nedostaje hrane i vode, a egipatski vlasnik ih ignorira, duguje im i 70.000 dolara za plaće

Plovim cijeli život, ali nikad nisam vidio tako loše vrijeme, valovi su bili i 17 metara visoki, strašno - govori Dubrovčanin Pero Metković, hrvatski kapetan teretnog broda Navi-Wind, koji se, nakon što je 4. prosinca skoro doživio brodolom u kanadskom zaljevu Placentia, usidrio u luci Argentia, bivšoj američkoj vojnoj bazi. Kanadski CBC prenio je njegov apel za pomoć, jer odonda 11-člana posada broda proživljava pravu moru - ponestaje im hrane!

Izaslanstvo Crvenog križa i Međunarodnog pomorskog sindikata na teško je oštećeno plovila stiglo u petak te mornarima iz Hrvatske, Grčke i Slovenije donijelo hranu, kruh i mlijeko, 200 litara vode, zimske jakne i 25 toplih pokrivača. No, to im za sljedeće dane možda neće biti dovoljno, iscrpljeni su i na izmaku snaga, neki i bolesni, a pao im je i moral, jer ne mogu stupiti u kontakt s egipatskim vlasnikom broda.

Kapetan Metković kaže da je ovaj obećao da će u Kanadu stići idućeg tjedna, "srediti stvari". Problem su, kako se doznaje, plaće, jer im brodar duguje oko 70.000 dolara, a prema pisanju kanadskog The Telegrama, koji prenosi komentar Gerarda Bradburyja iz pomorskog sindikata, "brod je u vrlo lošem stanju, i pitanje je zašto je uopće dozvoljeno da otplovi prije havarije".

- Staro željezo na brodu vrijedno je oko 900.000 dolara, gazda je teret htio prevesti u Tursku, sve prodati i zaraditi, a posadu ostaviti da radi za ništa - ogorčen je sindikalist.

Navi-Wind je je izgrađen 1984. godine, plovi pod panamskom zastavom, dug je 89 metara i s 3120 bruto registarskih tona. Poznatiji je pod starim imenom Lady Remington III, a u kanadskoj luci St.John je od 2012. godine.

Komentara 3

NB
Navrnuti Bracanin
08:52 15.12.2013.

Ovo je kvazi novinarstvo. Novinar je trebao istražiti koja je agencija ukrcala posadu na tzv. substabdard kompaniju. Trebao je zatražiti i mišljenje Hrvatshog sindikata. Ako su navodi iz kanadske štampe istiniti onda je kapetan za zatvor.On najbolje zna u kakvomm je stanju brod pa ako je isplovio sa brodom opasnim za posadu i teret treba mu oduzeti brevet i spakirat ga gdje mu je mjesto.

PO
posluzitelj
07:11 15.12.2013.

200 litara vode su im ostavili? Da se kapetan istusira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije